Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FB KONTRA HEMSIDOR

2018-11-21

Lite märkligt känns det när man kan konstatera att många väljer att presentera sig enbart på Facebook. Som vore alla födda med ett konto på Facebook. Det tas för givet att ALLA inhämtar all viktig information BARA via Facebook! Öveallt heter det:"Gå in på vår FB-sida/konto och läs mera!"  ????  När alla inte ens vet vad FB är förkortning av! Vad det betyder! Matte fick själv frågan nyligen. Att man som privatperson väljer att kommunicera via ett konto på FB, där man som man vill kan utesluta icke önskvärda genom att blockera dem är väl en sak. Vederbörande kan däremot själv ta del av vad den blockerade kommunicerar via FB eller en hemsida eller "skvaller". Men när klubbar och föreningar väljer FB som enda väg för att kommunicera viktig information, utesluter man per automatique många därifrån. Har man betalat medlemsavgift i någon form av organisation har man lika rätt till information och kan inte avkrävas ett FB-konto för att vara delaktig. De flesta har tillgång till internet men inte ens det har alla! Vilket inte bara är en fråga om ålder och generation! Många platser i vårt långa land saknar säker internetuppkoppling, saknar mobiltäckning! Även nära våra storstäder. Medlemstidningar/klubbtidningar ersätts allt oftare av hemsidor som i sin tur ersätts av sidor på Facebook för inhämtande av information man har rätt till, för den medlemsavgift man betalat.

Matte får inte ekvationen att gå ihop när fler och fler avstår från Facebook! Allt fler "vågar vägra Facebook" av många olika orsaker. Lämnar Facebook! Även de som är betydligt yngre än Husse och Matte! Om man som organisation beroende av medlemmar i olika åldrar för ekonomisk överlevnad, bara kommunicerar sporadiskt via Facebook, förefaller en framtid tämligen oviss. En medlemstidning från en organisation där Matte betalar endast 100 kr/år kommer några gånger per år i lådan och här får Matte precis all den information hon behöver och önskar. Den är i A4-format och den innehåller bilder, även i färg. Ingen hänvisar till någon FB-grupp för mer information, då det inte finns någon.  Så himla märkvärdig behöver inte en tidning vara, bara den kommer med viktig information och nyheter till medlemmarna. Det är irriterande och exkluderande att så ofta mötas av att man får "läsa mer på FB". Man får ett blad från en butik med bild på något tillagat som ser gott ut och hänvisas direkt till en FB-sida för att få receptet! Till exempel. Flera Matte närstående personer har slutat använda FB av olika skäl. Ett är hur Facebook själva agerat i olika sammanhang. Ett annat är hur det används för att sprida hat och i klarspråk ren mobbning. Genom uteslutningar och blockeringar.

Än har Matte inte gett upp sin tro på olika hemsidor. Tillgängligare än FB-grupper där folk är blockerade av någons privata skäl, eller förhindrade att inhämta information, som borde vara tillgängligare än för bara FB-användare. En FB-grupp kan aldrig ersätta en medlemstidning. Även om den är öppen för "alla" och inte sluten. Alla vill inte ha FB. Men de vill ha information från sin klubb/förening. Alla tillåts inte läsa allt, då de blivit blockerade av någon. FB är exkluderande och därför inte tillgängligt för alla som är medlemmar i någonting. Varför man väljer bort medlemsskapet kanske. Till förmån för den förening där man får en tidning eller åtminstone en hemsida. En generell beskrivning av en trend, så som Husse och Matte upplever den.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)