Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JESUS TELEFONNUMMER

2015-04-08

Tisdagen inleddes med att en hunpromenerande granne tittade in ovanligt tidigt. Hon hade tagit en rejäl långpromenad i ottan och en lite morgontrött Matte hade ännu inte kommit ut med Lapsktrion. Bara mornat sig framför brasan med tidningen och en kopp te. Där stod en oförskämt pigg och mycket sansad kvinna och frågade om Matte hade telefonnumret till Jesus........

Vilket kan förefalla något udda. Men Matte hade faktiskt Jesus telefonnummer både i mobilen och på kylskåpsdörren, då det kunde vara bra att ha till hands. Vilket härmed var bevisat! Matte har relativt nyligen nyttjat hans tjänster för en ljusare tillvaro och resultatet blev mycket gott. Matte var väldigt nöjd efter hembesöket och hade delat med sig av erfarenheten till några av sina grannar. Nu kände denna hundägare att det kunde vara dags att kalla på Jesus för att även hon skulle se ljuset!

Två tallar och en björk behövde fällas helt nära huset. Jesus har i körkortet ett annat namn, men när man ser honom är det mycket lätt att förstå varför han är mer känd under namnet Jesus. Som stigen ur en kristen avbildning i vilken kyrka som helst, precisionsfäller han träd. Reslig, med en mild och behaglig framtoning. Skogs-Jesus.

Matte rastade sina hundar på en kortare promenad och skulle just bege sig till till centrum på ett kortare besök, när nästa besökare dök upp. Förslaget var att besökaren och Matte gemensamt skulle lyfta undan Mattes stora garagetält för att en mindre grävmaskin skulle kunna komma in genom grinden. Matte var mycket smickrad över den unge mannens förslag och tilltro till Mattes fysik och styrka. Matte är dock försedd med viss självkännedom och utöver normaltillståndet tillkom en mycket kraftig vind och en luftvägsinfektion, vilket fick Matte att avstå helt från att försöka. Matte var för dagen ovanligt slak och minsta ansträngning orsakade svettning och andnöd.

Den unge mannen kunde fixa annat i stället och hämtade en stubbfräs för bortfräsande av den ena granstubben när Matte var borta.

Hemkommen kunde Matte konstatera att alla spår av den ena granen, så när som på fräset, var helt borta och krattade ihop stubbfräset i en hög. Gropen var igenfylld. Men här skall inom kort grävas en jättegrop, om inte berget ligger för ytligt......  Förhoppningsvis finns det plats för en lågbyggd WC-tank, nu när tillstånd givits. 

Solen sken och Matte mådde mycket bättre ute i friska luften. Dessutom fanns en del pyssel att roa sig med innan grävaren tar hela den stora rabatten. Nya växter har tittat upp vartefter sedan Matte flyttat merparten och jordslagit dem i väntan på en helt ny rabatt, när huset fått en tillbyggnad. Så Matte smågrävde lite här och där och flyttade om i odlingslådorna, för en sommar med blommor i två av lådorna och potatis bara i en låda. Matte fortsatte sedan med att ta tillvara det översta jordlagret med fin matjord för att rädda den undan skopan.

Hundarna njöt i solen och den elvagradiga värmen. Násti har fällt väldigt mycket på kort tid och hon rullar sig både här och där och skaver av vad hon kan på ryggen. Vårblommorna lever lite farligt när Násti går igång. De fick alla, hundarna alltså, varsitt oxöra för lite tuggmotstånd och sysslesättning. 

När Husse kom från jobbet anslöt två grannar och tre starka karlar drog sedan garagetältet och Matte tryckte på och med gemensamma krafter kunde det flyttas till tillfällig uppställning på granntomten. Detta hade Matte aldrig fixat tillsammans med endast en starkt kille. Hundarna stod vid staketet och tittade mycket intresserat på. 

Innan mörkret föll hann Husse ta en skogspromenad med hundarna och Matte fortsatte med spridandet av ny jord runt olika plantor. Tog händerna fulla och bäddade fint åt ärvda och självuppdragna perenner.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)