Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HET HELG

2020-06-29

Lördag.

Matte ägnade morgonen åt sådant som måste göras i stugan innan det skulle bli för varmt, varför hundarna fick nöja sig med den korta promenaden till brevlådarna med Husse på morgonen. Datortid avsattes även och detta fanns från SKK i inkorgen: Nya djurskyddsregler. Från Jordbruksverket, gällande från den 15 juni.

Lite dåligt samvete hade Matte således när hon inte gjorde som så många andra och var ute och snabbgick med hundarna i ottan. När innesysslorna var klara blev det vattenbärande till behövande växter. Tio liter, plus tio liter, plus tio liter.....  Fram och tillbaka gick Matte och insåg att hon borde sätta kannan i skottkärran, men malde på med sitt bärade. Sviktande omdöme redan tidigt, ville bara få det gjort innan solen steg högre och innan skuggan försvann från husets framsida. En kamp i takt med solen och tiden. 

Dagen tillbringades hemma och kylvästarna plockades fram til hundarna mitt på dagen när hela husets framsida, den inhägnade trädgården, badade i solsken. Det var rörande att se Ailis reaktion när hon hörde ljudet från öppnandet av kylvästfodralet! Ytterdörren var öppen och Matte stod i hallen och plockade fram de båda kylvästarna, hundarna låg under trädgårdstolarna strax utanför, där ett parasoll skuggade. När Matte vände sig om för att gå ut  stod Aili redo på översta trappsteget för att få på sig västen! Hon hörde ljudet när locket lyftes av burken och kom direkt! Mer tydligt än så kan inte en hund be om att få på sig en kylande väst! Hon hjälpte till att klä på sig västen och gick sedan nöjd tillbaka till viloplatsen under den bastanta gamla trästolen. Modji, som sov rätt djupt, kom omedelbart till Matte för att få på sig sin väst även hon, när hon uppmärksammades på vad som var på gång.

Bilden är från när västarna var nyköpta. Klicka för större bild.

Söndag.

Nu skötte sig Matte bättre kontra hundarna än på lördagmorgonen.  Efter en natt i ett alldeles för vamt sovrum, efter tidningsläsande och långsamt vaknande med hjälp av kaffe iklädde sig Matte baddräkt. Drog en tunika över, greppade handduk och koppel och promenerade med hundarna den korta vägen till den lilla stranden vid skogssjön strax intill stugan.  Nu var det nerblötning av de två Lapska som var viktigast av allt! Matte gick med kopplade hundar så långt ut att de tvingades simma. Vilket Modji inte har något emot, men hennes dotter Aili står hellre stadigt med tassarna på botten. Övergången från stående till simmande är hon inte helt bekväm med. Utan simning blir inte ryggen våt och nu skulle hundarna blir så genomvåta som möjligt inför ännu en het dag. Alltså måste de simma. Så då blev det så också. Modji simmar fint och lugnt och Aili inte. Aili behövde gå i simskola.

Något Matte ägnade sig åt även med hennes mormors mor Gázzi som inte alls ville bada när hon kom till Matte nio månader gammal. Gázzi lärde sig uppskatta simning och det är ett bekvämt sätt att kyla ner en hund på, samt ge den motion under värmeperioder. Att Aili gärna simmat om Matte kastat pinnar i vattnet är en annan sak, än att simma bara för att simma. Aili varvar lätt upp vid pinnkastande, varför det inte är något Matte gör annat en enstaka gånger i följd och då blir det inte så mycket simmande. För Modjis del fungerar det däremot utmärkt. Hon varvar inte upp. Kastar sig bara ut och simmar och hämtar en pinne hur många gånger som helst! Hon älskar detta och med hennes tjocka päls är det helt perfekt. Matte skyller i viss mån på att Ailis första år tyvärr sammanföll med att Matte i ilfart närmade sig sin första höftoperation. Mycket hade Matte önskat kunna göra med Aili under det året som Matte dessvärre var oförmögen att genomföra. En sorg. Det första årets upplevelser är viktiga för framtiden, då det är då mycket skall byggas upp i form av miljöträning och socialträning och inte minst TILLIT.

Matte badade själv en stund för nerkylning och tog även några simtag på grunt vatten, då man inte skall bada ensam. Inte ens en som i sin ungdom tävlingssimmade, bör simma omkring på djupt vatten utan sällskap. En tanke var att visa hundarna hur himla skönt det var att vistas i vattnet, do-as-I-do! 

Helt fel visade det sig inte vara, då både Modji och Aili sedan mer frimodigt gick ut i vattnet tillsammans med Matte och nu fick de egentid med Matte i vattnet. Modji fick simma efter en pytteliten pinne, den enda Matte hittade och fick nog ganska bra motion under en lång stunds simmande. Modji ville absolut inte sluta! Matte backade sakta in mot stranden så att Modji lurades in där hon bottnade och sedan fick det räcka. Modji hade då börjat avlämna pinnen flera meter innan hon nådde fram till Matte.

Att härma ligger i ett flockdjurs natur och nu hade Aili sett både Matte och Modji njuta av simmande långt från stranden. Aili var mer bekväm med att gå ut på djupt vatten tillsammans med Matte än tidigare. Matte använde inte koppel och höll en stödjande hand under bröstkorgen på Aili, med avsikten att vara flytväst och hålla Aili i en korrekt simposition för lugnare simtag. Precis som för människor är det viktigt att huvudet sänks för undvikande av plaskande simtag med framben/armar. Flytväst är annars mycket bra för flythjälp och lugnare simning. Matte kopplade sedan Aili och promenerade med henne längs med stranden där vattendjupet var precis lagom för gående, innan övergång till simmande. Aili måste bli bekväm med just övergången, att våga släppa botten. När det kändes lugnt och fint avbröt Matte träningen. Nu började det dessutom dyka upp rätt många som passerade stranden för hundpromenader och badande vid klipporna längre bort. Slut på friden för Matte och de två Lapska.

Morgondoppet gav hundarna, framför allt tjockpälsade Modji, lättare att orka med dagens hetta. Kylvästar kändes inte nödvändiga då underullen torkade långsamt i skuggan. Modji sökte även solen till en början.

Matte har följt en mycket intressant och givande diskussion på FB om avel på Lapsk Vallhund. Där bevarande av arbetsegenskaper och sundhet diskuterats. Där funktionsduglighet och inte utställningsmeriter dryftats. En bra, viktig och vettig diskussion, utan ovidkommande onödigheter. Inga personangrepp och inga påhopp, vilket annars verkar dyka upp när trådar blir långa på andra håll. Toppen! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)