Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GOD JUL!

2023-12-24

 

Lördag.

Under natten hade det snöat ytterligare en decimeter och fyllt på det nya snötäcket. Blötsnö i botten men torr snö på toppen. Matte vaknade i ottan och Husse sov tungt, efter en fredag med mycket skottande. Matte tog tag i snöskyffeln och gick ut och skottade. Trappen var prio ett, samt gången mot grinden. Det var noga skottat på fredagskvällen och när Husse skulle gå till brevlådan på lördagmorgonen skulle han behöva börja med att skotta. Igen. Så därför gick Matte ut och skottade väldigt tidigt på morgonen. Enstaka flingor föll ännu. Det var tungt. Det var kallt. Temperaturen hade fallit neråt fem minusgrader från plus en på fredagskvällen. Hundarna tyckte att Matte skulle servera dem en tidig frukost i stället.

När Matte skottat en gång hela vägen fram till den oplogade vägen, kände Matte sig nöjd. Tanken var initialt att bara skotta ren trappen, men det ena gav det andra och så blev det välskottat för Husse och hundarna. Eftersom Mattes kläder blivit kvar i sovrummet och Matte inte ville väcka en väldigt trött Husse blev det som det blev. Över nattlinne och morgonrock drog Matte en lång jacka samt fick på sig mössa och vantar. På fötterna fick hon på sig sockor och kängor. Däremellan blev det lite bart....  Det fläktade ordentligt undrifrån. Jobbar man ordentligt så håller man sig varm. När Matte kom in hade Husse vaknat och hundarna kunde få sin frukost. Det fortsatte att snöa till och från hela dagen. 

Hela förmiddagen gick åt till  att flytta undan stora snöhögar, som samlats framför huset och vedboden; samt till att åter befria rådjurstaketet från mängder med blöt och tyngande snö. Buskar låg åter tryckta till marken och riskerade att knäckas. Rhododendronbuskarna syntes knappt och Matte gick där med sin käpp och slog bort snö och Husse grävde bort snöhögar. Matte kan inte minnas att det kommit så här mycket snö före Nyår någon gång tidigare. 

Efter en lunchmacka kunde Matte äntligen ta med sig hundarna ut på den planerade långpromenaden; Kraftigt försenad av den myckna snön. Till en början måste Matte och hundarna gå på oplogad väg och ett par bilar hade passerat och bjöd på lite tilltryckt snö. Senare var vägen mycket välplogad och isen var åter synlig. Matte fick gå försiktigt, liksom hundarna. Dima halkar lättare än Aili, trots renklippta tassar. Två gånger mötte Matte och hundarna den stora traktor med plogblad som var ute och plogade och då vägen var för smal för alla måste Matte kliva upp i en tidigare plogvall  vid mötet. Dima gick att få att lämna vägen, men inte Aili. Till slut måste Matte agera när traktorn närmade sig och det resulterade i att Aili måste lyftas av vägen och mer eller mindre kastas ner i lössnön i diket. Det kändes inte bra alls.  Att stå på ojämnt och instabilt underlag med henne i famnen och samtidigt kontrollera en stressad Dima kändes osäkert. Traktorn kom oerhört nära. Ibland har nöden ingen lag. Det gällde att handla snabbt. Förlåt Aili!

När Matte och hundarna kommit hem igen hjälptes Husse och Matte åt att få granen på plats i uterummet. Utan all ny snö så hade det redan varit gjort. Matte ägnade resten av dagen åt att julpynta och stack emellan med att laga en välbehövlig middag. Några saker blev inte gjorda och förhoppningsvis kan det bli en fin Julafton utan att mässingsljusstaken blev putsad.

Var rädda om er och hundarna nu när ingenting är som vanligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 3

2023-12-24 09:37:05 - Anne-Lise

Ønsker jer en rigtig dejlig juleaften. Tak for julens vigtigste liste og alle de andre spændende og lærerige tekster du har skrevet løbet året . Det er inspirerende læsning
Kærlige hilsner
Anne-Lise

2023-12-24 12:22:18 - Christina , christina.mikkelsencm@gmail.com

God jul och Gott nytt år!
Och tack för alla trevliga rapporter om livet med husse och hundarna i den lilla stugan i skogen!
Julkram(heart)
Christina

2023-12-26 07:53:33 - Marianne

TACK snälla Anne-Lise och Christina för uppskattande och värmande ord! Jag önskar er en god fortsättning på det som återstår av detta år och ett riktigt Gott Nytt År!
En stor kram till er båda! (heart)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)