Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MINDRE och MER LYCKAT TRÄNINGSUPPLÄGG (foto Gázzi)

2018-01-18

Onsdag.

Matte experimenterar gärna när hon hundtränar och tänkte använda snön som gömställe vid luktletandet. Tidigare har hundarna hittat och markerat en sedan många månader avklippt hårtuss från en okänd människa. Den gick ju att stoppa rakt ner i en snödriva. Matte tog en kontaminerad tops och stoppade den i en påsklämma och kastade ut den i snön där inga fotspår eller lukt från Matte kunde styra hundarna. Där fick den ligga till sig i tjugo minuter och tanken var inte helt vrickad tyckte Matte.

Aili fick starta och gjorde ett mycket fint sökarbete och markerade jättebra! Duktig Aili! Matte fick hybris och Modji skulle testa med den eucalyptusdoftande påsklämman utslängd på ett nytt och icke beträtt ställe. Modji sökte sig bara tillbaka till det gamla gömstället i snön och söket blev tjatigt, varför Matte avbröt Modji och lät Aili testa på nytt. Hon var mer ambitiös och jobbade verkligen i det nya sökområdet - men utan att finna doftkällan. Så även detta sök avbröts och Matte plockade upp påsklämman ur snön. Genomblöt tops och med alla springor igenkorkade av snö. Utspädd doft och ingen utväg för doften. En misslyckad övning alltså. Det fungerade en gång, men om doften skall gömmas i en behållare under snön, får inte snö kunna komma åt något absorberande material och inte hller kunna täppa till några öppningshål för spridande av doften. Man tänker till, men inte fullt ut ibland. De Frolic som Matte hade beredda för belöning i fickan gömdes sedan lite varstans i snön och hundarna fick ett födosök i stället, med väsentligt mycket mer lyckat resultat! I viss mån avhängigt av högre motivation kanske.

På kvällen tränade tre Lapska tikar, två Lapska hanar och en ung Labbekille i de dammiga gångarna med sandbotten under en skola, samt i de icke dammiga rummen intill. Innehållande förråd, fläktrum, toa och dusch. I de dammiga gångarna i fyrkant förvaras diverse gammalt bråte som man kan gömma sig bland. Man kan även krypa ut genom väggen och gömma sig där berget inte är bortsprängt eller krypa upp och gömma sig på stora ventilationsrör under taket eller på kabelstegar. En givande miljö för hundträning alltså! Ofta är det enklare att krångla sig upp på rören än att ta sig ner igen! Alla hundarna bands upp i smårum gränsande till trapphuset utanför sökområdet, i väntan på sin tur.

Alla hundarna fick frisöka här nere och de springer gärna både fort i de långa gångarna och jobbar långt ut från sina förare. Här kan de tillåtas gå ut långt utom synhåll, då sökområdet är slutet och inget farligt finns för dem, annat än vad som är normalt i den sökmiljö där de är vana vid att jobba. Aili fick ett sök där tre figuranter var gömda och Matte visste inte var. Två visade sig ligga gömda precis under taket och deras vittringar spred sig långt omkring och de slog även i varandra. Aili separerade vittringarna och markerade en i taget. När en av figuranterna skulle ta sig ner nyttjade han ett lutande bord i en slänt av grus och Aili var inte den som var den! Hon tog ett stort språng för att möta upp figgen och åkte per omgående kana baklänges ner igen. Men det hindrade henne inte alls. Hon hoppade igen och mötte sin figge halvvägs. Nu var Matte med lite bättre och fick tag i Aili innan hon gled ner igen. Skallmarkering i det läget och godisbelöning är en bedrift. Både vad gäller hund och förare!

Modji fick ett frisök med fyra figuranter och även hon skötte sig fint. De var väl utspridda i området och osynliga för Modji och Husse. Inte heller han visste var figuranterna var gömda, men han hade en "facit" med sig för att undvika onödigt långdragna sök en vardagkväll, när alla måste få sin söktid. Ibland kan man fastna i en del av ett område för länge, när man inte riktigt vågar lita på hunden.

Nybörjarhunden tog för sig av ett område han inte sett tidigare och miljön påverkade honom inte det minsta. Två personer var gömda långt ifrån varandra och att alla var glada när han hittade de försvunna kompisarna kunde han inte tvivla på! Applåder från gruppen, glada röster och godis från de försvunna men återfunna! Hittövningar med direktbelöning gäller i början av utbildningen. Markeringar är något man lägger på långt senare.

Det är så roligt att träna med en skara riktigt duktiga hundar varje vecka! Sökmotiverade med stort figurantintresse och oberörda av alla konstiga miljöer de sätts att jobba i. Störningståliga är de också. Tack alla för ännu en kul kväll tillsammans!

År 2007 hade vi med en mycket fotokunnig person som dokumenterade träningen på denna plats under skolan. Den här bilden på Gázzi väcker fina minnen! Här jämnårig med Modji nu.

Klicka för större bild!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)