Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DUKTIG DIMA!

2023-06-20

Slynglar och slynglor kräver tid och engagemang och inte minst envishet! De är rätt envisa själva och ger sig inte i första taget. Ni minns väl hur ni själva var i tonåren. Ett nej är inte nej bara så där. Det mesta måste testas. Även relationer. Ett nej i går kanske är ett nja eller till och med ett ja i dag!

Slynglar och slynglor har Matte haft förr och Dima är ungefär som de flesta. Minnet är förfärligt kort ibland och under stundom obefintligt. Liksom hörseln! Samt viljan att göra som någon annan säger. Bortblåst. Så och hos Dima. En bra hund är dock värd att vänta ut och en tonårsperiod går över. Snabbare hos den med fyra ben än hos den med två ben. Matte var ensamstående förälder till två söner och när en var 12 och en var 16 var det tufft för hela familjen. Stundtals var det krig. Det blev ordning på grabbarna, som nu är mogna medelålders män med välordnade liv. Så att även Dima skall ordna till sig och staga upp sig och bli vuxen tvivlar inte Matte på. Han är på mycket god väg efter ett halvår med Aili, som en stor trygghet och vägledare i livet.

Under måndagen passerade en del människor som promenerade utan hund och med hund och Dima skötte sig fint med skvallerträningen hela dagen. Han sprang ner till staketet och tittade på de förbipasserande utan kommentarer och sprang sedan till Matte för att skvallra/berätta för en belöning. Godaste godiset används för denna träning. I och med att Aili slutade hänga på Dima och förmåddes stanna hos Matte, blev intensiteten i Dimas kommentarer vid staketet mindre. Han blev lättare att bryta när han inte blockerade sig. Matte har tränat in att ett ett klickljud med tungan betyder "kom så får du godis". Bra valpinkallning när valpar skulle flytta utomlands med annat språk.

En och annan av de förbipasserande har noterat Dimas positiva utveckling och berömmer honom när han avstår från att skälla ut dem. Han har slipat på sitt rykte i området! Även vid hundmöten har Dima blivit väldigt mycket mer balanserad än vid sin ankomst. Han går även fint i koppel numera, tack vare träningen med helstrypet med länkar under vintern. Att kasta sig hit och dit och upp på Matte blev en dum idé, när han fick en kedja runt halsen. Även oskicket att kasta sig mot mötande hundar. Numera går han fint i ett halvstryp med kedja liknande Ailis.

Dima är en kille på 20 månader som har mycket "will to please" och som väldigt gärna vill samarbeta, vilket underlättar livet för honom. Han är mycket anpassningsbar och har mycket gott med sig i bagaget. Hans föräldrar har varit överlevare, det är det enda man kan veta om dem och han har vuxit upp i en mycket bra flock från fyra månaders ålder i Sverige. Man vet absolut ingenting om under vilka omständigheter han föddes eller vilka som var hans föräldrar. Man vet bara att han är en hund av typen Eastern European Village Dog; hittad under en bil två månader gammal i december 2021. I Volgograd i Ryssland.

Hans sambo Aili är en renrasig produkt av kända föräldrar. En Lapsk Vallhund uppfödd av Matte, som även fött upp hennes mor Modji och mormor Násti. Efter att noga ha valt ut hanhundarna som tikarna parats med. Under närmare ett års tid har Matte sökt de hanhundar som har fått bli pappor till de valpar som fötts här hemma.

Skillnaden på hur flockens båda hundar Aili och Dima har kommit till världen är enorm! Stor planering och naturens eget urval. Resultatet har blivit en Lapsk Vallhund och en hittehund från Ryssland som liknar varandra väldigt mycket till sättet. Två friska och sunda hundar som båda är signalkänsliga och signalsäkra och som älskar att göra saker tillsammans med Matte och Husse och som älskar varandra. Båda har mycket energi och en stor arbetsmotor.

Det kanske inte är så fel när hundarna själva får välja partner. När naturen får bestämma vilka som skall föra släktet vidare. Man kanske inte skall sörja så mycket när en planerad parning går åt skogen. Tycke uppstår inte eller så går tiken tom. Det är kanske någon mening med det. Det skulle inte bli något helt enkelt. Man kanske skall lyssna mer på vad hundarna själva tycker.

Inte sällan gick tikarna tomma vid de tvångsparningar som skedde förr. Helt enligt lagen. Övergrepp och våldtäkter som numera är förbjudna i Sverige enligt en ny lag från 2019

Enligt uppgift från veterinärhåll lär det trots detta förekomma tvångsparningar fortfarande i Sverige; vilket är ett stort problem. Alla förefaller inte känna till förbudet eller så struntar man i det. Valpfabriker finns även i Sverige! Utnyttjande av tikar finns även i Sverige. En såld valp inbringar mycket pengar och alla valpköpare är dessvärre inte så noga med var och hur man köper valp. Där det finns pengar att tjäna bryts det mot lagar. Tikar köps för att föda valpar och inbringa pengar.

 

17 § Tvångsparning av tikar får inte förekomma.

 

Med tvångsparning menas att tvinga tiken till parning genom att hålla fast tiken

 

trots att tiken uttrycker obehag eller försöker komma undan.

 

Det är inte förbjudet överallt.

Matte har ett vidrigt minne från en stor utställning i Nederländerna, där en vettskrämd Huskytik tvångsparades i ett järngrepp av två män från varsin sida av Atlanten. När utställningen var slut möttes man i ett hörn i utställningshallen för att fixa en kull valpar mot tikens vilja.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)