Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI PÅ KURS

2017-05-17

Tisdag.

Husse och Matte gick i skift under dagen. Matte fick håret fixat och Husse var hemma med hundarna. Sedan åkta Husse till Friskis och Svettis och Matte och hundarna var ute på tomten och hade det bra i lagom värme med tolv grader, men återigen en vind med hälsningar från Ishavet! Lite som på Svalbard när Husse och Matte tillbringade en vecka i juli i huvudorten Longyearbyn. Tio grader som högst var det där då och vindarna var kalla. En plats som Matte för övrigt gärna återvänder till, hellre än åker till någon sandstrand långt bort, där det är väldigt varmt. Men man tycker ju så olika.

På kvällen lämnade Aili och Matte flocken och begav sig till Vallentuna BK på kurs. Aili skall lära sig hitta och markera doften av eucalyptus. Första kurstillfället med hundar var det och fem hundar som aldrig träffats skulle bindas upp i klubbstugan. Matte hittade ett lite avskiljt hörn åt Aili där hon fick ligga på en bit fäll och studera omgivningen i lugn och ro. I sällskap av Mattes jacka och väska, som på alla andra träningar sedan Aili var ett litet knytt. Övriga hundar bands upp intill sina ägare vid bordet kring vilket alla satt. Vanan vid att vara uppbunden var inte allmänt förekommande och vissa hundar hade åsikter när deras ägare lämnade dem. En del av träningen som Aili redan avverkat.

En statuskontroll gjordes och alla hundar fick göra några sök var med godis i kartonger, enligt hur instruktören visat veckan tidigare med en hund. Aili klarade sig fint, men Matte skulle inte vara så noga med sina startrutiner, utan släppa på Aili så snart hon ville dra iväg mot de fem kartongerna som låg öppna på rad. Hundarna fick även testa med stängda kartonger och förarbelöning.

Efter en rastningspaus var det dags att bekanta sig med DOFTEN. I den sista kartongen låg en tops med eucalyptusdoft och på kartongen låg en godisbit. Detta för att den sökande hunden skall förknippa det ena med det andra. Eucalyptus betyder GODIS! Ett par försök med DOFT i sista kartongen följdes av några försök där DOFT-kartongen fick byta plats. Därefter togs godiset på kartongen bort och föraren måste vara blixtsnabb med att belöna nere vid det lilla hålet i kartongen där doften kom ut. Läsahundenträningen började.

Varsitt "startkitt" bestående av DOFTEN i en liten flaska, en "smeller" i form av saltströare, sugrörsbitar, topsbitar, möbeltassar, ett par små behållare och en latexhandske delades ut. Smellern preparerades med en liten topsbit, på vilken en enda droppe av DOFTEN applicerats. Smellern presenterades för hunden, som när den nosade på smellern skulle godisbelönas intill det hålförsedda locket.

"Fy fan!" sa Aili och backade. Som inför ett par nyspritade händer eller annan stark doft. Hon var inte helt ensam om den reaktionen visade det sig. Matte fick krypa ner på golvet och lirka och locka lite, men nyfikenheten och godissuget tog överhanden. Aili offrade sig och satte nosen nära locket och fick godis.

Avslutningsvis fick alla hundarna och förarna testa en ramp med sex burkar där förarna inte visste var doften fanns. Aili bommade det första försöket där instruktören som hade facit skulle belöna, men andra försöket gick fint. Sedan körde Aili på rutin och markerade burk nummer två där doften funnits tidigare. Men burken var flyttad till plats nummer fyra. Ingen belöning och omstart. Vid nästa försök valde Aili att vid fynd av doften i burk nummer fyra titta upp på Matte och skvallra! Varvid hon fick sin godisbelöning. Instruktören var nöjd och så var även Matte.

En kaxig Aili kom hem och uppträdde otrevligt och övrlägset mot Mor och Mormor och så får man inte göra. Även om man har mycket att berätta om en konstig doft man belönats för att hitta. Matte ser fram emot fortsatt träning. Kurs blir det först om två veckor för att ge utrymme för egen träning hemma.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)