Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

100 ÅR

2015-10-11

Fredag.

På fredagen firades alltså en förvånad Aili som fyllde 2 år med en första frukost, bestående av torkade hjortburgare som tidigare nämnts! En ung hund som det sprutar energi ur öronen på och som är mycket intesiv i det mesta hon gör. Hon strålar av livsglädje och när hon vill leka rinner det liksom över ibland. Hon greppar en kampleksak och hinner samtidigt greppa lite annat på vägen i bara farten! Som gäddhänget på Mattes armar, den sladdriga huden någon annanstans, eller den sköra huden på Mattes handrygg....  Det går så fort och lustfyllt och Aili är så glad! Samma intensitet visar hon när hon jobbar! Fullt ös oavsett hinder på vägen! Aili är mycket målinriktad och mycket social och är bra på kommunikation. Det finns ingen risk att Matte skall glömma ställa ner matskålarna när torrfodret dragit i varmvatten ett tag. Aili är samtidigt en mycket mild och älsklig knähund, som kan ligga en hel kväll i Mattes knä i TV-fåtöljen. När hon varit ute en hel dag och lekt sig trött.

På födelsedagen fick alla hundarna en drygt timslång promenad i raskt tempo på småvägarna. I intervalltempo med några lite  längre stopp för nosande och full fart däremellan. Både hundarna och Matte behöver motion. I övrigt var det gemensam fika ute i solen med stora och hårda kex till hundarna, när Lapskflocken kom tillbaka hem. Matte fick nöja sig med en slät mugg kaffe för minimalt kaloriintag.

Lite lek och bus med Aili blev det också och sedan fick hundarna roa sig själva på tomten, när Matte fortsatte med sitt dikesgrävande under eftermiddagen. Husse tog med dem på en skogspromenad och sedan somnade Matte i fåtöljen med Aili i knät. En bra födelsedag verkade Aili tycka.

lördagen övergav Matte famijen tidigt, för att sammanstråla med sin syster vid familjegraven på Djursholms vackra kyrkogård i en skogsbacke. Solen sken och tinade upp nattfrosten. Temperaturen steg sakta över nollstrecket och det ångade från marken ställvis. De stora ekarna på kyrkogården är flera hundra år gamla och stämningen mycket rofylld och förankrad i gamla tider, från när samhället byggdes upp på det gamla Banérgodset. Mattes farfar var med och byggde detta villasamhälle genom att rita många av husen. Vid hans familjegrav möttes nu två systrar. På dagen 100 år efter att deras Mor föddes. Hon blev 95 år, så 100-årsdagen fick hon själv inte uppleva.

Nu högtidlighöll Matte och Syrran dagen. De gjorde graven höstfin genom att ersätta sommarblommorna med köldtåliga höstväxter i silver och gulgrönt, passade på att gräva ner påskliljelökar för vårblomning och tände ljus. Sedan slog de sig ner på en närliggande bänk och värmde sig med hett kaffe ur termos och festade på varsitt wienerbröd! Pratade dåtid och nutid och hurrade för Mor som fyllde 100 och Far som nyss fyllt 99, men det visste han inte om, då han avled 87 år gammal. Nytt hundraårsfirande nästa år vid samma tid alltså! Allt fler dök upp på promenadvägarna vart efter och Matte och Syrran delade många glada skratt. Denna kyrkogård är en mycket levande plats! Värd ett besök av icke privata skäl då många kända personer ligger begravda här och platsen är synnerligen väl värd ett besök. Alice Tegnér och Elsa Beskow finns begravda här till exempel. En berömd kyrkogård med många berömda gravar. Samt oerhört vacker omgivning!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)