Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FRÅN ISHAVET OCH AFRIKA-varma hundar

2017-05-20

Vinden vände på torsdagen! I stället för att komma från norr och från Ishavet med is i vindbyarna, kom den nu från Afrika och var het som en bakugn. På torsdagen var det behagligt försomrigt och hundarna njöt tidvis i solen. De fick kärt besök och vistades ute på tomten hela dagen, utan att tycka att det var för varmt med tjugo grader och lite vind. Björkarna på tomten slog ut tillsammans med de första tulpanerna. Vädret totalvände och den tjocka tröjan kunde läggas undan.

fredagen steg värmen till tjugoåtta grader redan vid lunchdags. Hundarna höll sig hellre inne i korsdrag på förmiddagen än ute. Matte hade ett ärende att uträtta och valde att ta med hundarna i den AC-kylda bilen, hellre än lämna dem hemma i stugan. På Åkersberga Växtförsäljning öppnade Matte samtliga fönster och bakluckan och lät bilen blåsa igenom, den halvtimme det tog att kryssa sig fram mellan alla andra som hade ärenden dit. Med viss möda baxade Matte in jordsäckar och rabattkanter i bilen och bjöd sedan hundarna på uppskattad glass utan pinne. 

Färden gick sedan vidare i en nerkyld bil och nästa korta stopp blev för att få hem lite mat. Vid hemkomsten sökte hundarna genast upp skuggan och sträckte ut sig, medan Matte kämpade på med att flytta jordsäckar med en skraltig skottkärra, med bara lite luft i hjulet. Tungt som attan blev det i värmen. Varför Matte sedan tog paus med hundarna med mycket vatten att dricka i skuggan.

Ett problem blev det med Násti, som brukar tycka att det är skönt att sträcka ut sig i solen på altanen. Som inte hunnit med den snabba temperaturväxlingen. För henne gick det lika bra att sträcka ut sig i solen som för en vecka sedan och sedan somna djupt. För tio dagar sedan kom det snöbyar och hagelskurar hela dagen! Även en männiksa med kunskaper om hur många grader det är kan ha svårt att hinna med i de snabba växlingarna och en äldre individ har svårare att klara av värmen helt allmänt.

Matte försökte passa på Násti, men risken för att hon somnade djupt mitt i solen, denna dag, med tjugoåtta grader i skuggan, var stor. Till slut valde Matte att öppna till lillstugan där det bara var tjugo grader inomhus och där den stora och takförsedda verandan låg i skugga och blåst. På den verandan, med öppen dörr till stugan, stängde Matte helt sonika in Násti och en vattenskål med ett kompostgaller. Násti tvingades helt enkelt att vistas i skugga och blåst. Hon tyckte lite synd om sig till en början, men hennes kraftiga flämtande gav inte Matte något val. Matte slog sig själv ner i trädgårdsmöbeln strax intill, skuggad av ett parasoll, varpå Násti kom till ro och somnade med Matte bara några meter ifrån. Äldre hundar får allt större behov av att ha sin ägare inom synhåll för trygghet, när både hörsel och syn blir sämre. Násti ser bra med sitt enda öga, men hörseln är inte som förr.

Husse kom hem i kvällningen och möttes av tre pigga och glada Lapska! Nu var det behagligt och svalare ute och Husse tog med dem på en kvällstur i skogen, medan Matte letade sniglar på tomten. Huset vädrades igenom med korsdrag ända till läggdags och på väderrapporten talades det om svalare väder redan på lördagen. En enstaka dag med högsommarvärme. Det är inte lätt att hänga med vare sig för folk eller fä. Matte håller med hundarna och tycker att dagens temperatur var i högsta laget. Gillade vädret för några dagar sedan bättre. Lite märkligt blev det med både nyligen utslagna vitsippor, tulpaner och syrén på väg att slå ut. Allt på en gång.

Ordningen i vädret lär återställas i helgen, till Lapskflockens stora glädje. Lagom är bäst.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)