Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED VARIATION

2022-11-10

Onsdag.

Kvällens träning skedde inomhus, i en helt tömd byggnad, som tidigare fungerat som dagis. Här har gruppen tränat många gånger tidigare och vad som skall ske med byggnaden är ännu oklart. En bra träningsplats, då den långsträckta enplansbyggnaden rymmer hur många rum som helst! Tre separata avdelningar med egna kök och våtytrymmen är nu öppnade och tillgängliga rakt igenom utan separerande mellandörrar. Vilket innebär olika korridorer på olika sidor och ibland förenas de i en hall, ibland inte. För den som kommer hit för första gången finns det stora möjligheter att villa bort sig bland mängden med dörrar! På onsdagkvällen överraskades träningsgruppen av att värmen var påslagen! Kanske en av träningsgruppen upptäckt vattenläcka i fjol vinter hade med saken att göra. Nu var alla förberedda på att endast ett rum skulle vara uppvarmt och där skulle hundarna vara uppbundna tillsammans. I övrigt var det ytterkläder som gällde. Trodde alla. Långkalsonger och underställ kändes nu aningen överflödiga och varmt blev det. Att ligga figurant på kalla golv är inte kul och det behövde ingen göra den här kvällen.

Tränade gjorde fyra Lapska Vallhundar, en jaktlabbe och och en Springer. En räddningssökintresserad besökare närvarade för information. Träningsgruppen delar gärna med sig av vad de lärt sig under alla år. 

Aili fick inleda kvällens träning och Matte hade tänkt ut tidigare hur hon ville träna med Aili i den här byggnaden. När alla gått runt och kollat läget, efter att inte ha varit här på många månader, hade Matte upptäckt ett stort brett skåp på hjul. Det kunde rullas fram för att täcka ingången till ett mindre utrymme bakom. Ett perfekt gömställe! När alla rört sig i alla rum låg vittring kvar överallt och för en laddad och lättskallad Aili är det en utmaning. Matte valde därför att bara ha två utlagda figuranter och då på platser som Matte kände till. I akt och mening att kunna styra upp Ailis eventuella tomskällande under söket.

Skallet får bara användas för markering om Matte skall kunna läsa sin hund korrekt. Onödigt skällande är dessutom störande för omgivningen. En figurant fanns gömd bakom skåpet och den andra figuranten var gömd i ett duschrum bakom ett av draperierna. Utöver dessa två figuranter så bad Matte dem båda två att placera ut varsitt föremål i närheten av gömstället. En realistisk situation när en person försvinner är att föremål, klädesplagg, kan finnas i anknytning till den försvunne. Nu ville Matte se om Aili, som tränat mer uppletande och apportering den senaste tiden, skulle notera dessa föremål.

Aili sattes i arbete och hon sökte noga under tystnad. Ur rum och i rum jobbade hon sig framåt och ibland tillbaka och så fick hon vittring och höll sig kvar kring rummet med skåpet. Hon stannade utanför rummet och gick i skall och tryckte sig in bakom en uppställd dörr. Där låg en mobiltelefon på golvet. Aili fick mycket beröm och jobbade sedan vidare in i rummet och hittade mobilägaren bakom skåpet. Mycket snyggt jobbat!

Aili jobbade vidare under tystnad men vände åter mot starten och hade en vittring som hon joobbade på. Hon hade initialt haft ett starkare drag bortåt men hittade nu Husses keps vid väggen i en hall. Den apporterades till Matte och sedan upptäckte Aili dörren till duschutrymmet. Matte öppnade och där inne skallmarkerade Aili Husse efter att ha trängt sig in bakom draperiet.

Aili skötte sig fint. Hon jobbade under tystnad, trots vittring från alla som gått igenom alla rum. Hon fyndade både föremålen och deras ägare. Matte var nöjd. Aili fick sedan ligga uppbunden med övriga hundar när de alla fick göra sina sök under kvällen. Detta att ligga uppbunden i grupp under tystnad är en konst de alla måste lära sig som mycket unga. Att ligga uppbunden ensam eller i grupp under vila och tystnad är ett måste, om de skall orka prestera när det väl är dags.

Matte fick däremot hålla igång som figurant. Inte hade hon trott att hon skulle lyckas med att ta sig upp på en fönsterbräda och sedan stå där kletad mot fönstret bakom jalusigardinen! Men vad gör man inte för sina träningskompisar! Som själva offrar sig för att Aili skall få bra sökuppgifter. Ailis son Sumo har en speciell relation till Matte och lyckades nästan dra ner hela gardinen i sin iver att nå ända fram till Matte, för att skälla ut henen ordentligt och belönas därför! Lamellerna i gardinen trasslade in sig runt Sums ben, vilket föga hindrades hans rörelse framåt och uppåt! Stående på bakbenen med gardinen runt benen belönades han av Matte. Sumo imponerar ständigt. Vilken hund! Även Ailis morbror Lime hittade Matte, men då bakom skåpet. Han är också en mycket duktig kille. Liksom övriga hundar i träningsgruppen. Det är ingen av hundarna som behöver någon speciell behandling för att fungera. De är naturbegåvningar hela bunten. Härliga hundar att umgås och träna med!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)