Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JULAFTON

2012-12-25

Julaftonsmorgon. Familjen åt julfrukost framför brasan men tända ljus överallt. Sedan for Husse iväg söderut för att göra ett besök på det äldreboende där hans mamma nu bor. Färden fortsatte hem tilll ett syskon för firande med syrran och hennes familj tillsammans med dotter och dotterson. Under tiden anlände Mattes båda söner och en lätt lunch åts i väntan på att Husse skulle återvända på sena eftermiddagen. Under väntandet var naturligtvis lite TV-tittande planerat. Kalle Anka så klart! Men den gamla tjockteven med den fantastiska bilden hade dött. Minst tjugo år gammal. Nästan dött i alla fall. Sedan länge hade den tappat kontakten med fjärrkontrollen och nu verkade det slira i kommunikationen med knapparna. Afasi. Tappad kommunikationsförmåga. En röd knapp lös dock, så det fanns liv. Men ingen kontakt. Kalle ersattes med en animerad diskussion om SD. Varför dessa framgångar? Trist. Med en politiker i familjen, har diskussionsämnen aldrig saknats.

Husse anlände och julmat i begränsad omfattning dukades fram. Traditionellt julbord är avätet på golfklubben och det får räcka.

Därefter gick Matte med söner och hundar snett över vägen för att ta hand om ankor och hönor, vars matte firade jul annorstädes. Ljummet vatten fylldes på och rikligt med mat delades ut denna julkväll. Hönorna hade tackat i förväg med tre nyvärpta ägg. Även katterna i stugan fick julkvällsmat. Násti och Modji tog chansen och pinkade revir över hela Cockertomten.....

Julkväll och julklappsutdelning framför brasan med chokladasken på bordet. Först av alla fick hundarna sina presenter. Varsitt stenhårt "ben" för inomhusbruk att tugga på. Modji grep sig an uppackandet med riv och slit! Först papper, sedan toarullehylsa. Innehållet plockades med till den egna bädden och förtärdes påtagligt snabbt. Násti väntade som vanligt på att Modji skulle äta klart sitt tuggodis, innan hon tänkte ta sig an sin klapp. Allt för att kunna retas! Men Matte ingrep och packade upp och då kunde inte Násti motstå längre, utan knaprade i sig sin egen gåva. Inget tjafs på julafton!

I stället för ett medlemsskap i PRO eller någon bokklubb, fick Matte en självuppblåsande säkerhetssele för sök från båt och på is av sina omtänksamma söner och ett praktverk om Svalbard av Husse. Som kanske tycker att Matte skall emigrera....  Den ena sonen hade nyligen mött en man som kände den försvunne mannen på Ljusterö. Han var påtagligt nöjd och tacksam för den hjälp Missing People och hundgruppen kunnat bistå med. Sådant känns väldigt bra att få höra.

På kvällen fick Matte ett SMS från Postkodlotteriet. En extra julklapp på 150:- Man får tacka så mycket!

 

Antal kommentarer: 2

2012-12-25 15:36:55 - Anette och två lapska

God Jul önskas ni. Hoppas ni har smällarfritt hos er, det har inte vi, fast än så länge har bara några enstaka hörts....

2012-12-25 17:24:25 - Marianne

Redan nu? :@
Här smäller det endast kring tolvslaget på Nyårsafton. Har så varit hittills i alla fall. Peppar, peppar... Det hänger ju på vilka som flyttar in permanent. Men vi är tacksamma så länge det varar och endast katten ogillar smällandet, bland djuren här hemma. Jag lider med alla skogens djur som förknippar skjutandet med jakt. Rådjuren bryter benen när de flyr i den djupa snön.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)