Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRVÅNAD MODJI

2021-03-11

Modji och Aili hade en vilodag under tisdagen, efter mycket liggande i bil och inga möjlligheter att vara lösa och lediga och rå över sig själva. Det blir så när man är ute och reser. Det blir däremot så mycket annat i form av nya upplevelser och många möten.

Onsdag.

Matte tog en kortare hundpromenad, där hundarna fick nosa en hel del efter ett par dagars frånvaro. Aili, som just börjat löpa efter ett år sedan sist, hade ett stort behov av att berätta det för ALLA! Det skvättes en hel del och Modji var inte sämre och skvätte över. Båda är precis som anmoden Gázzi - det skall pinkas så högt som möjligt och nu överträffade de varandra! De backade upp och de lyfte bakben och de markerade in hela kvarteret. Att Modji är tolv och tyvärr kastrerad betydde ingenting i sammanhanget. Markerade Aili så markerade även hennes mamma!

På kvällen tränade två Lapska hanar och två Lapska tikar samt en Jack Russelkille. Då killarna hemmavid är omgivna av löptikar så här års, slapp de ha Ailis löpdoft i näsan under sina sök och Aili fick köra sitt sök sist av dem alla.

Modji hade tre figuranter utlagda. En var gömd i ett stort förrådstält och två var gömda några få meter ifrån varandra i en stor förrådsbyggnad. I golvplan i ett ställage, där den ene låg gömd i en stor låda och övertäckt och en låg gömd på en lastpall under ett sjok av wellpapp. Modji fick frisöka över öppna ytor utomhus och hittade snabbt figuranten i tältet. Hon jobbade vidare och drog in i den vittringsfyllda förrådsbyggnaden utan port. Här lokaliserade hon rutinerat och snabbt den figurant som gömt sig i lådan. Modji ställde sig på bakbenen och skallmarkerade och visade tydligt att det fanns någon gömd där. Precis som hennes dotterson Sumo gjort strax innan. Vilket han visar på bilden nedan.

Klicka för större bild.

Modji jobbade vidare på den andra vittringen och lokaliserde den till området strax bakom figuranten i lådan. Modji fick vittringen uppåt och sökte med hög nos. Hon ville nå högre och hoppade upp på en lastpall där det låg ett sjok med wellpapp. Vilket åstadkom ett plötsligt och kraftigt oväsen när pappen skrynklades ihop. Modji reste sig snabbt på bakbenen för att kunna nå att nosa ner i en intillstående stor kartong. Då först upptäckte hon att hon faktiskt stod på den figurant hon sökte efter! Hon blev tämligen förvånad när hon började markeringsskälla och underlaget började röra på sig! Dessvärre går det inte att visa den film Matte tog på Modjis sök på denna hemsida. Den ligger däremot på FB/Lapsk Vallhund.

Modjis dotter Aili fick ett likadant sök med mycket tomsök över stora ytor där ingen var gömd och sedan fyndade hon sin första figurant i tältet. Aili höll mycket hög fart och jobbade fint i vinden. När hon kom in i förrådsbyggnaden var den proppfull med både gammal och färsk vittring och Aili pyste över! Hon hade kutat sig i form - inte trött och nu bara vällde energin fram när alla vittringar träffade Ailis nos. Hon tokskällde! Hon jobbade på båda vittringarna och fick tänka till riktigt ordentligt för att separera dem, vilket inte underlättades av den höga farten. Matte måste bromsa upp sin hund för koncentration och fokus. Det spratt i benen och i skallen på Aili och hon lokaliserade först den ena och sedan den andra figuranten. Energi, motor och arbetslust fanns det gott om och Aili ville jobba mera! "Vadå färdigt?!" Att arbetslusten skulle försämras när en tik löper har Matte ingen erfarenhet av. Aili löper och hon gjorde ett bra sök med mycket lust och ork och kanske lite väl mycket skällande inne i byggnaden. Men hon hade ju rätt! Det låg två gömda personer nära varandra och många hade varit i byggnaden under kvällen. Men kanske inte fullt så många som Aili fick det att framstå som...

En Lapsk Vallhund bör besitta stor arbetslust och motor för att klara jobbet som renvallare under många år. Det är en sorg att energiska och energifyllda unga Lapska Vallhundar under stundom betraktas som problemhundar. Skall de ha energi och ork högt upp i åren måste de ha mycket av det som unga. Det är avsevärt mycket enklare att sänka arbetstemperatur och energi hos en hund än att höja den, för att få hunden att klara sin uppgift! Yngst den här kvällen var Sumo med sina dryga  1½ år och äldst var Modji med sina 12 år. De fick snarlika sök vad gällde fysiska utmaningar, men ynglingen fick bara en figurant inne i byggnaden. Ribban höjdes för hans mamma Aili och mormor Modji med två figuranter nära varandra.

Det är en stor glädje att Modji fortfarande efter alla år, tycker att det är precis lika roligt med räddningssök och andra träningsformer, som när hon var ung. Precis som sin mamma Násti och mormor Gázzi.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)