Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA APRIL

2015-04-01

Tisdagen blev en härlig vårdag efter flera ruggiga höstdagar. Matte och hundarna tog en snabbtur ner till centrum för att Matte skulle få lite laser i axeln, som är på bättringsvägen efter överansträngning. Träning hemma och Voltarensalva gör också sitt till för förbättringen. Stavpromenader längtar Matte efter igen! En tanke fanns att promenera med hundarna kring centrum, men det var för mycket asfalt och folk och Matte längtade tillbaka ut i skogen, där fåglarnas vårsånger inte överröstades av ljud från bilar, bussar och arbetsmaskiner vid plattläggning i och kring centrum. En dag att avnjuta i naturen helt klart! 

Matte planerade att ta med hundarna på en skogstur, men just som hon skulle iväg dök "grävaren" upp för lite snack kring planeringen av grävarbetet för WC-tank. Han medförde motorsåg och kapade ner kvarlämnade stubbar efter trädfällningen av de två gamla granarna. Den ena stubben skall grävas bort och den största närmast grinden är nu plan och fin och en fantastiskt bra plats för en stor kruka med välkomnande blommor, vid den nya ingången till ytterdörren. Som ännu bara finns som en ritning i Mattes skalle. Påskliljorna i krukan på trappen planterades om och placerades på den nerkapade stubben och det blev så fint! 

När motorsågen var igång satt Aili på första parkett två meter därifrån. Men öron som hon försökte vika ihop och som stod rakt ut åt sidorna. Men hon satt kvar och tittade! Nyfiken var hon! Matte stod intill och tittade på Aili, som tittade på motorsågföraren. Först när skyar av spån började blåsa rakt över Aili tyckte hon att det kunde räcka och flyttade på sig. Men bara ur vind och undan för sågspånsregnet. Násti och Modji vet att när det motorsågas är det inte mycket att titta på och höll sig på verandatrappen intill.

Matte gick sedan en rastningspromenad med hundarna, innan hon tog itu med krattandet framför huset. Upp ur sågspånsmattan stack små blomknoppar som skulle friläggas och inte ville Matte ha in en massa spån medföljande hundarnas tassar.

Bakom huset har gammalt begagnat trallvirke förvarats och detta bar Matte sedan fram i solen för att få det att torka upp ordentligt. Planen är att återanvända det som damm och insynsskydd vid sittplatsen intill lekstugan. Där skapar Matte nu en "romantisk" hörna av tomten med rosor av olika slag, lavendel och syréner. Grinden till baksidan stod öppen under detta arbete och Aili var mycket duktig och visste precis att där stenplattorna möter gruset är det stopp för hundarna. Oavsett om grinden är öppen eller ej. Aili satt på sista plattraden och väntade så fint när Matte var bakom huset och stökade.

Efter att ha dekorerat Luktolvonbusken med påskfjädrar och gått en promenad med hundarna, drog sig Matte inomhus för lite datorarbete. Solen hade försvunnit bakom skogen och vinden blåste nu isande kall i den snabbt sjunkande temperaturen.

Aili har visat att hon har de egenskaper som Matte önskade sig och hennes syskon förefaller vara till belåtenhet i sina familjer. I helgen skall Aili mentalbeskrivas med sina systrar. Upp till bevis. I höst fyller Aili två år och Matte har nåtts av önskemål om Ailivalpar. En förväntan finns. Åren de går och Matte blir inte yngre, så det kanske vore lämpligt att låta Aili få en kull i höst. I senaste Hundsport Special stod det ju att man inte skall vänta för länge. Om Aili gör ett bra MH och om höfterna visar sig vara bra samt ögonen. Två år förefaller vara en riktlinje för första kullen. Matte kollade lite på nätet efter lämpliga hanhundar för Aili inom landets gränser. Inte skall man behöva åka så långt för en lugn och trevlig kille med rätt färg! Matte vill absolut ha bruna hundar även fortsättningsvis. Lugna valpar vore bra nu när Husse och Matte inte orkar med valpar som rymmer och är alltför vilda. Det vore ju kul att kunna fortsätta med rasen och då är inte mycket motor så viktigt längre. Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig på äldre dagar!

 

Ingen fara! Inget har hänt! Ingen är dement ännu.

Här ändrar sig vare sig Husse eller Matte. 

APRIL APRIL din dumma sill.....

Inga fler valpar är planerade.

Aili är inte vuxen när hon är två år! Det var varken hennes mormors mor, hennes mormor eller hennes mor. Gázzi och Násti var vuxna först när de var fyra år, Modji vid tre års ålder. En Lapsk utan motor är ingen Lapsk. Motor krävs för att kunna jobba.

 

Antal kommentarer: 1

2015-04-01 11:11:22 - Saivis matte

Hahaha! Först när jag började läsa trodde jag du fått någon smärre sinnes förvirring!!! :D:D:D:D
Tänk vad "tyst" jag skulle bli om fler uppfödare tänkte som du!!!!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)