Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA TRÄNINGSBESÖK

2018-06-25

Midsommardagen förflöt med uppehållsväder! Med 26 mm på mindre än ett dygn kändes det väldigt skönt. Vatten behövdes men det blev lite mycket på en gång. Lapskflocken fick lunchbesök och timmarna rann fort förbi. Hundarna skötte sig fint och kunde gå ut och in som de ville hela dagen.

Söndag.

Väskor packades och bilen lastades och sedan bar det åter iväg till Krossen för träning! Ett träningssuget gäng hade stigit upp i ottan för att köra i flera timmar, så att de kunde få ett nytt träningsområde, nya figgar och lite träningstips. 

Dagen började med att lyftselen åter plockades fram och de tre besökande hundarna fick prova på att hissas och firas, sedan selen fästs högt uppe i en maskin. Debutanten upptäckte plötsligt att fast mark saknades under fötterna och vevade lite simliknande, men fann sig snart och hängde där så stilla och fint, stöttad av sin husse.

Efter denna inledande övning var det sökuppgifter som väntade och här placerades figuranter både högt och lågt och vittringar for kors och tvärs i vinden mellan bergsidor och grushögar, samt stora maskiner. Lite olika övningar efter vars och ens behov och nivå. Samtliga ville testa att gömma flera personer i en container, för att hundarna skall lära sig spontana återsök. När en människa hittats kan det finnas fler människor kvar i samma utrymme. Om man tänker skarpa lägen så är det ju relativt troligt att när en byggnad rasar samman, oavsett orsak, kan det finnas fler än en person begravda under byggelement och föremål på olika nivåer. Hunden kan skilja på olika vittringar från olika människor, men kan behöva utbildning i och träning av att tydligt markera att här finns fler människor dolda, när en människa plockats fram. 

Alltså gömde sig två personer i en dörrförsedd container och när hunden fyndat kom en av dem fram och drog snabbt igen dörren innan hunden belönades. Lite olika snabbt visade hundarna sedan att där fanns ännu en person att plocka fram och visade sin förare på dörren en andra gång. Aili gjorde samma övning och hon fick tre figuranter samt visade snabbt på flera gömda personer, då hon gjort denna övning förut men måste upprepa träningen för att befästa kunskapen. Modji fick ett frisök med en lånematte.

Så småningom blev det dags för en fikapaus och lite vila för både två- och fyrbenta i skuggan. Dagen bjöd på växlande molninghet, bra vind och arton grader. Perfekt hundträningsväder. Bilarna flyttades sedan från detta område där de stått i skuggan av träd, till bergtäkten där det var full sol överallt. Ingen skugga någonstans, varför medförda aluminiumskynken plockades fram för att täcka bilar och hundburar. Nerdragna fönster och öppna dörrar gav hundarna samma temperatur som ute i skuggan.

Här skulle de stora ytorna utnyttjas för vindstigar med vittringstagande på långt håll och hundläsning. Om vindstigar kan ni läsa här. De tre besökande hundarna fick alla göra denna övning. Två personer var utlagda i vind på slänten av varsin grushög och förarna gick med sina uppkopplade hundar på tvärs mot vinden ett gott stycke därifrån.

Modji fick ett frisök tillsammans med Husse över stora ytor med fyra utlagda figuranter och Matte var "facit". De fyra figuranterna var väl utspridda och den som låg omedelbart i början av området, uppe på en grushög, tog Modji direkt när hon släpptes ut ur bilen. Foto inlagt i slutet av inlägget. Modji jobbade med bra sökmönster och löste uppgiften fint!

Ailis sök var upplagt för att skona henne från klättrande och klängande och ansträngande lösgrus i stora högar. Det är nu tre veckor sedan den första parningen. Hon fyndade sin första figurant på marken mellan två stora släp och skallmarkerade ihållande och länge medan hennes långsammare Matte pallrade sig hela vägen fram och bad figgen belöna. Aili jobbade genast vidare och genade över mot en rad containrar, varvid hon missade en del av området, men hon jobbade sig systematiskt igenom beståndet av containrar längst in i bergtäkten i ett bra sökmönster. Matte visslade till och bad om uppmärksamhet och Aili återvände till där hon genat. Varvid hon omedelbart upptäckte figuranten på ett flak på marken. Hon fick vinden bättre från det hållet. Aili jobbade sedan vidare och hade full koll på att raden av containrar redan var avsökt, varvid hon vittrade in sin tredje och sista figurant rakt över den öppna ytan, bakom en mindre grushög på andra sidan. Ett snyggt avslut med mycket ihållande skallmarkering, då Matte naturligtvis befann sig mycket långt ifrån sin hund på dessa ytor. Hunden måste hålla markeringen till förararen anländer! Avslutningsvis kunde inte Aili motstå att, på väg tillbaka till bilen, kuta upp på en av de mindre stenhögarna bara för att det är så himla kul! Ingen fara med det då högen inte var så stor och stenarna rätt stora med bra fäste. Ingen stor anstängning.

Grand final! En övning för de tre besökande Lapskägarna.

En medföljande anhörig utsågs av Husse till gruppledare/"insatsansvarig" som försågs med all nödvändig information. Varefter Husse och Matte händelsevis försvann. Gruppen skulle sedan med hjälp av sin gruppledare planera och genomföra ett eftersök i bergtäkten efter de två saknade personerna. Området skulle sektioneras och en taktikplan skulle göras. De tre ekipagen skulle avsöka varsina sektioner. I slutändan skulle man se till så att samtliga hundar fick fynda!

Husse gömde sig uppe på någon form av behållare några meter ovan marken. Strax nedanför gömde sig Matte på ett kantförsett flak och vittringarna slog i varandra samt styrdes lite hit och dit av den intilliggande branta slänten. Inga lätta vittringsförhållanden och en klar utmaning för hundar såväl som förare. Men gruppen löste uppgiften galant och gruppchefen skötte sig med den äran och såg till att samtliga hundar fick fynda. Genom att berordra figgarna att ligga kvar för nästkommande hund. Snyggt jobbat alla! Såväl två- som fyrbenta!

Som vanligt avslutades dagen med en gemensam måltid och eftersnack, innan det var dags för alla att bege sig hemåt. Åtta härliga timmar tillsammans hann det bli och alla verkade nöjda med dagen. 

Tack för besöket och välkomna tillbaka!

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)