Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPAR I VARGMÖTET

2014-01-24

Onsdagen förflöt som andra hemmadagar med hundflocken. Ute på tomten med lek i snön och vila i köket däremellan.

På kvällen var det träning i Vargmötet och Manni och Aili ikläddes täcken, liksom de vuxna hundarna. Ute var det fem minusgrader. Täcken för billiggande. Söker gör de nakna. Träningen skedde i en fordons/maskinhall. Inomhus med mycket drag och mycket besvärliga vittringsförhållanden. Mycket högt i tak och vittringar som försvann åt helt oväntade håll. En bra träningsplats! Ribban ligger högt för hundarna och tonårsgrabben K. får en god sökgrund att stå på. En renodlad Lapskträning denna kväll, med Násti, två av hennes barn, två barnbarn och "slyngeln" K.

Nàsti och Modji fick vardera tre figuranter. Som vanligt här, knepigt placerade. Men de löste uppgiften bra. Lite olika, vilket beror på att draget förändrar förutsättningarna hela tiden och hundarna har individuella skillnader i sina sökmönster. 

För Busfröna hade Matte lagt upp deras vindstig avsevärt bättre än vid första försöket för några veckor sedan. Vinddraget var mycket tydligt runt hörnet på den stora hallen och just där stod en mindre behållare mycket lämpligt placerad. Där bakom placerade sig fyra figgar försedda med godis. Matte rastade valparna och förde dem, en i taget, längs med byggnadens kortsida. Ett gott stycke ut från väggen. När de närmade sig hörnet fick de vittringen helt tydligt. Manni satte sig och såg förvånad ut. Funderade och drog sedan iväg i kopplet rakt mot gömstället. Där fick han totalt glädjefnatt och kastade sig in bland de fyra figgarna, som satt ihopklämda på rad. Godis hade han inte tid med! Aili fick vittringen och drog framåt. Kunde inte bestämma om hon skulle till vänster eller höger om behållaren. Matte släppte kopplet och Aili tappade vittringen när hon kom fram mitt för behållaren. Blev brydd. Klättrade mot behållaren och hittade vittringen igen. Hittade även figgarna och fick lika mycket glädjefnatt hon! Två härliga och sociala valpar! De visade god motivation och arbetslust. Mannis nya matte vill mycket gärna ha en social hund. Då även renskötare har mycket folk omkring sig.

Torsdag.

Nástisonen Epic kom på besök med sin matte. De ville träffa Manni innan han far norröver. Epic är en mjuk och vänlig kille och fem bruna, närbesläktade Lapska hade släktträff med hopp och lek på tomten. Det var helt underbart att se hur roligt alla de fem hundarna hade tillsammans!

Därefter drog Matte iväg med alla hundarna till veterinären. Manni skulle få pass och avmaskas med mera. Där blev han klappad av en av våra mest kända skådespelerskor!

Sverige är ett land med yttrandefrihet. En person hörde av sig med åsikter om familjens hundhållning. Åsikter är sunt att ha. Diskussioner intressanta. Absolut. Men här gavs ingen möjlighet till diskussion. Familjen anklagas för att bara ha sina hundar som arbetsredskap. Hundarna anses inte få vara som familjemedlemmar och de anses inte få någon kärlek. Lite till stod där också. Man kan inte bli älskad av alla.

Torsdagen avslutades med att Husse och Matte satt i fåtöljerna med valparna i knät och tittade på Antikrundan. Násti och Modji sov på golvet framför kaminen. Framför en sprakande brasa var familjen alltså samlad och myste tillsammans. Så som de plägar göra om kvällarna. 

Antal kommentarer: 3

2014-01-24 11:02:44 - Jeanette

Jag ser mej mycket previligerad att fått möjligheten att ha en valp från er. En bättre uppväxtmiljö och hemmiljö får man leta länge efter. Kärlek finns i överflöd till alla familjemedlemmarna i denna flock och till köpet får dom möjlighet att göra det dom är ämnade för och mår bra av, arbeta med huvudet.
Tyvärr finns det folk som inte vet vad dom pratar om, kanske beror på avundsjuka.
Pussa brorsan från Adji innan han flyttar långt bort.(heart)

2014-01-24 11:18:56 - Anneli

Håller med föregående skrivare till fullo i allt hon skriver då jag oxå fått förmånen att få ta hand om en valp från er och fått lära känna er underbara flock!
De som sagt något sådant om er och er flock måste ju tyvärr fått det hela totalt om bakfoten alltså?? Så urbota fel den har alltså!
Jag är MYCKET kritisk till hur hundöppfödning går till idag där det i stort sett bara ska handla om pengar men den kategorin har ni ju aldrig tillhört! Tack för det !
Saivi hälsar så gott till brorsan oxå
och hoppas innerligt de kan ses någongång!(heart)(flower)

2014-01-24 11:19:01 - Marianne

TACK! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)