Lördagen var utlyst till städdag i området. Där väldigt många var hemma vid sina stugor, men väldigt få kände sig manade att hjälpa till med att hålla fint i området. Som vanligt tyvärr. Husse och Matte kände sig manade och tilldelades samfällighetens fina samlingslokal Stallgården. En gammal ekonomibyggnad vid stamfastigheten. Matte eldade kartonger i ett stort cementrör och Husse samt en granne röjde i lidret. Matte upptäckte gammalt sly som vuxit över taket tätt mot väggen och detta fick "gubbsen" såga ner innan takfoten skulle brytas sönder.
Solen sken och vartefter droppade övriga arbetande in för en gemensam korvlunch mitt på dagen. Varefter samtliga fortsatte att jobba på sina egna tomter under eftermiddagen. En härlig vårdag då många klippte gräsmattor rekordtidigt. Matte inkluderad. För motionens skull tog Matte hjälp av den gamla handjagaren. Påskliljorna blommar på slänten mot bäcken och Pingstliljorna är på gång. Vitsipporna har brett ut sig och Pärlhyacinterna likaså. Det lyser vackert i allt det gröna! Det blåste inte iskallt!!! Äntligen.
Husse dammsög ur bilarna och tog sedan en skogspromenad med hundarna, innan han drog iväg och handlade grillmat. Vädret inspirerade! Matte kånkade några vattenkannor för att få nyplanterade plantor att rota sig ordentligt. Aili hängde med och försökte få i sig lite vatten från kannan när Matte hällde. En kul lek. En ung snok finns på tomten nu till och från, men ännu är det bara Matte som upptäckt den! Modji misstänker nog och nosar i bäckkanten mer intensivt ibland. Modji är mycket bra på att spåra snokar där de tagit sig fram och det dröjer nog inte länge förrän hon lokaliserat denna långa och slanka snok!
Modji är bra på annat också! Hennes protokoll från funktionskontrollen är registrerat och scannades till Husse härom dagen. En funktionskontroll bedöms av två domare samtidigt, vilket känns väldigt bra. Tänk om det vore så på alla prov inklusive utställningar! Då skulle man slippa misstankar om jäv när domaren och utställaren/uppfödaren/ den tävlande eller prövande är nära kompisar, eller när en viss hundtyp inom ramen för rasstandarden inte faller en speciell domare i smaken. Eller när en prövande eller dennes hund inte faller en speciell domare i smaken. På grund av dålig personkemi eller arbetssättet. Två domare med varsina protokoll är en trygghet för så objektiv bedömning som möjligt.
Modji har inte gjort någon årlig funktionskontroll 2013 på grund av valpning och inte 2014 på grund av inställd kontroll (hon var anmäld).
*
Bedömningsprotokoll. Nationell räddningshund Stockholms län, Funktionskontroll. Uppsala den 2.5.2015.
Gátchis Nástitös-Modji. Skallmarkör.
Beömningar: Otillräckligt. Bristfälligt. God. Utmärkt.
Moment:
Hunden:
1. Figurantintresse - God. 2. Samarbetsvilja - God. 3. Uthållighet, intensitet - God. 4. Hantering/Visitation - Utmärkt. 5. Passivitet i väntan på arbete - Utmärkt. 6. Miljöberördhet underlag - God. 7. Miljöberördhet mörker - Utmärkt. 8. Självständighet - God.
Föraren:
9. Taktiskt kunnande ytsök - God. 10. Taktiskt kunnande miljösök - God. 11. Avrapportering - God. 12. Riskbedömning, säkerhet för hund - God.
Hunden:
13. Markeringskontroll - Utmärkt. 14. Markering i koppel - God. 15. Markering fig.1 Hög - Utmärkt. 16. Markering fig.2 Skog 1 - Utmärkt. 17. Markering fig.3 Skog 2 - Bristfälligt. 18. Markering fig.4 Ruin 1 - God. 19. Markering fig. 5 Ruin 2 - God.
Kommentarer: Missat kullen 1 fig.
*
Provet pågick från 9.00 - 18.30. Det var mulet och det blåste en mycket kraftig och iskall byig vind hela dagen. Samtliga sju ekipage godkändes och två Lapska Vallhundar deltog.
Vår åsikt är att en sådan arbetsdag kräver en självständig hund med mycket motor och stor uthållighet i arbetet. En hund med stor problemlösningsförmåga. Egenskaper man bör kunna förvänta sig hos en ras avlad för att valla renar i ett tufft klimat. Där Modjis arbete på funtkionskontrollen ändå inte kan jämföras med en hårt arbetande renvallares arbetsprestation. Men trots allt kräver mer av hunden än ett lydnadspass på en gräsyta. Eller ett agilitylopp.
Hur många Lapska vet man besitter dessa egenskaper innan de får bli föräldrar? Är rasen på väg att bli en "robust sällskapshund lämplig för skogspromenader"? Vilket mycket ofta efterfrågas av dem som är nyfikna på rasen. Man vill ha en Lapsk Vallhund "som promenadsällskap i skog och mark på helgerna och en vecka i fjällen." Vilket Mattes Dvärgpudel klarade alldeles utmärkt.
Varför söker man inte en hund att jobba med när man vill ha en arbetshund - en renvallare?! En Lapsk Vallhund. Gå i skogen kan de flesta hundar. Vart tar vallningsanlagen vägen och inte minst - hunden som inte bangar för hårt arbete under svåra väderförhållanden? Under lång tid och över stora ytor. Självständigt. Hur kommer Lapsk Vallhund som ras fungera i hårt arbete framöver, om dess arbetsegenskaper under svåra förhållanden inte testas hos avelsdjuren?