Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTIS FÖDELSEDAG

2016-04-15

Torsdag.

När Matte skrev i dagboken i går morse blev det strul med servern. Det gick inte att spara i slutändan och därför står texten oförändrad efter genomläsning och korrigeringar. Felstavningar och konstiga formuleringar/saknade ord ber Matte om ursäkt för! Det framkom senare att Din Studio skulle serva servrarna och kanske var detta strul relaterat därtill.

Väl medveten om att Násti är en till åren kommen gammal dam, försöker Matte mycket medvetet skapa minnen tillsammans med hennes födelsedagar. Hon vet ju inte att det är hennes födelsedag, men för Matte är det en dag att göra något extra av! Man skall ta alla chanser man får till att fira något i vardagen! Fina minnen blir det inta alltid av sig själv, dem måste man själv vara med och skapa. Man har inte roligare än man gör sig! Typ. Men det kanske blir för Matte som för hennes föräldrars goda vän när hon hamnat på "hemmet" efter ett långt och innehållsrikt liv: "Det var ju nu jag skulle ha glädje av alla mina minnen - men nu minns jag ingenting!" Sagt med sorg och stor självinsikt.

Men i dag minns Matte i varje fall vad hon och hundarna gjorde i går. Man får vara tacksam för det lilla. Födelsedagskalaset började när Násti ensam klev upp med Matte och gjorde henne sällskap i köket. De yngre hundarna är alltid mer morgontrötta än de två äldre tanterna! Násti fick en bit torkad lax som morgonpresent. Firandet fortsatte till frukost. Som vanligt serverades torrfoder som fåt dra i varmt vatten till dess det svalnat till ljummen temperatur, varvid mängden mat ökat väsentligt för mättnadskänsla och välbefinnande i hundmagarna. Men mindre mängd torrfoder än brukligt och ersatt med fint blötfoder från Hills i burk, fått på någon utställning och sparat för detta tillfälle. Lika för alla tre hundarna, som ägnade väsentligt mycket mer tid åt att diska samtliga skålar flera varv runt än vanligt.

Morgonen var solig men mycket kylig och Matte väntade lite med utevistelsen och fick innesysslor gjorda i väntan på att solen skulle nå ner över grantopparna på berget bakom stugan. Men vid tiotiden sken solen även på den egna tomten och värmde gott, varför hundarna och Matte begav sig ut tillsammans. Toabestyren var avklarade lite snabbt betydligt tidigare. Nu njöt både hundarna och Matte av en allt högre stående sol och spred sig över tomten med sina olika sysslor. Där vakthunden Modji snabbt upptäckt sin nya spaningsplats! Längst ut på den nya altanen har blivit den nya favoritplatsen. Här ser hon långt bortåt vägen, betydligt högre placerad än liggande på gårdstunet ovanför bäcken.

Aili har skaffat en egen spaningsplats intill staketet mot den permanentboende grannen, snett bakom på berget. Där sitter Aili långa stunder i sträck och spanar på den välpälsade gula katten, när den endera spanar efter sork i backen ner mot Aili eller spanar på Aili eller både och. När han beger sig ut på tur bakom Ailis stuga blir hon orolig och försöker följa honom genom att möta upp vid den andra gaveln, men hus och staket är i vägen och på baksidan av huset kan Aili inte se katten, men vittringen får hon ju och den kittlar!

Násti kopplade av och njöt av solvärmen, liggande bland utslagna krokusar i flockar, i vilka humlorna proppmätta somnade. Citronfjärilarna dansade kring den sovande Násti på hennes trettonårsdag.

På eftermiddgen tog Matte med sig hundarna på en promenad upp till sjön. Helt oförberedd var Matte på den isande nordan, som där träffade Lapskflocken med full kraft! Matte var klädd för sol och lä och inte för sol och ishavsvindar! Det blåste rakt igenom jackan, men värst var händerna! Fingrarna stelnade snabbt och promenaden var allt annat än behaglig längs den södra strandlinjen. Flocken drog sig in mellan träden och tillbaka till vägarna igen.

Skönt och varmt och lä blev det åter. Lite snack blev det i ett grindhål och tillbaka mot stugan vandrade Matte sedan med hundarna.

Fikadags! Matte firade Násti med två upptinade bullar och kaffe för egen del, i hörnan på den nya altanen, totalt vindskyddad med gassande sol! Hundarna fick tuggpinnar lindade med torkat kycklingkött och lät sig väl smaka. Solklart var att denna altanhörna var en lyckad satsning! Matte skalade av sig både skor och strumpor, tog av sig jackan och kavlade upp byxbenen och tröjärmarna! Sommarvärme! Hundarna sträckte ut sig lite längre fram på trädäcket och såg ut att njuta även de. Så varmt blev det att Modji så småningom uppsökte skuggan strax nedanför. Husse kom från jobbet och bytte kläder enligt det väder som rådde när han klev in genom grinden. Således iklädd fodrade byxor och fodrad jacka slog han sig ner för en pratstund och lite kaffe hos Matte. Varpå även han upptäckte fördelarna med denna skyddade hörna i husvinkeln. Men i stället för att strippa gav han sig ut i blåsten och kylan och gjorde nyttiga saker. Som att fixa med bilarnas däck så här i bytartider. Snart försvann solen bakom en molnskärm och även Matte iklädde sig en massa kläder och gjorde lite nyttiga saker. En kort men ack så värdefull vistelse i sommarvärmen blev det. 

Temperaturen sjönk nu snabbt och familjen drog igen ytterdörren för kvällen. Till middag serverades hundarna en favorit i repris! Resten av burkmaten blandades ner i det uppblötta torrfodret strax innan servering. Som kvällsgodis serverades ytterligare kycklingköttlindade tuggpinnar. Bra för tänderna! Nástis tänder är ännu i ett utmärkt skick. Matte skrapar tandsten med jämna mellanrum och hundarna får olika hårda saker att förtära som terapi för tänderna, då maten deras är mjuk och geggig.

En födelsedag var till ända och om nu hundarna inte visste att detta var Nástis trettonårsdag så upplevde de i alla fall några avvikelser vad gällde ätbara saker. Matte hade skapat en dag att minnas för sin egen del. En dag så solen sken och det var sommar på ett par kvadratmeter där Matte fikade och njöt tillsammans med hundarna.

Násti hälsar och tackar för alla gratulationer!

Antal kommentarer: 2

2016-04-15 18:18:41 - Anne-Lise, Jorgenkofoed@dadlnet.dk

(star) Et forsinket tillykke med fødselsdagen til Nasti. fra Anne-Lise og danske Nasti (heart)

2016-04-16 09:00:09 - Marianne

Tack så väldigt mycket och hälsa Danska Násti!
Kram till er! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)