Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NU KOMMER VINTERN

2020-10-20

Måndag.

Inte bara norröver föll det snö. Under söndagen yrde snön med stora flingor i luften och på måndagmorgonen var det is på vattentunnan och isfläckar på altanen. Isen som Matte knackade bort på vattentunnan låg sedan hela dagen utan att tina. Vinden blåste kraftig och svinkall och fick de få plusgraderna att kännas som väldigt många minusgrader. Matte gick ut och började ställa i ordning för vinter i trädgården. Modji hängde med en stund, men ångrade sig. Aili tvärvägrade! Gick bara inte ut! I uterummet var det två plusgrader - men lä! Där föredrog båda hundarna att vistas, med full koll på allt där ute i vinterblåsten. En granne bilade i berget för att dra en ledning. Inga tillstånd för någonting byggmässigt finns ännu, men här är det ingen som verkar bry sig. Delar av huset rivs och nytt byggs. Kommunen funderar.

Byggare från forna Sovjet köper upp den ena fastigheten efter den andra och trenden är tydlig. Trist utveckling. Närheten till färjorna bidrar. Nära inpå var mäklaren och fotade inför försäljning. Fint och prydligt ser det ut och köpare lär inte saknas! Det sticker i ögonen på omgivningen när den som följt alla lagar och bestämmelser måste anpassa till gällande regler, nya regler och till höga kostnader och en annan verkar komma undan med att strunta i att invänta tillstånd och kör på med egna lösningar. Modji satt och höll koll på allt! Till slut var hon tvungen att trots allt sitta utanför glasdörren, på översta trappsteget och så mycket undan från vinden som det bara gick. 

Matte kånkade jordfyllda krukor, tömde dem på utblommade sommarblommor och ställde undan dem på punschverandean. Matte kånkade trädgårdsmöbler och baxade in dem på punschverandan och staplade i ett hörn. Matte hackade i frusen jord och fick ner en bortglömd planta i sista sekunden. Hela eftermiddagen höll sig Matte sysselsatt med tungt och slitigt arbete och hundarna fick vänta på Husse för en promenad. Det skulle frysa på mer till natten och Matte kände blåslampan i ryggen där hon slet.

Husse kom hem från golfbanan där samtliga närvarande föreföll eniga. Det gick inte bra med slagen den här dagen. Det var för kallt i vinden. Husse lastade in vinterdäcken och for till Arninge och fick däcken skiftade. En bil i flocken är vinterklar. Mattes bil får vänta lite. Därefter gick Husse med hundarna i skogen där vinden inte kom åt lika intensivt. Matte kunde njuta av lite värmande sol i lä i en del av trädgården och tog en pausfika på eftermiddagen.

Sjutton grader var de i stugan när Lapskflocken drog sig inomhus. Solen försvann bakom den högsta granen. Matte gjorde eld i kaminen och satte igång med att laga middag. Dock inte över den öppna elden.

Lapskflocken lever lite "back to basic" i en dragig stuga utan kommunalt vatten och avlopp. Egen brunn och separettoa och uppvärmning genom gjutjärnskaminen. Inte direktverkande el, även om sådana element finns som reserv, vid bortovaro vintertid. Så här års börjar vädret påverka vardagen allt mer. Från att ha levt livet mest utomhus i månader måste man in igen. Från att ha stort utrymme omkring sig krymper det, när alla skall vara inomhus samtidigt. Hundarna älskar uterummet som nu blir deras eget under några månader. Inte ens med infravärmen är det skönt att äta middag här längre.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)