Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMDÖMESLÖS SKOLBUSSCHAFFIS

2017-01-27

Torsdag.

Matte tog med hundarna när hon hade ärenden att uträtta ner på byn och i centrum. De fick studera folklivet på några olika parkeringar och Násti var den som verkade mest intresserad! Hon satt och tittade sig omkring när Matte återvände till bilen efter korta turer lite hit och dit.

Klockan 16.00 befann sig Matte på Gamla Norrtäljevägen på väg hem. Ut från Åkersbergavägen kom en skolbuss, liknande den som som trafikerar vägen utanför Lapskflockens revir, sedan skolstarten i höstas. Då ett nytt avtal ingåtts, som innebär att skolbarnen inte längre hämtas och lämnas vid busskuren belägen vid infarten i området. Vaje enskilt barn hämtas och lämnas nu inne i området vid bostaden. Vilket varken Matte eller den som hon talat med på Kommunen anser försvarbart ur ekonomi-  eller miljöhänsyn. Två turer kan passera inom loppet av en timme. Förr gällde en turlista anpassad efter skoltiderna. Nu kan ett barn få skjuts hem med en separat tur och grannbarnet kommer med en annan tur trekvart senare. Det är en mil ner till närmaste skola.

Nåväl, denna nyordning har märkts. När bussen i mycket hög fart passerat Matte och hundarna balanserande på dikeskanten i höstas, stoppade Matte chauffören på tillbakavägen och bad honom ta hänsyn i ett 30-skyltat fritidshusområde. En oerhört otrevlig machotyp upplyste om att den skylten endast var en rekommendation. Lagligt var det att köra 70 som på omgivande vägar! Så det så! Enligt Kommunen hade de fått ett flertal klagomål på denne chaufför, från föräldrar vars barn blivit otrevligt bemötta.

Nu hade Matte en skolbuss framför sig som drog iväg i god fart och Matte misstänkte att den hade samma destination som hon själv. Nu ville Matte ha bevis för hur fort det går med ungar i bussen egentligen. Husse har både mött och haft bussen bakom sig och har  berättat om höga farter på den krokiga och backiga vägen ut i skogen. Oavsett om det varit isgata eller mycket snö eller barmark. Samma påtagligt höga fart.

Bussen tog kurvan in på Rialavägen vid golfbanan utan att sakta in. Bussen lutade påtagligt. I kurvan upp mot skogen efter golfbanan låg bussen helt och hållet på vänster sida med högerhjulen mitt i vägen! Även nästa kurva skars med bussen helt på vänstersidan av vägen! I den första backen upp i det som kallas "bergochdalbanan/puckelpisten" - en sträcka med flera branta små backar med skymd sikt där flera dödsolyckor inträffat vid omkörning,  körde skolbusschaffisen i 80 km/t.!!!!!!   Matte vet, för hon hängde på så långt, men släppte sedan bussen.

När bussen stannade och släppte av en passagerare, kom Matte ikapp och passerade bussen tillsammans med ytterligare en bil. Bussen var mycket snart ikapp. 

I backspegeln kunde Matte se hur bussen med jämna mellanrum gick över på vänstersidan och försökte pressa sig förbi bilen bakom Matte. Matte låg i sextio, då vägen är kurvig med skymd sikt många gånger. Nu var det även isvallar längs kanterna. När Matte svängt av Rialavägen in i det 30-skyltade fritidshusområdet fick hon bussen tätt bakom sig igen. Matte höll som vanligt 30. Prick 30! Varken mer eller mindre. Busschaffisen blev alltmer irriterad. Blinkade med skolsjutsskylten, låg tätt, bakom. På raksträckan förbi Lapskflockens hus går vägen på en bank över gammal sjöbotten. Vägen är smal med mycket höga och branta lösgrusade sidor. HÄR försökte busschaffisen preja undan Mattes bil! Bussen lutade betänkligt när den kom ner på sidan av vägen för att tränga undan Mattes bil ner i motsatt dike. Detta skedde två gången på en kort sträcka. Matte var rädd att hamna i diket med hundarna. Eller bli påkört bakifrån.

I bussen satt det skolbarn. Transporterade av Vallentuna Buss på uppdrag åt Vallentuna Kommun. Helt i händerna på en fullständigt omdömeslös busschaufför. Klockan var 16.15. Bokstäverna på registreringsskylten var YAA, siffrorna minns inte Matte.

När Matte stannade för att backa in på den egna tomten låg bussen snett, med vänsterhjulen nere på dkisrenen och fronten tätt inpå Mattes bil. För att rivstarta demonstrativt så snart Mattes bil lämnat utrymme nog. Matte hann sedan inte mer än kliva ur bilen och släppa in hundarna genom grinden förrän bussen kom tillbaka i fullständig vansinnesfart på denna smala väg i ett bostadsområde.

Matte var rejält omskakad och gjorde en polisanmälan. Om en privatbilist kört så här hade det varit illa nog. Att Vallentuna Buss har en chaufför som kör skolbarn på detta omdömeslösa sätt är rent åt helvete! Vem som körde just denna tur kunde Matte inte se. Hade Matte haft skolbarn som dagligen tvingades åka med denna person hade hon varit förtvivlad. Hade Matte varit förälder till någon av dem som på torsdagen vid sextontiden satt i bussen och själv fick se hur hennes barn transporterades, vet hon inte vad hon hade gjort.

Det är ett under att ingen olycka hänt ännu. Vägen har varit såphal i området till och från hela vintern. Men som vanligt måste väl en olycka ske innan någon besinnar sig och gör något åt denna framfart med skolbarnen. Farthinder i området skulle göra viss skillnad. Utlovat men inte utfört. Vilket inte hindrar idiotkörande på Rialavägen! En väg ökänd för höga farter, farliga omkörningar, skärande av kurvor. En väg som polisen använder för egen övningskörning. Ofta på torsdagarna....

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)