Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RUTINER

2014-01-18

Familjen börjar komma in i nya rutiner. Helgerna har passerat och det är bara två valpar kvar hemma. På fredagen var det 32 minusgrader där Mannis nya hem befinner sig. Med Barents hav mer eller mindre utanför tomten. Hans arbetsplats lite söderöver är inte varmare. Snarare tvärtom.

Här hemma var det 6 minusgrader och ömsom ymnigt snöfall från snökanoner över Östersjön och ömsom sol. Matte lyckades pricka in en timme med gassande och värmande sol för utevistelse på tomten, för hundarna och sig själv. Det kändes betydligt behagligare än vad mms:et från nordligaste norr visade. Närbild på en termometer. För dagen har Manni det bättre i barndomshemmet. Aili uppskattar en lekkamrat och syskonen leker vilt i snön.

Snötäcket växer påtagligt dag för dag. Lätt och luftig snö, perfekt för valplekar! Trädgården blir dessutom så väldigt vacker! Matte hackar vartefter bort det vita och porösa täcke på bäcken, som kan lura de oerfarna småttingarna att ge sig ut på något som är som sorbét. Porös ismassa täckt av snö är inte bärkraftig ens för en valp. Vattnet strömmar rätt ordentligt så ingen riktig is har lagt sig.

På morgnarna går Matte ut med alla hundarna på tomten efter frukosten, en halvtimme ungefär. Med 13 minusgrader blev det bara tio minuter på fredagmorgonen. Sedan sover småfolket gott och kopplar av under ett par timmar. I lugn och ro i köket. Mitt på dagen någon gång  får de vara ute igen under en timme ungefär. Beroende på väder. Inklusive en koppelpromenad på en kvart. Som snart kan ökas till tjugo minuter. När de fyllt fyra månader. Antingen är de ute hemma på tomten, eller så har Matte tagit med hundflocken för aktivitet någon annan stans. Miljöträning. På eftermiddagen är det dags för mat igen och sedan en halvtimmes utevistelse på det. 

Inomhus blir det betydligt lugnare nu, när de kan springa av sig och leka utomhus så mycket. De sysselsätter sig med lite olika saker när de är ute. Springer, kampar, gräver, tuggar pinnar, tuggar gamla märgben, petar i sig fågelfrön, letar efter vattensorken, håller reda på sin matte och leker med sin mor och mormor. Så snart de blir stilla för mycket ingriper Matte och avslutar uteviselsen. "Nu går vi in", med tryck på IN. Fyra hundar känner sig manade och rasslar efter Matte upp på verandan. Tre följer med in och Modji hoppar upp i korgstolen på verandan och lägger sig. De vuxna hundarna får själva bestämma om de vill vara ute eller inne.

När hundarna är inne ligger de vuxna gärna framför brasan och småttingarna får vila sig i köket. De har tillgång till en uppsjö av olika leksaker och  hårda hundtuggsaker. Eftersom köket saknar dörr och ligger mitt i det lilla huset, är de inte på något sätt isolerade. De respekterar den låga masonitskivan i dörren som avstängning. Vilket är mycket bekvämt! Matte har hårdtränat detta. Med röst och handtecken och klicker och mycket belöning. Men Proppen hon gjorde för det mesta som hon ville ändå..... En speciell hund på många sätt.

På kvällen sover familjen framför teven och brasan. Násti och Modji på sälskinnet på golvet. Husse och Matte i fåtöljerna och Aili och Manni i knät på Husse och Matte.

Så här ser de flesta dagarna och kvällarna ut numera.

Matte är medveten om att hon är priviligierad som pensionär, när det gäller att ägna hundarna tid. Matte har levt ett yrkesliv som ensamförälder med helt andra förutsättningar och är inte alls omedveten om svårigheterna att få livspusslet att gå ihop. Men avstod då ifrån att ha några valpkullar. Köpte "färdiga valpar". Tid och ork fanns inte  för att få till det på ett sådant sätt som Matte tyckte att valparna skulle ha det. Var sak har sin tid.

Antal kommentarer: 1

2014-01-18 19:18:33 - Saivi Balva o Anneli

Tjena kära syskon! Här är allt bra! Jag har fått en ny kompis i dag i brist på er kära syskon. Ada heter hon o är en Tollarvalp som är en vecka äldre än vi fast jag är större än henne ;)Om jag får A eller B höfter ska vi tävla i lag i hop i agility när vi blir större bestämde vi idag ;). Håller tummarna att jag blir en medium hund som stora syrran då! Helghälsningar! Saivi med flock(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)