Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPARNA TILLBAKA PÅ KROSSEN, foton

2019-08-08

Onsdag.

Som alla dagar var valparna ute från sena förmiddagen till sena kvällen. Efter frukosten vid sju somnar de snart om och när de vaknar och kommer igång lagom till nästa måltid vid elva, brukar de få flytta ut. I sin valphage sover och leker de sedan i omgångar och där äter de även sina måltider. Numera en och en för minskad stress och egentid med Matte. De får stå på bordet skyddade från syskonen och skyddade av Matte som halvligger över dem med armarna som staket och en tumme under halsbandet. 

På sena eftermiddagen bar det åter iväg till träningen med valpflocken i bakskuffen och de vuxna i baksätet. De slår sig direkt till ro i bilen och somnar utan minsta pip. De har några mjuka leksaker med för tuggande, om de känner för det. Träningsplats var åter bergtäkten/bergkrossen i närheten och dagens pass med koppelträning var förlagt hit. Medan de vuxna hundarna jobbade i miljön i området och frisökte med skallmarkeringar vid fynd, fick de små vara ute en och en i långlina, för att ta för sig av miljön. De fick se de vuxna hundarna springa i området och höra deras skall och det intresserade dem mycket! Naturligtvis ville de smaka på miljön och gällde det järnbalkar var väl risken att svälja något farligt försumbar, men marken var grusad och full av sten och barkhögarna låg rätt utspridda, med stora och små barkbitar och flagor som lockade till tuggande. Valpar och småbarn undersöker sin omgivning med munnen!

Med en valp händer saker fort och man får verkligen vara på alerten för att se vad de stoppar i munnen! Att göra som en del föräldrar, man proppar igen munnen med en napp, funkar mindre bra på en valp. Där just barnnappar med goda smaker hör till vad som inte sällan får opereras ut. Tallkottar som inte öppnats öppnar sig av värmen i magen och fastnar och är en fara för alla hundar! Även vuxna. Liksom alla former av snören och band eller likartade strukturer. Grässtrån som kan vara grova blir som ett snöre i en valptarm. Vad som händer är att tarmrörelserna fortsätter trots att det är stopp och tarmen trär upp sig på sig själv. Vilket leder till en smärtsam död. Bra att veta.

Alla valparna skötte sig kanonfint! De var nyfikna! De var framåt! De var sociala och lät sig hanteras av alla i träningsgruppen och de kom på inkallning till vem som helst och de kom på visselsignal från visselpipa. De åt sin mat utomhus serverad med hjälp av träningskompis. Ett gäng valpar som snart lämnar barndomshemmet och både Matte och Husse gillar vad de ser! Två valpar komma lyckligtvis inte att flytta så långt och kommer finnas med på träningar framöver.

När de kom hem efter träningen var valparnas ben fulla av spring och de körde värsta racet innan mörkret var kompakt och det var dags att gå in för sena kvällsmålet 22.30.

Matte såg till sin sorg att att det är naturligare att ställa frågor på FB än till sin uppfödare. När man just fått hem en valp. För någon.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 4

2019-08-09 08:24:18 - Anneli m flock

Hoppas många läser er informativa och braiga blogg(star)!
Så synd LVH forumet inte finns längre utan att folk bara är hänvisade till FB:(.

2019-08-09 10:21:32 - Marianne och Larry

(flower)(inlove)

2019-08-09 14:05:13 - Eva

Håller helt med Anneli. (heart)

2019-08-10 10:07:42 - Marianne

Tack!
Saknar också forumet Lapsk Vallhund. Något för rasklubben för ökat intresse?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)