Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FEM TIMMAR UTE I SOLEN

2023-02-28

Måndag.

Snön på vägen var nu tillkörd och lättgången, med förutsättning att man hade spikskor på fötterna. Matte tog med hundarna på en långpromenad mitt på dagen och båda hundarna halkade på vägbanan ett par gånger. Tassar slant iväg åt sidan. Matte kunde hålla rätt god fart för motion för det mesta. Rätt god fart höll även ovanligt många passerande bilar. Vägen är extra smal nu med plogvallar och Matte gjorde sig så smal hon kunde, där hon stod tryckt mot en plogvall. Solen sken och det var vårkänsla i luften med tre plusgrader.

Matte tog en lunchpaus i solen vid vedbodväggen medan hundarna fick varsina hundtugg. Sedan blev det leka av i snön på gräsmattan! Aili och Dima älskar snön och Dima kan gräva i snöhögarna som bildats av allt skottande. Han lägger sig gärna uppe på en snöhög. Men nu förstörde Matte det nöjet för honom. Högarna smälter och med minusgrader på natten blir det is på gångarna kring stugan. Matte skottade bort den ena snöhögen efter den andra under eftermiddagen. Några hamnade i vattnet i bäcken och några kärrade Matte iväg och spred ut på andra håll, där solen skulle komma åt att smälta snön. 

Hela eftermiddagen tillbringade Matte utomhus med hundarna, som lekte en hel del på olika sätt. Dima fick nu även lära sig att vara passiv utomhus. Att bara vara. Att sitta på trappen och studera omgivningen. Hela eftermiddagen hundtränade Matte framför allt Dima, samtidigt som hon flyttade snö och hackade is. Många var ute och promenerade i det vackra vädret. Med hundar, med barnvagnar och tomhänta. Skvallerträning blev det hela tiden! Matte hade försett sig med godaste godiset i form av skinkpastej i tub och hade en god chans att vara intressantast av alla för båda hundarna. Dima skötte sig riktigt fint! Springa efter staketet och kolla får han gärna, men under tystnad. Aili gör ibland som andra hundar före henne; hon skäller till helt kort och får igång Dima, som rusar till staketet och skäller utan att veta varför och får bannor av Matte. Inte ovanligt i hundvärlden.

Det var en helt underbar eftermiddag och timmarna rann iväg. Men solen försvann bakom högsta granen i skogen tvärs över vägen och det blev påtagligt kallare. Solen värmde påtagligt under eftermiddagen. Fåglarna vittrade vår! Det blev dags att gå in och fixa mat åt alla. Efter middagen gick både Aili och Dima direkt och knöt sig i sina bäddar. Aili valde dock sedan att tillbringa kvällen liggande i uterummet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)