Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTERNETPROBLEM!

TRÄNING

2017-03-11

Nej, bloggen är inte nerlagd. Strul med internet och uppkopplingen till dosan har det varit och de hade tilltagit, när Husse efter telefonsamtal lovades en ny och modernare trådlös dosa. Denna visade sig snabbt leva sitt eget liv. Den fungerar fint ibland! Kul! Men inte alltid. Den lever sitt eget liv och mitt i ett mail behagar den ta semester. Eller mitt i något annat. Ibland räcker det att starata om allt. Ibland måste man börja om från början och skriva in en ny kod. Ibland räcker det att bara vänta. En liten stund eller flera timmar och under den tiden har man lagt ner det där med datortid för dagen och ägnat sig åt annat. Att samhället byggs allt mer på att alla alltid har möjlighet att vara uppkopplade mot internet och mobilmaster, förefaller vara en synnerligen osäker strategi! Så fruktansvärt sårbart!

Slår någon ut elnätet  så är det inte mycket man kan göra. När allt är uppbygt på fungerande internetuppkopplingar/mobilnät. Ibland kan Matte känna att det är rätt skönt att var till åren kommen. Slippa ett yrkesliv/liv som står och faller med att man kommer ut på nätet. Fungerande datorer.

För Mattes del räcker det med frustrationen över att inte komma åt att läsa och svara på mail. Inte komma åt viktig information eller förmedla viktig information. Att inte komma åt kontaktuppgifter som inte kan fås genom nummerupplysningen.

Skaffa en smartphone! Tänker någon säkert. Men Matte är måttligt imponerad av smarta fånar. Som inte alls skickar de sms som ägaren skrivit utan drar till med högst märkliga egenpåhittade varianter och tänker själv. Vad rätt du skrev - men vad fel det blev hos mottagaren! Typ. Många skratt förvisso. Men även många frågetecken! Va'???  Vad menas.

Nyligen fick Matte i ett sms läsa "slaskstyrelsen". Vilket avsåg interimsstyrelsen i rasklubben för Lapsk Vallhund....  lapskstyrelsen  skulle det ha stått. En fatal ändring gjord av "telefånen"  på eget bevåg.

Detta var INTE vad avsändaren vare sig skrivit eller tänkt!!!

En självständigt tänkande och skrivande mobiltelefon vill Matte INTE ha! Hur skall man kunna bevisa att man inte varit negativ och oförskämd och de facto skrivit elakheter avsiktligt?

Färdiggnällt över teknik som inte fukar för stunden.

Sedan det senaste inlägget har Ealjar som kom från Belgien för att tillverka valpar tillsammans med Epic ultraljudats. Veterinären såg minst tre blivande Epic-Ealjarknytt i hennes mage! Spännande!

I onsdags tränade Lapskflocken som vanligt och denna kväll i källaren under ett nerlagt sjukhus. Tre Lapsktjejer och tre Lapskkillar. Násti fick börja och i ett inte alltför stort träningsområde, bestående av flera olika rum, fick Násti söka fritt. Hon jobbade fint och fyndade rätt snart sina tre figuranter och inte är det lätt att hinna med att direktbelöna henne, innan hon börjar skallmarkera taktfast! 

Modji och Aili fick samma upplägg med fyra figgar, gömda på för Matte olika ställen. Inte exakt samma ställen för de båda hundarna, annat än på ett ställe. En liten skrubb med två stora hål i väggen ovanför dörren för ventilation är knepig vad gäller vittringsvägarna! Dörren är av plåt och mycket tät och är belägen i ett hörn intill en större dörr till ett större rum. Vittringen sprids lite olika runt i källaren via tak och väggar och beroende av om fläktarna i fläktrummen intill är i gång eller inte, varierar vittringsförhållandena från hund till hund.

Matte förde båda hundarna i koppel för att söka av denna knepiga del av sökområdet och Aili fick vittringen genom dörrspringan när hon direkt nosade av den på uppmaning av Matte. Som då inte visste om någon fanns bakom dörren. Aili kom snabbt till skallmarkering och dörren öppnades varpå Aili godis- och "kel"belönades. Modji fick ingen vittring alls när hon nosade av dörrspringan! Däremot vid den motsatta väggen, där hon placerade vittringen uppe vid rören i taket till en början! Så småningom vände hon sig om och fick någon pust som gav henne en hint om var vittringskällan var placerad.

När man tränar sök inomhus är det så oerhört mycket svårare för hundarna med vittringsvägarna än när man tränar utomhus! Ribban läggs väldigt högt i denna träningsgrupp med Lapska Vallhundar, genom att de redan som valpar har fått börja söka inomhus under svåra förhållanden vittringsmässigt!

Tack alla för ännu en givande träningskväll tillsammans!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)