Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VILODAG FÖR HUNDARNA

2022-05-13

Torsdag.

Efter en dag full med hundaktiviteter i form av golfbanepromenad och träning, fick torsdagen bli en vilodag för båda hundarna. Viktigt fysiskt för Modji och mentalt för Aili. Kroppen och knoppen fick gå i viloläge och ute blåste det småskpik, varför både Modji och Aili ansåg att uterummet var den bästa platsen i reviret. Matte hade stugan för sig själv och passade på att grovstäda när ingen var i vägen. Husse hade åkt till Friskis och Svettis och Mattes egentid ägnades, som så ofta, åt att få ordning i stugan på ett eller annat sätt. Tvättmaskinen jobbade och Matte fick bort "mängder" med sand från golven. Med en grusgång med fint bergkross ledande från grinden till ytterdörren dras det konstant in fint grus med sylvassa ministenar över golven/mattorna. Ett dumt val av material har det visat sig. Ärtsingel hade inte fastnat under tassarna. När det nu har regnat lite paneras tassarna i det skorpmjölsliknande gruset. Tips på bättre alternativ mottages tacksamt. Asfalt är inget alternativ men mer praktiskt.

Hela förmiddagen höll sig Matte sysselsatt i sin ensamhet i stugan och längtade ut. Städning är inte Mattes stora intresse men någon skall ju göra det. Till slut kände sig Matte klar med inomhusvistelsen och gav sig själv tillåtelse att gå ut i det omväxlande vädret, där regnskurar och sol avlöste varandra. Modji hade vilat färdigt och hängde på Matte för att kontrollera att hon skötte sig. Matte städade vidare i rabatterna för att hålla undan allt som inte skulle vara där, nu när perennerna börjar sträcka på sig. Småplantor uppdragna inomhus skulle ut i växthuset och Modji är väldigt intresserad av tomatplantorna! Hon till och med slickade sig om munnen när hon nosade närmare på en liten tomatplanta! 

När Husse hade kommit hem efter många timmars bortovaro inkluderande lite shoppande, hade han med sig bakelser till eftermiddagsfikat. Lyx så här mitt i veckan och nu måste Matte jobba ännu hårdare för att det inte skulle fastna mer runt midjan! Men gott var det! 

Aili behövde promenera och Matte bad Husse ta med henne på en skogsrunda. Under tiden fick Modji en mycket kort skogstur med Matte för rastning och lite koordinationsträning, i backen upp mot berget. Lite "offroadträning" för att lyfta på tassarna ordentligt i blåbärsriset och bland nerfallna kvistar.

När hundarna promenerats och flocken var samlad passade Matte på att skrapa tandsten på både Modji och Aili. Vartefter Modji har tillfrisknat har hon fått päls klor och tänder ompysslade. Med inflammerade leder har hon besparats allt sådant, men nu blir det gjort. Modji har för övrigt fina tänder sin ålder till trots. Ingen tand saknas och de är i gott skick. Hon tuggar gärna i sig olika stenhårda hundtugg! Dock inte när hon var som sjukast. Då var nog även käklederna påverkade. Hon tog den allra smalaste lilla tuggpinnen i munnen och ville verkligen äta den. Men något stoppade henne och hon gick omkring med den lilla stickan i munnen innan hon gav upp och lämnade den någonstans.

Kvällen kom och Matte somnade ifrån teven som vanligt. Att Sverige gick till final i mello uppfattade hon i alla fall. Vilka mer som tävlade är Matte okunnig om och bryr sig inte så jättemycket om det heller. Husse verkade nöjd i alla fall. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)