Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅSKFIRANDE

2021-04-03

Fredag - Långfredag.

En dag som varje år påminner om de dödligt trista Långfredagar Matte med generationskamrater genomled under uppväxten. INGENTING var öppet NÅGONSTANS. Inga biografer. Inga butiker. På radio och TV var det TRISTA program och på TV såg man varje år filmen GOLGATA! Man skulle inte umgås, inte ha roligt på något sätt. En dag präglad av SORG i hela samhället. Mattes familj hörde inte till den kyrkgående sorten och fadern var inte konfirmerad (udda för en född 1916). Icke förty så var det SAMHÄLLETS önskan att dagen ver en trist sådan.

Så icke nu.

Mitt på dagen anlände Mattes båda söner och en sonfästmö. Matte hade påskpyntat hela punschverandan, som är ett välventilerat och i den hårda vinden dragigt uterum, som går att servera buffé i för fem glest sittande personer. Yngste sonen fyllde 46 dagen innan och firades ihop med påskfirandet. Infravärme gjorde måltiden njutbar, trots ruggigt aprilväder som gick från solglimtar till regn till snö! Dagens clou var de små mångfärgade ägg som hönor i trakten lagt nyligen! Upplagda i en träskål såg de mer ut som dekoration än som en del av buffén, där de alla femton hade olika nyanser i brunt, grönt, blått och några vita. Smaken var utsökt och gulorna mörkgula på gränsen till orange! De godaste ägg någon ätit! Att Matte lyckades få de tämligen små äggen hårdkokta med krämigt centrum, var mer tur än skicklighet. Den gravade laxen och sillen var fin och köttbullar och prinskorvar hölls varma på elgrillen. Diskussionerna om allt mellan himmel och jord flöt som vanligt och konsensus rådde inte alltid. Som vanligt. En diskuterande familj helt klart och det är så Matte själv växte upp med en politiker vid middagsbordet. Det följer generationerna och upplyft vinkade Matte så småningom farväl. Krama sönerna gick bra, då de är långa och Matte bara når att krama upp till brösthöjd. Om hon inte står på tå och sönerna böjer sig ner. 

Hundarna skötte sig fint och fick vara med på punschverandan när det var dags för kaffe och tårta. Dessförinnan fick de ligga strax intill i uterummet och tugga hundtugg. Deras påskgodis.

I kvällningen tog Matte en aprilväderspromenad med hundarna och på en halvtimme bjöds sol, regn och snö!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)