Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUPERSUMO 

2020-12-17

Onsdag.

Matte fick ett mycket trevligt besök av sin syrra och julklappar byttes, som ett led i att trots en C - situation ändå bevara någon form av tradition och normalitet för en julkänsla! Inga kostbara saker, men några små paket att öppna. Egentillverkat och handlat på nätet i god tid. En fin och välbehövlig pratstund blev det tanterna emellan, i snålblåsten vid grinden. Som för alla andra är tillsammansfirande inomhus inställt i år. Dock verkar livet fortgå som vanligt i Södertälje, där man inte ser några lagliga möjligheter att stoppa alla planerade stora julfester! Dessa mycket stora fester i just Södertälje har tidiagar ansetts vara en kraftigt bidragande faktor till påtaglit stor smittspridning just där. Enligt media. 

Härliga dofter spred sig sedan i stugan när Matte gjorde pepparkaksdeg, efter ett mycket gammalt, sedan många generationer sparat familjerecept. Matte hade gott sällskap av Modji, som med tilltagande ålder blivit alltmer matlagningsroad! Så snart Matte ställer sig vid köksbänken får hon benäget bistånd av Modji. När den färdiga och mjuka degen skulle tryckas ner i en bytta för att sätta sig i kylen, blev Matte lite småkladdig och Modji överraskade med att mer än gärna tvätta Mattes kladdiga fingrar. Om pepparkaksdeg med kraftig smak av nejlikor tyckte Modji mycket!

På kvällens träning deltog två Lapska tikar och tre Lapska hanhundar. Fyra av hundarna fick stora frisök med olika antal figuranter gömda på industritomten. Vissa partier var lyxigt upplysta av lampor högt placerade! Vilket även gav återsken på övriga delar och pannlamporna behövde bara användas undantagsvis. Vinden var rätt kraftig och svepte iväg vittringar oförutsägbart, vilket understundom gav hundarna visst huvudbry. Problemlösning under sökarbetet passar de Lapska Vallhundarna mycket bra! Modji hade vissa problem att spika vittringskällan, där hon sökte i gångarna mellan en mängd uppställda byggbodar. Aili fick kämpa lite för att avgöra i vilken av ett tiotal stora intillvarandra stående lockförsedda plåtlådor en människa var gömd. Aili skallmarkerade fel låda och Matte bad om "bättre" och Aili lyckades till slut fastställa att vittringskällan fanns i lådan tätt intill. Där några hål släppte ut vittringen som studsade mot den andra lådan. En Lapsk i renvallning får inte ge upp när det kärvar och blir lite svårt.

En egenskap Lapskägarna i träningsgruppen uppskattar hos sina hundar! De ger inte upp i första taget! De vill lösa uppgiften! Uthållighet i arbete och mycket motor och energi är härliga egenskaper för den som vill vara aktiv med sin hund, i något mer än att promenera i skog och mark. Mindre härliga egenskaper för den som bara vill ha en Lapsk som renodlad sällskapshund, utan önskan om annat än att hunden håller sig lugn och älskar att gå på koppelpromenader eller springa på löprundor. Energinivån kan bli mer än vad som önskas. Att skaffa en Lapsk som sällskap när man jobbar hemma, en "Coronahund",  fungerar bara om man efter jobbet lägger tid och energi på att ge hunden ett aktivt liv. En vardag som inkluderar både mental träning och fysisk aktivitet.

Ailisonen Sumo fick en "specialare". Att experimentera i sin träning är aldrig fel! Man måste vara nyfiken och våga testa sina idéer i praktiken. Blir det galet - ja då vet man att man kanske skall modifiera momentet något, eller tänka om helt. Testar man inte får man ju aldrig veta! Nu ville Sumos Matte testa sin idé och sin hund och då Sumo är en ung nyfiken kille, som gärna hänger med på allt han blir föreslagen att göra, skulle det bli spännande att få se resultatet. Sumo fick först gå ett hårt spår på asfalten, med köttbullar utlagda på små rutor på ca 2x2 cm av silvertejp. Avståndet mellan dessa köttbullsförsedda rutor ökade vartefter. Därefter fick han direkt övergå i ett ganska svårt frisök där figuranten låg gömd bakom diverse hindrande föremål, som måste forceras av Sumo för att få sin belöning framme hos figuranten. Skulle Sumo klara av att övergå från spår på asfalt förd i spårlina till ett frisök, lös, med svårigheter vittringsmässigt i vinden och svårigheter i form av "mycket miljö" i form av hinder runt figuranten?

Sumo uppfyllde förväntningarna som var ställda på honom och gjorde som han brukade. Trots en helt ny situation, nya krav och träningsgruppen som nyfiken svans bakom honom och hans förare. Sumo är en ambitiös hund med mycket motor och stor arbetslust och blir han ombedd att göra något så gör han det. Noga och med bra arbetstemperatur och med stor motor och glädje. Hans matte var mycket nöjd. Liksom hans uppfödare. Matte njuter varje sekund av att få följa Ailisonen på nära håll.

Tack alla för att vi kan fortsätta med våra träningar som vanligt - trots den rådande situationen! Något som är som vanligt och det behövs verkligen nu.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)