Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SVALT NOG FÖR STORA FRISÖK, foto

2021-08-12

Onsdag.

Hettan har övergått i lagom varmt sommarväder, med svala morgnar och kvällar. Kvällsträningarna behöver inte anpassas till en temperatur på över tjugofem grader även sent på kvällen. Däremot till mycket lokala åskskurar. Kvällens träning skedde väl anpassat till förhållandena på en stor industritomt, där möjlighet finns att räddningssökträna under tak. Stora öppna ytor vill man inte vistas på när det åskar och figuranterna vill man inte heller utsätta för några risker.

När träningsgruppen samlades drog stora svarta molnbankar in från norr och det såg verkligen hotande ut! Man varefter gruppen dryftade veckan som gått och planerade kvällens träning, drog molnen iväg utom synhåll.

Tränade den här kvällen gjorde två Lapska tikar, en Lapsk hanhund, en Jaktlabbetjej typ "fjortis" knappt ett år gammal och en Springertjej, även hon en typisk "fjortis". Stundtals superambitiösa unga tikar och stundtals döva och i avsaknad av allt vad gäller samarbetsförmåga och språkförstålse, med väldigt långa "långfingrar" som de lite för ofta sticker upp i skyn, riktade mot sina ambitiösa mattar. "Hör inte kan inte vill inte!"

Av dessa tonårsrelaterade knaserier syntes ingenting alls när de båda fick frisöka över stora och öde ytor, efter ett par försvunna träningskompisar. Båda ungtikarna fokuserade på sin arbetsuppgift maximalt och imponerade med sin arbetslust och totala orädsla i den bitvis mycket bråtiga miljön i en fordonshall. Där mycket annat än fordon förvarades under tak, med fritt spelrum för vindar och vittringar, när det bara fanns tre väggar. All den energi de besitter använde de båda nu till att envist söka sig fram krångliga vägar ända fram till sina figuranter. Låg figuranten krångligt gömd bakom stora och skymmande föremål i mängd, längst in mot en vägg, nog lyckades Springertjejen ta sig hela vägen fram för belöning! Figuranten som låg mycket högt uppe på en stapel järnbalkar, hade definitivt inte räknat med att en ung hund skulle lyckas klättra uppför en lodrät vägg av balkar ända upp! Hängande i krokiga framben över kanten, lyckades hon få grepp med baktassarnas klor i springorna mellan balkarna, för att kunna häva sig upp! Till det krävs en mycket bra arbetsmotor. 

Alltför ofta betraktas unga och pubertala hundar av raser med mycket arbetsenergi som problem hos sina ägare, som inte förstått vad de köpt för hund av en arbetande hundras. Avlad just för att besitta mycket energi och motor i någon form av hundarbete. Hundar som köpts för sitt utseende alltför många gånger! Detta gäller inte minst Lapsk Vallhund! Det är sällan  hundarna är problemhundar! Det är mindre sällan förarna/ägarna som är problemet. Man har köpt en hund av en ras utan att förstå vad en hund avlad för hårt arbete kräver, i form av mental stimulans med bland annat problemlösning. Man tror att bara hunden får gå väldigt mycket så är den nöjd med livet. Men får den inget attraktivt och passande jobb tillsammans med sin ägare skaffar den sig ett. Vilket då uppfattas som att hunden orsakar problem. Man söker nytt hem till sin unga hund. Ett hem som "kan erbjuda mer i form av aktiviteter". En hund av en arbetande ras med stor arbetslust och mycket energi blir betraktad som problemhund, när den är en rastypisk och mycket bra arbetshund! En hund som många som vill jobba med sin hund hade jublat över, om de fått tag i den som valp.

Alla raser passa inte hemma hos alla som vill ha en hund som ser ut på ett visst sätt. Att klappa en Lapsk hemma i viloläge eller att gå en promenad tillsammans med en Lapsk Vallhund säger ingenting om rasens behov av att få mental stimulans i kombination med fysisk aktivitet. Fundera över vad som krävs av en Lapsk Vallhund aktiv inom renskötseln, innan ni skaffar en sådan hund. När man hävdar att "just den hunden" inte alls behöver mer än promenader i skog och mark, är det oroande vad gäller rasens framtid som arbetshund. Om det skulle stämma. Men oftast är det där problemet uppstår. Man tror att hunden bara behöver röra på benen för att må bra. När man köper en Lapsk Vallhund. Så är det inte. En felaktig uppfattning som alltför ofta resulterar i att man anser hunden vara ett problem och söker nytt hem som kan erbjuda mer i form av hundaktivering. Eller avlivar sin rastypiska Lapska Vallhund såsom varande ett problem, när den vill mer än koppelpromenera. Hunden upplevs som "besvärlig", "jobbig", "krävande" . Ett problem. När den är helt normal. Rastypisk. Problemet är att hundar säljs och köps utan kunskap om rasens potential. Gäller många arbetande hundraser. Felköp. Man blir besviken. Varje uppfödare har ett stort ansvar att förhindra felköp. Alla som vill köpa skall inte köpa.

Modji och Aili har fortsatt att träna hela sommaren, värmen till trots. Men träningen har alltid anpassats efter omständigheterna. Inga stora och fysiskt ansträngande frisök över stora ytor i solsken! Korta sök med stora klurigheter och problem att lösa på liten yta i skuggan har det fått bli. Nu fick de äntligen varsitt stort frisök över stora ytor där de kunde hålla god fart i sina sök efter gömda figuranter. Modji fick först söka tomt, utan figuranter, genom en del av området. För att till slut få söka av fordonshallen där fyra figuranter gömt sig väl utspridda bland alla föremål uppställda tätt intill varandra. Från stora arbetsmaskiner till pallkragar fyllda med diverse småpryttlar. Matte hade klättrat upp på en stege, lutad mot en järnbalk i områdets utkant och kunde studera Modis sökteknik. Full fart med nosen påkopplad! Även Matt lokaliserades och skallmarkerades.

Aili fick även hon frisöka över de stora ytorna där ingen var gömd. Men mycket gammal vittring från alla som tidigare under kvällen gömt sig samt kört egna hundar låg kvar i området. Utomhus såväl som inomhus i en stor förrådsbyggnad. Hela tiden hade Aili nosen i arbete trots hög fart och efter mycket spring fick hon vittring av figuranten längst bort intill staketet mot järnvägsspåren, där tågen dundrade förbi med några minuters mellanrum. Längst in i en container satt en av träningskompisarna och Aili belönades för väl utfört arbete.

Kvällen avslutades med lite driveinmat tillsammans intill en motorväg. En rätt avig picknickplats, men alla var hungriga. Eftersnack och planering inför lagtävlingen.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)