Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EXTRATRÄNING EN SOMRIG SEPTEMBERDAG, valpar på gång - Runnes dotter Runna, foton

2021-09-27

Söndag.

Väderprognosen för helgen såg lovande ut med somrigt väder! En spontan extraträning i den närbelägna bergtäkten/krossen lockade. Några från träningsgruppen hakade gärna på och tränade gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanar och en ung Jaktlabbetik. 

Den senaste tiden har intensiva arbeten pågått även kvällstid när gruppen tränat på platsen, vilket begränsat en hel del. Det är ju inte bara säkerhetsaspekten för egen del att ta hänsyn till. Viktigt är att man absolut inte kan upplevas störa arbetet, vara i vägen, på något sätt. Därför har ingen träning skett med sök i grushögar och över stora öppna ytor där transporter skett med tunga fordon. Nu var det däremot fritt fram, men med viss risk för enstaka uppdykande fordon.

Husse inledde träningen med att gå iväg och gömma sig uppe på en slänt intill den stora stensorteringsmaskinen som var igång under stort oväsen i onsdags på träningen, men nu befann sig i viloläge. Alla de fem hundarna fick sedan, en i taget, söka rätt på Husse. Vittringen slog åt olika håll kring den stora och höga maskinen och helt lätt var det inte! Därefter blev det uppletande och inapportering av föremål i samma område. Hundarna skulle tränas i att växla mellan sök och uppletande i samma område, vilket inte är helt enkelt. För den födda appoartören Jaktlabbetjejen var detta ingen svårighet alls! Hon bär vad som helst utan problem och hittade och apporterade in tre föremål, även en gömd liten ficklampa i metall! För Modjis och Ailis del fick det räcka med att hitta och apportera en gammal trasig skinnhandske, som även fungerar bra att kampa med. Deras appoarteringsförmåga är mer inlärd än medfödd.

En ljuvlig fikapaus i solen var så somrig att hundarna sökte skugga. De har börjat förbereda sig för vinter och dagens sommarvärme kom oväntat för alla. Både Modji och Aili tyckte nog att det var lite väl varmt för att de skulle tycka att vädret var optimalt. Förarna fick skala av sig lager efter lager, då det var blott åtta grader vid avfärd hemifrån. Matte hade till och med packat ner ett par tunna vantar... Som mest var det sjutton grader i skuggan och dessutom helt vindstilla. Avsaknaden av vind ställde i viss mån till det för hundarna när de skulle söka vittring.

De stora grushögarna nyttjades sedan som gömställen och det var intressant att se hur långt borta hundarna kunde fånga vittringen från figuranten mycket högt placerad, även i en knappt märkbar vind! Sök från läsidan gav dem ingen vittring alls. Inte förrän de kom runt högen och började kunna ana en vind fick de en aning av vittring som de sedan kunde jobba vidare med uppåt. Modji älskar att kättra i dessa grushögar trots stigande ålder! Så klart skulle även hon få en figurant högt placerad i en lämplig grushög! Men inte fullt så högt som dottern Aili av omtanke om Modjis hälsa. Hon skulle säkert ta sig hela vägen upp på ren vilja! Men det var olämpligt med hänsyn tagen till Modjis ålder, den plötsliga värmen och den branta stigningen.

Klicka för större bilder.

Avslutningsvis fick "tant Modji" leka lite med den vilda tonårslabben som härjar  med sin Lapska storebror som är alldeles för snäll och även med mer jämnåriga hundar. Lite väl vilt kan det gå till ibland. Frågan var om hon skulle försöka utmana och fälla även Modji. Som med stor säkerhet skulle klara sig fint och även tydligt informera om olämpligheten i att ge sig på äldre damer. Modji är helt fantastisk i att informera andra hundar om sin goda vilja, sitt lugn, sin stabilitet och balanserade sätt. En fredsmäklare som aldrig någonsin tagit en konflikt eller vikt sig. Hon ser inte jobbiga hundar. Ignorerar dem. De finns bara inte för Modji.

Modji blev glatt överraskad när hon nu fick en egen kompis ihop med träning! Lek mellan hundarna brukar inte ingå vid träningstillfällena, men när två valpar skulle introduceras i gruppen var Modji given som vuxen informatör utanför de egna flockarna. Nu är valparna kring året och stundtals "odrägliga tonåringar". Modji styrde en lugn och vänlig lek en stund och sedan tyckte hon att det kunde räcka. Genom att bara sluta se den unga tiken dog leken automatiskt ut. Modji skrotade omkring och nosade och ungtiken läste av situationen omedelbart. Var aldrig påstridig! Övergick i stället till att skrota omkring och nosa även hon. En ungtik som hemma hänger i nackskinnet på storebror och aldrig ger sig. Hundar som Modji är guld värda, för att lära unghundar om livet som hund - i umgänget med andra hundar.

 

Runna, barnbarn till Modji är dräktig.

Valpar på gång!

I norr väntar Modjis son/Ailis kullbror Runnes dotter Runna valpar!

Båda de blivande föräldrarna Runna och Benne är aktiva och duktiga inom renskötseln.

Från Runnas ägare Marja Skum om den blivande pappan Benne på FB:

En duktig renhund med mycket vilja. Bror till vår pensionär Hálle (Cuoris), efter vår gamla tik Koivulehdon Dauphine.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)