Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SISTA TRÄNINGEN INNAN TÄVLINGEN

2022-10-13

Onsdag.

Kvällens träning skedde inomhus i den stora fordonshallen, som nu är rätt tom på fordon och därmed blir det färre gömställen. Inte var det så många som kunde komma heller denna kväll, så de tre fjärdedelar av laget som närvarade fick mycket tid var och en för sina sökuppgifter. Två Lapska Vallhundar och en Jaktlabbe. Matte hade en plan för Ailis träning och ville bjuda Aili på en överraskning. Något annorlunda. Samtidigt ville Matte testa Aili för att se hur hon skulle reagera på en helt oväntad situation mot vad hon är van vid. Bra kunskap att ha inför tävlingen. Det har Matte testat tidigare, men nu är det länge sedan och Matte vill veta dagsstatus när det skall plockas poäng på en tävling. Det arrangerande laget är det lag som vann lagtävlingen i fjol. Inga nybörjare när det kommer till att arrangera en lagtävling. De har vunnit tidigare och därmed också tvingats arrangera kommande års tävling. Då har det varit zoombier som skulle hittas bland annat och att möta dem var för hundarna en helt ny upplevelse!

Nåväl, nu skulle Aili få en överraskning. Hon fick först söka tomt igenom hela fordonshallen. Två män hade nyss jobbat här och inför träningen hade de tre hundförarna och Husse gått runt och letat bra gömställen. Det fanns alltså gammal vittring överallt i den hangarliknande byggnaden. Först fick Aili göra ett frisök, ett tomsök med mycket färsk men ändå gammal vittring överallt. Ingen figurant var gömd. Aili sökte i mycket hög fart och med bra sökmönster igenom hela byggnaden. Hon var noga med att söka intill väggarna. Därefter fick Aili gå ut med Matte och då fick de tre övriga personerna gömma sig tillsammans, i en av flera nybyggda busskurer längs ena vägen. Instruktionerna var sedan att när Aili hittade dem och började skallmarkera så skulle de springa iväg i tre olika riktningar. Som om de inte ville bli hittade. Matte ville se hur Aili skulle tackla den situationen. Alla som eftersöks som försvunna vill de facto inte bli hittade.

Aili frisökte och fick jobba rätt länge på vittringen, trots att det var en grupp på tre personer. Vittringen lämnade busskuren genom öppningen tätt intill väggen och föjde sedan väggen i sidled samt upp mot det höga taket. Sedan spred sig vittringen långt bort från vittringskällan och ut i den stora lokalen. Aili jobbade intensivt, men så snart hon närmade sig rätt busskur var vittringen bokstavligt talat bortblåst. Tätt inpå stannade Aili upp och måste backa för att fånga vittringen. Till slut råkade en av figuranterna hosta till när Aili var i närheten, varpå hon stannade till och lyssnade och löste så uppgiften med hjälp av hörseln.

Aili skallmarkerade och ut for tre personer i olika riktningar. Aili satsade på Husse och försökte stoppa honom genom att ställa sig framför honom. Men Husse ignorerade Aili som upptäckte de övriga två flyende figuranterna och sprang efter dem i stället! Alla tre funna figuranter tog belöningsgodiset med sig och flydde! Aili rådde inte på att jaga tre individer i tre riktningar och löste problemet genom att be om hjälp! Hon återvände till Matte och ställde sig framför Matte och skällde intensivt! Samtidigt som hon med hela kroppen visade Matte var de olika figuranterna försvann iväg. Varpå Matte löste upp situationen genom att ropa tillbaka rymlingarna för att belöna Aili.

För att Aili nu inte skulle tappa självförtroendet och börja tro att hon inte längre kunde sköta jobbet, fick Aili ett korrekt sök som avslutning. De tre figuranterna skickades tillbaka till busskuren och Aili fick hitta dem på nytt. Då satt de kvar och bleönade Aili både med godis och socialt när hon skallmarkerat dem korrekt. Man måste våga testa och förändra sin träning och ge sin hund lite överraskningar ibland. För att ge hunden nya erfarenheter och kunskaper och för vidgade vyer. För större kunskaper och ett bredare register, fler strängar på sin lyra. Det är så lätt att köra på i gamla fotspår och bara träna på det hunden är bra på. Många är rädda för att göra fel när andra ser på och vill bara visa det man vet fungerar bra, när nya träningskompisar närvarar. Att ha en fast träningsgrupp är en stor trygghet och man vågar göra bort sig när alla känner alla väl sedan många år. 

Ailis båda lagkamrater fick även de ett första tomsök och därefter varsitt frisök med tre figuranter gömda på olika ställen i lokalen. Matte satt mycket bekvämt i en gaffeltruck på laddning och kunde se hundarna söka runt omkring utan att riktigt kunna lokalisera Matte. Här for vittringen ut genom ett öppet fönster och spred sig långt bort längs vägg och tak, men tätt inpå hittade hundarna ingen vittring.

Det där med luftdrag, temperaturer och vittringsvägar är ibland tämligen förvirrande och man inser hur svårt det är för hundarna att kunna orientera sig fram till en vittringskälla!

Att arbeta med hund är fantastiskt och de många skarpa söken med Ailis anmödrar Gázzi, Násti och Modji har visat rasens stora arbetskapacitet när det verkligen gäller. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)