Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÖGA FIGGAR I KRAFTIG VIND, foton

Lapskkille för omplacering.

2021-04-26

En trevlig Lapskkille söker nytt hem med intresse för att jobba med honom! Vi har tränat med honom och gillar absolut vad vi ser! Mycket hund! Mycket trevlig hund dessutom. När han får ett för honom vettigt jobb! Ingen förstagångshund! Obs.

Från rasklubbens omplaceringssida och efter kontakt med ägaren skriver vi om fina killen Áilu här:

 

En familjekär hund som älskar att arbeta, nosarbete är hans expertis och gör det mer än gärna 24/7.
Vi har bland annat hållt på med räddning/personsök, spår samt nosework vilket han visat stor begåvning i. Han innehar även grunder i lydnad och rally-lydnad. Ingen hund som behöver motivation utan allt handlar om att dämpa hans intensitet så att kontroll uppnås. Han har ett stort revirbehov och en del vaktinstinkt. Ett stort viltintresse och har visat vissa vallegenskaper. Har genomfört MH med fin bedömning.

 

Han lever nu med en familj med mindre barn och hänger gärna med dem på äventyr. (är också van med katt) Vi har under en längre tid känt att vi inte räcker till och det dåliga samvetet och vetskapen om att han inte möjliggörs nå sin fulla potential och leva fullt ut tynger oss och vi tar nu beslutet att han får flytta.

 

  • Áilu (Aslat i stamtavla)
  • Ålder: snart 4 år
  • Okastrerad
  • Mamma: Catja
  • Pappa: Obbolalägdans Viktor
  • Skadefri

 

Vid intresse, maila Áilus ägare: Mikaelasall@outlook.com

Klicka för större bild!

 

Söndag.

Ännu en dag med mycket kraftig, byig och iskall vind. Ett par plusgrader och till och från snöbyar med olika intensitet. Modji, Aili och Ailisonen Sumo skulle få träna på att lokalisera högt placerade figuranter i "skrotmiljö" med svåra vittringsförhållanden. Tre generationer Lapska på utmanande träning tillsammans! Räddningshunden Modji är nog stolt när hon kan träna räddningssök tillsammans med sin dotter och dotterson, som sköter sig utmärkt på träningarna. Modjis egen mamma Násti och mormor Gázzi var räddningshundar även de och Matte är glad att mycket goda egenskaper gått i arv sedan 1998. Det har varit en stor glädje att få följa dem på nära håll.

Sumo är en lika hängiven klättrare som sina ädre släktingar! Husse hade gömt sig högt uppe för att ge Sumo en utmaning när vinden var frisk och ändrade riktning i byarna. Samma område som hundarna tränat i många  gånger tidigare, men ändå olika från gång till gång då väderförhållandena påverkar vittringsvägarna hela tiden. Till och med under ett pågående sök vrider sig vinden och ändrar förutsättningarna för hunden. Husse stod uppe på en stege, fullt synlig, men hundarna söker inte med ögonen. De går på luftburen vittring och nu fick Sumo vittringen från den högt placerade Husse åtskilliga meter därifrån, där den slog ner som tydligast.

Klicka för större bilder.

Sumo gjorde som sina äldre släktingar - han gjorde sitt bästa för att ta sig så högt som möjligt för en tydligare doftbild! Nu ville han upp på den höga stapeln med gamla syllar och vittringsstruten ledde Sumo rakt emot stegen där Husse stod. Från marknivå tog han sig upp på betongplintarna men lyckades inte ta sig vidare framåt och upp på syllarna den vägen. Varför han testade en annan väg mot målet högt uppe.

Den vägen fungerade bättre! Väl uppe kunde Sumo konstatera att han var på rätt väg - men från sin position där uppe var det ändå mycket långt bort till vittringskällan! Att ta sig ner var svårare än att klättra upp och för att förhindra ett vansinneshopp ingrep hans matte/förare och lyfte med viss möda ner sin klätterapa till hund.

Sumo avslutade sedan fint genom att från marknivå lokalisera den högt placerade figuranten och skallmarkera ner honom.

Även för Aili ställde vinden till det vittringsmässigt. Matte visste inte var de båda figuranterna var gömda och Aili hittade relativt snabbt Sumomatte som gömt sig under en presenning på marknivå. Men att hitta Husse bjöd på vissa svårigheter. Aili jobbade fint långt ifrån Matte, där Aili kunde ta sig fram snabbt och effektivt bland allt "skrot", men Matte måste gå långa omvägar för att ta sig dit hon ville komma. Så kom en tydlig skallmarkering mycket långt borta och när Matte väl tagit sig dit hittade hon inte sin hund i förstone. Tittade in i den stora containern och där var det tomt? Aili stod intryckt bakom den uppställda dörren mot utsidan och skallmarkerade uppåt. Husse låg nog på taket! Men ingen stege fanns i närheten och Aili släppte containern när Matte slog ut med armarna och bad om "bättre". Alltså en mer precis markering av fyndplatsen. Ett sätt att kommunicera som hundarna lärt sig spontant. Matte backade samtidigt undan för att ge Aili mer arbetsutrymme. Då kunde Aili spika vittringskällan och hon visade tydligt att Husse gömt sig inne i de travade stora däcken vid containerns ingång. Snyggt jobbat! Aili skällde fram Husse från sitt gömställe och fick godisbelöning.

 

 

När man gömmer sig inne i en liknande "konstruktion" uppstår en skorstenseffekt. Vittringen stiger rakt upp och faller sedan ner olika långt bort från gömstället/legan beroende på rådande vindförhållanden. Här pressade vinden in vittringen i containern och där fanns ingen, det kunde Aili se. Då valde hon att ställa sig exakt där hon fick den största mängden vittring från den gömda Husse och det var bakom dörren mot containerns långsida. Vittringen kom genom dörrspringan intill det målade P som syns på den uppslagna dörren. Sedan var det föraren som fick läsa sin hund och samarbeta. Att någon fanns mycket nära stod tämligen klart. 

Modji fick ett stort frisök där Husse inte visste var de båda figuranterna var gömda. Modji sökte i mycket god fart trots det bråtiga området och hon fyndade och skallmarkerade mycket bra.

Många gånger riskerar det att bli helt fel när man tränar valpar/nybörjarhundar på vindstigar och liknande och glömmer att tolka vindarna noga innan man placerar ut figuranter. Först och främst räcker det inte att kontrollera vinden och vittringsvägarna  där man står och planerar söket. Man måste absolut kontrollera förhållandena på den exakta plats där figuranten skall gömma sig! För att ge den oerfarna hunen korrekta förutsättningar för att kunna lära sig rätt från grunden och göra ett gott arbete! Utan en god grund finns inget att bygga på för framtiden. Man glömmer inte heller sällan att figuranter gömda ovan mark innebär för stora svårigheter för en oerfaren hund, en nybörjare. Vittringen sprids långt bort och kan även ändra riktning. Ju närmare den högt placerade figuranten hunden kommer, desto mindre blir vittringsmängden, då vittring sällan ramlar rakt ner. En vittringsstrut är mycket smal vid vittringskällan och vidgas successivt. Den påverkas av omgivande föremål och av vinden.

Att träna sök i miljö är en utmaning även för förarna!

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)