Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING SKANSKA

2013-04-18

Internetuppkopplingen har strulat. "Går inte att ansluta".... ,  ansluter och kopplar omedelbart ner igen. Omstart av datorn, funkar, kopplar ner, "sidan kan inte visas". STRUL! Med det fasta bredbandet.   Att ha mobilt bredband här i området är helt otänkbart. Att lita till mobiltelefonen är mycket vanskligt. Täckning endast utomhus. Men inte alltid. Möjligen fungerar samtal lite till och från om man står i "glasrummet" som har plasttak och glas runt om och trycker mobilen mot en av rutorna. Hårt. Oavsett operatör.

När Matte var på Elgiganten för att kolla på ny mobiltelefon häromsistens, blev rådet att behålla den gamla. Ingen tvekan. Så länge den fungerar och bytet skulle ske av andra skäl. Vissa samtla funkar bara en väg, men sms funkar alltid. Tele 2 vägrar tro på dem som ringer och klagar, med svaret att det finns två master på nära håll. Spelar roll när det inte finns täckning hos dem som bor här.

I D.N. i dag - torsdag, står att det mörkas om den dåliga täckningen överallt, även i centrala Stockholm. Framför allt med "smarta" telefoner. Gamla fungerar bättre. Med färre andra funktioner. Ju fler och mer avancerade funktioner i mobilen, desto sämre täckning = möjligheter att använda mobilen för att ringa med......    Rätt logiskt egentligen. Men Mattes Nokia N95 som är gammal men var avancerad när den var ny, funkar inte heller tillfredsställande. Månne en begagnad mobil utan kamera från mobilens begynnelse skulle fungera bättre än alla som finns nu?

onsdagkvällen tränades tre Lapska på SKANSKA. Träning i dagsljus! Vilken lyx med dessa ljusa kvällar! Kraftig vind och solsken. Området är stort och hundarna har inte tränats här på länge. Nu valdes dessutom en annan del än den som går att lysa upp delvis, när detta inte var en nödvändighet längre.

Modji fick två figgar som var gömda på för Matte okända ställen. Hon fick börja med att söka av två tält där Matte visste att ingen var gömd, men där det fanns gammal vittring. Modji gick ut bra på egen hand och sökte mellan uppställda manskapsbodar, containrar och toaletter på hjul i mängd. Då och då sökte hon upp Matte och höll god kontakt trots självständigt sökande långt ut. Modji fick en vittring och ålade sig under två vagnar för att följa vittringen. Hon jobbade vidare på den och hittade vittringskällan i en av toavagnarna som stod lite bakom de övriga. Hon bestämde sig direkt för vilken vagn som var rätt och skallmarkerade fint. Bakom en stängd dörr satt figgen på toa och belönade med godis. Modji valde hellre att klättre över föremål än att springa runt och jobbade vidare. Så småningom kom hon fram till några stängda containrar och lokaliserade nästa figurant utan problem och skallmarkerade mot dörren. Duktig Modji!

Násti hölls i stillhet hela förra veckan, men det bidrog inte till att det kvarblivna hålet in i ögonhålan läkte igen. Eller att det slutade  vätska. Därför fick även Násti ett stort frisök denna kväll, med figuranterna på samma ställen som där Modji hade dem. Násti tog för sig med glädje! Hon tog stora och yviga svängar och bara sprang så fort hon kunde! Rena harjakten. Men utan hare! Bara springbehov som behövde tillfredsställas. Underbart att se! Särskilt som näsan var med hela tiden och Násti fyndade sina båda figgar uten minsta problem. Jättebra jobbat! Både Modji och Násti utnyttjade den goda vinden och tog vittringen på mycket långt håll. Rutinerat och säkert jobbat av dem båda.

Lime uppträder allt mer som en rutinerad hund och nu var han på ett för honom nytt område och visade vilka fina sökmönster han börjar lägga sig till med. Han gick ut långt, växelvis till höger och till vänster och han sökte upp föremål och gick in bakom dem när han jobbade. Killen har ju inte fyllt två ännu! Han söker mycket aktivt och målmedvetet och slog sin husse på fingrarna...  Lime hittade först Matte högst upp på en tvådelad metalltrapp, upp på en byggnadsställning. Matte satt i höjd med andra våningen. Vinden kändes tydligt och intill husväggen kastades den hit och dit och försvann ibland helt. Men Lime sökte med hög nos och redde ut de knepiga vindförhållandena och hittade Matte. Bra jobbat! Nästa figge var Lime rätt säker på var den var gömd, men "där gick det ju inte att komma in...." ;-)   Han fick jobba vidare och jobbade bra men utan någon ökning av intensiteten. Lime sökte sig tillbaka till de tre bodarna och cirklade åter kring dem med stort intresse. Två av bodarna stod mycket tätt intill varandra och dörren föreföll omöjlig att öppna. Så då kunde det ju inte vara någon där inne. Vilket Lime trots allt tyckte att det kunde. Det visade sig att Husse blivit smal som vore han kluven på mitten och lyckats pressa sig in!

LITA PÅ HUNDEN!  Superduktig Lime!!!

Tack för bra träning.

Antal kommentarer: 1

2013-04-18 09:18:51 - Anneli

Attans att vi inte bor närmre alltså!
Själv var vi på Rally kurs i Falun ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)