Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FULL AV SPRING

2019-09-15

Lördag.

Lapskflocken drog ut till Torpet för lite omväxling för hundarna och för lite tillsyn och slappande. Där passerar ingen trafikerad väg inpå staketet och där promenerar inte hundar förbi, kontra vilka reviret måste vaktas. Där kopplar både Modji och Aili av på ett helt annat sätt än hemmavid. Där fritidshusområdet bit för bit övergår i att bli som ett villaområde. Så och deras Matte och Husse. Torptomten är en skafttomt med grinden ett stycke från infarten till sista huset längs den korta vägstumpen. Som fortsätter som traktorväg rakt in i skogen. En skog som ramar in torptomten på ett bra sätt med en bergplatå bakom och ett hygge längs ena sidan. Lugnt och skönt och en känsla av en glänta i skogen. Med Östersjöns strand en halv kilometer bort. Ett måbraställe för såväl två- som fyrbenta!

Som vanligt försvann båda hundarna iväg åt olika håll, så snart de släpptes in på den fårnätinhägnade tomten. De hoppades nog på att det ännu fanns lite blåbär att äta på någon del av den blåbärsrisrika tomten! Matte öppnade stugorna för genomvädring och Husse luftade hydropressen för bättre vattenflöde. Den elektriska trimmern var med och Matte hann få bort det värsta av det som återstod att slå av sedan det senaste besöket, innan trimmern sa upp sig och gick i stå. Det visade sig att en tunn ståltråd lyckats vira in sig i trimmerhuvudets fäste och det var ju inte bra. Matte fixade med detta en stund och fick till sin glädje igång trimmern igen! En kortvarig glädje då någon skit ännu hindrade full fart och betteriet gillade inte läget och strejkade, då det blev för stor belastning. Här tog Mattes kunskaper om dylika maskiner slut och Matte bestämde sig för att njuta av höstsommarsolen. Höstsommar - tjaktjagiesse är ett samiskt och mycket väl beskrivande ord för tiden så här i skarven mellan sommar och höst. Kortbyxor ena dagen i trädgården och väl varmt för att jobba, följt av en värmade brasa i stugan på morgonen två dagar senare! Samt långbyxor och jacka utomhus.

Aili hade spring i benen i den femtongradiga och alldeles lagom soliga värmen! Hon bjöd upp sin mamma Modji till lek! Aili kom smygande som på en flock djur som skall vallas, med huvudet sänkt och låg kroppsställning. Modji stod alldeles stilla och Aili väntade på en reaktion. Modji stod kvar. Med bredsidan mot Aili och väntade på attacken. Aili blev brydd och stannade upp helt kort. Smög vidare och nu ännu mer lågställd, dröjande i stegen med en fot i luften. För att komma ända fram till Modji som då bara hälsade vänligt på sin dotter! Vilket antiklimax! Aili blev blåst på en jaktlek och av uppladdningen bidde det inget någe. En snopen Aili försökte låtsas som om hennes smygande anfall aldrig var menat som annat än att gå fram till Modji för att hälsa. Det lyckades inget vidare. Aili var oerhört lättläst! Matte finner stor glädje i att studera sina hundars kroppsspråk! Deras kommunikation med varandra! Vilket naturligtvis ger kännedom om dem som individer och är till stor hjälp vid det dagliga umgänget med dem och när de skall utbildas och tränas. En ständigt pågående process där man läser fel ibland och lär sig av sina misstag förhoppningsvis.

Hemfärden påbörjades i tid för att hinna besöka en loppis längs vägen, men av det besöket bidde det inte heller så vidare mycket. Just denna helg var det stängt! Som vanligt var det inget speciellt Matte sökte, men det finns ju så mycket man inte visste att man faktiskt behövde! Som det där gamla lilla ankaret, som är en helt perfekt dörrstopp, när dörren till gäststugan skall ställas upp.

Hemma lyste solen ännu några timmar och Aili gjorde ett nytt försök att få fart på mor sin på gräsmattan! Modji låg där och njöt i solvärmen och tuggade lite på det nyligen urätna märgbenet. Aili blev ånyo blåst på en jaktlek och då gick säkerhetsventilen! Ailis energi pyste över totalt! Hon fick totalt springfnatt som en urflippad duracellkanin med nya och för starka batterier! Aili rusade runt, runt, runt i vilda serpentiner och voltade framåt och bakåt och hit och dit och låg i kurvorna så gräset lossnade kring henne! Bara så ni vet vad ni kan vänta er av era Ailibarn när de närmar sig sexårsdagen. Vuxna? Inte nödvändigtvis! Modji tittade på sin dotter och såg nästan ut att vilja hänga på, men inte denna dag. För några dagar sedan var Modji precis lika springglad som sin dotter och tänkte väl att det fick räcka för några dagar framöver. Modji fyller elva den första december.

Husse tände grillen och Modji ansåg att det jobbet behövde övervakas. När han sedan gick iväg med grillspetten såg Modji ut att vara helt övertygad om att de var till henne! Det var ju hög tid för middag! Husse gick ju i riktning mot köket med dem. Nu var det Moodji som blev blåst och det på en middag med pinnar i. Inte lämpligt tyckte Husse. Som i stället gav Matte en middag med pinnar i. Solen hade just sjunkit bakom skogen och uterummet var en idelalisk matplats. Besvikna knöt sig Modji och Aili i korgstolen och pilkorgen i väntan på sitt uppblötta torrfoder. Som de förvisso kastar sig över och äter med god aptit. Det varvas med olika hårda hundtugg för god tand- och munhygien. Matte skrapar tandsten regelbundet men borde borsta mycket oftare. Både Gázzi och Násti utfodrades på samma sätt och hade alla sina tänder, friska och fina, i behåll i hela livet och de blev över fjorton år.

Efter middagen gick Husse med hundarna i skogen på en promenad och mötte några bärplockare ett stycke från vägen. Alla blev lite överraskade av att stöta på varandra i en rätt obesökt skog. Hundarna valde sedan att stanna kvar i uterummet hela kvällen och fick tvingas in vid läggdags. Då var det bara fyra grader utomhus men tolv i uterummet. I stugan brann en brasa i kaminen och den ratade hundarna!

Antal kommentarer: 2

2019-09-15 12:44:29 - Ylva och Johan

Haha, Ailidottern Fanndi är redan en duracellkanin då och då, och då hinner vi knappt se vad det är som springer förbi, upp på soffor, stolar, under, över, mellan, överallt!!! :D:D(inlove) Hennes personlighet kommer nog mycket från mormor Modji (en mjuk och cool tjej vid nya kontakter), men duracellkanin-stilen har hon kanske mer från mamma Aili?
Fanndi har vant sig vid tandborstning varje dag: Redan första dagen satt Fanndi och såg bedjande på mig när jag borstade tänderna, så hon har fått en egen tandborste och hundtankräm med mintsmak (som mattes) och nu blir hon mäkta upprörd om hon inte får borsta tänderna :D, så det är ingen risk att jag glömmer bort det;). Vi har helt enkelt fått en underbar liten individ, väldigt pigg och energiskt, men ändå så cool och vänligt sinnad (inlove)(heart). Tack igen för att vi fick äran att få ta hand om den här lilla tjejen!

2019-09-15 19:42:31 - Marianne

Jag blir rörd.
Tack!
(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)