Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING PÅ FÖRRÅDET

2012-09-12

På tisdagen väntade ett besök av Anticimex för att kolla myrinvasionen  och de omfattande skadorna på gäststugan vid sommarstugan. Matte och hundarna for dit och där fanns även snickaren på plats. Svartmyror dras till fukt och alltså fyller inte försäkringen någon som helst funktion. På något sätt har fukt trängt in och skadan har dolts av innertaket. Nockstocken är som ett termitbo och totalrutten. Liksom de närmast liggande takbrädorna och brädorna högst upp på gavlarna. Allt måste bytas ut.

Vid en promenad med hundarna efteråt stötte Matte ihop med en granne, som sett att det varit en del byggaktivitet den senaste tiden. Hon trodde att det var bostadshuset som måste renoveras. "De tidigare ägarna hade ju Anticimex där och jag trodde att de fått bukt med det". Så uppenbarligen har även bostadshuset var myrinvaderat. Vad som döljs mellan innertak och yttertak vill nog Matte inte så gärna veta. Men ett hål måste öppnas för att få visshet trots allt. Inte kul. Hundarna fick en dag i skogsbacken och uppskattade närvaron av snickare och inspektör. Matte röjde lite kring huset och undrade hur mycket säljarna egentligen vetat om.

På kvällen for familjen till förrådstomten vid Vallentunasjön för träning.

Husse och Matte anlände först och släppte hundarna lösa för lite spring i flock, på det inhägnade området. Gázzi är den som tydligast visar glädje över att få vistas lös i träningsmiljöer. Hon hoppar och skuttar och skäller av upphetsning! Alla tre drog iväg bort i området, där ett gäng mekade bil i och kring ett garage. En naturlig störning som hundarna ignorerar när de jobbar.

Gázzi fick ett frisök med fyra figuranter utspridda i området. Vittringen från den första fick hon direkt när hon kom från bilen och hon drog iväg i full fart. Men figgen låg gömd i ett gammalt klädskåp bakom flera andra skåp och Gázzi valde att markera in mot de kullfallna skåpen, då hon inte kunde ta sig in emellan dem eller över dem. Snygg och tydlig markering från lite avstånd. Så fick Gázzi omedelbart vittringen från nästa figge och drog iväg i full fart igen! Honom hittade hon i ytterkanten av området och markerade även här med ett mycket bra skall. Gázzi jobbade vidare och fångade aningar av en vittring och sökte lite fram och tillbaka mellan en hög jordvall och en stor byggnad. Den kraftiga vinden slog åt alla tänkbara håll och Gázzi fick jobba ordentligt för att lokalisera legan. Hon hittade Husse liggande tätt intill väggen på den stora byggnaden när hon fångade vittringen som svepte längs med väggen. En figurant fanns kvar att hitta och honom hade Gázzi sprungit förbi när hon fick vittringen av figge nummer två. Vinden var så stark från den riktningen. Nu skickade Matte in Gázzi närmare staketet och då fann hon den stackars figge som legat mest obekvämt och ihopkurad under en tippad kärra. Det regnade åtminstone inte på honom! En överlycklig Gázzi ville inte sluta jobba, som vanligt, utan fick lockas tillbaka till bilen med godis. Femtonårsdagen närmar sig.

Modji fick ett frisök även hon, med en figurant i det övre området och tre i det nedre området. Längst bort i området fick Modji vittring på flera håll samtidigt och hon jobbade mycket energiskt för att finna vittringskällan. Vartefter visade hon mycket tydligt att vittringen kom uppifrån. Hon slog mellan ett flertal containrar och Matte fick känslan av att det kunde finnas två figuranter nära varandra. Till slut fann Modji Husse, liggande på en stapel av lastpallar ett bra stycke ut från alla typer av väggar och han hade känt, där han låg, hur vinden hela tiden växlade riktning. Varför hans vittring kom att slå än hit och än dit. Modji fick jobba ordentligt, men löste uppgiften mycket bra! Skallmarkeringen var mycket bra.

Násti gjorde också ett mycket bra jobb och Husse var nöjd. Matte låg uner någon form av shabrak tillsammans med en nermonterad veteranbil i ett skjul och hittades sist av alla. Även här var det knepigt i den kraftiga vinden, som slog rätt in i den bakre väggen. Násti fick jobba lite för att lokalisera Matte. Skallmarkeringen var mycket bra.

Nástisonen Lime fick söka i koppel för att hindras från att bara fara omkring. Han fångade vittringen från figuranten bra, trots att den placerats i medvind. Lime fick även söka fritt en del, där ingen vittring fanns. Detta för att träna lydnaden och styrningen. Lime skötte sig alldeles utmärkt och följde sin husses anvisningar om var han ville få området avsökt.

Nástisonen Epic tränade rullmarkeringar utan flams och tuggande. Han fördes i lina och uppförde sig mycket sansat och bra. Han fick avluta med att gå en vindstig där han fyndade Matte och tog lösrullen snyggt vid Mattes fötter.

Som avslutning på kvällen släpptes de båda grabbarna lösa med syrran Modji. Killarna har inte fått chansen att busa på länge och nu uppstod viss konkurens om tjejen! Modji hejade på, men diskussionen avbröts snabbt och killarna valde att uppföra sig ordentligt under pressen från sin husse respektive matte. Modji for som en boll emellan dem, liten och smidig.

Husse och Matte vill åter påpeka att de åsikter som framförs på denna plats stöds av dem båda. Hemsidan drivs av båda. Även om endast en hanterar tangenterna.

Antal kommentarer: 3

2012-09-12 14:53:25 - Anette och 4 lapska

Har anmält Signe till lägre spår den 28 oktober. På Lidingö BK. Kanske kan vi ses, om jag inte blir bortlottad......

2012-09-13 07:15:22 - Marianne

Så kul! :D
Då kan ni sova här innan!

2012-09-13 16:16:33 - Anette

Tack så trevligt, gör jag gärna...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)