På torsdagen fick hundarna stanna hemma när Matte fyllde bilen med folk och matkassar. Den ene sonen skulle hämtas vid bussen och köras till G. för att bedöma hälsan hos ett träd som börjat tappa grenar. Den billöse grannen behövde handla mat och fick därför följa med ner på byn. En kort rastningsrunda var allt de stackars hundarna fick innan Matte drog hemifrån.
Frånvaron var dock inte alltför långvarig och sedan fick hundarna njuta av solskenet ute på tomten. De fick även en kortare promenad innan Matte skjutsade sonen till bussen framåt kvällen. Husse tog över och hundarna fick vara ute ytterligare en tid innan familjen gjorde kväll.
Matte läser vidare i "Hundens språk och tankar" av etologen Per Jensen.
Kapitel 10 - Personlighet.
"Studier har visat att hundar har tydligt urskiljbara personlighetsmönster. De är stabila över lång tid precis som hos oss själva. En hund som beter sig öppet och nyfiket är likadan om man gör om studien ett halvår senare".
"Personlighetstyper - En viktig dimension i hundens personlighetstyp handlar om dess "mod", som i sin tur påverkar leklust, oräddhet, jaktlust och socialitet. En hund som har hög poäng ("score" är den engelska facktermen) på faktorn leker gärna med människor och har mycket av det som i brukshundssammanhang ofta kallas "dådkraft". Den reagerar naturligtvis på skrämmande stimuli, men använder sin orädddhet för att agera utåtriktat och aktivt. Hunden med hög poäng på mod undersöker det som skrämt den och drar sig inte för att närma sig okända saker, nosa på dem och förvissa sig om hur farliga de egentligen är. Den är också intresserad av jakt. Ett tänkbart byte, även om det är en trasa som matte eller husse kastar, får den att springa efter och försöka fånga det. Färska doftspår är alltid intressanta att följa. Den är också positivt inställd till människor och tar gärna kontakt med främlingar.
Hunden med låg poäng på "mod" agerar omvänt. Den är mindre intresserad av att leka med folk, är lättskrämd och avreagerar inte lika snabbt efter en obehaglig upplevelse. Hunden är måttligt intresserad av jakt och kan vara försiktig och avvaktande mot människor som den inte känner."
"Kan man avla på personlighet? - Sammantaget visar forskningen att personligheten till stor del är medfödd och bestäms av genetiska faktorer. Man kan såklart träna upp en hunds mod och självförtroende till viss del, men de genetiska förutsättningarna sätter gränser för hur framgångsrik sådan träning kan bli."
"Rasskillnader - Genom att kategorisera raser utifrån likhet i personlighet har forskare funnit att de fördelar sig i åtminstone fyra olika grupper. Dessa avspeglar de senaste decenniernas avel mer än de ursprungliga rasfunktionerna. Exempelvis hamnar de mest populära utställningsraserna i en gemensam grupp (de har mest likartad personlighet), vilket kan betyda att man avlat på förmågan att gå bra i utställningsringen mer än på det rasen från början var tänkt att ägna sig åt."
TÄNKVÄRT. Inom alla raser bör man tänka på detta.
Matte vill med denna tydliga beskrivining av "mod" och beteckningen "dådkraft" åter igen nämna att detta inte är liktydigt med "skarpa hundar"!
Frågan har ställts till Matte om hennes uppfödda valpar blivit så "skarpa" som hon velat ha dem.
NEJ och åter nej! Här i familjen vill vi inte ha några skarpa hundar! Däremot gärna hundar med "mod - dådkraft". Bra arbetshundar.
Tyvärr tyder frågan om SKARPA hundar på okunnighet hos den som frågar. Avslöjande okunnighet hos frågeställaren som förväntades veta bättre. Förmodligen därmed en utbredd missuppfattning. Vilken Husse och Matte vill göra allt för att ta död på. Skarpa hundar är något helt annat än hundar med dådkraft och mycket motor. En skarp hund är inte vad som eftersträvas när man vill ha en bra agilityhund, sökhund, spårhund eller renvallare - en bra arbetshund. Däremot en hund med hög poäng på mod - dådkraft. Inte dess motsats med låg poäng på "mod".