Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NORRTÄLJEPROMENAD

2014-12-02

Modjis födelsedag på måndagen firades hela dagen! Matte kände sig lycklig över att kunna bjuda hundflocken på en långpromenad i den fina lilla staden Norrtälje, Roslagens huvudstad. Äntligen kunde Matte gå länge på hårda gator och låta hundarna få lite miljöombyte. Här finns kullerstenar och genom staden rinner den breda och forsande ån ut i Norrtäljeviken. Den gamla stadskärnan består av låga trähuslängor och på sommaren är det knökfullt med turister. Nu var det julskyltat och mitt på dagen precis lagom mycket folk för en hundpromenad med tre hundar i slaka koppel.

Matte fönstershoppade lite och hundarna läste varenda rubrik i tidningen! Norrtelje Tidning innehöll väldigt många nyheter uppenbarligen, för stoppen var många längs de smala gatorna och promenadvägarna längs med ån. Det var ju en födelsedagspromenad och ingen motionsrunda, så hundarna fick roa sig med skvallerspalterna! Att promenaden samtidigt var miljöträning för Aili gjorde ju inget. Matte har dessvärre inte kunnat leva upp till sina egna mål med miljötränigen, på grund av sina gåproblem det senaste året. Nu finns mycket att ta igen! Som tur var kunde Matte ändå ta med Aili på en tur till Stockholm, när hon var fyra månader. Matte gick och gick det gjorde inte det minsta ont någonstans! En mycket ovan känsla.

Stoppen på promenaden genom stadskärnan blev många och ibland långa. De tre Lapska väckte som tidigare viss uppmärksamhet, när de väluppfostrat strosade gatan fram i lösa koppel. En kvinna passerade och kommenterade över axeln med finsk brytning; "Så tysta och fina de är!" Månne kände hon till rasen? För Aili blev det en fantastiskt bra träning att så många stannade och ville fråga om hundarna. Passivitetsträning och hälsningsträning. Man får INTE hoppa upp och hälsa på alla som ville hälsa på hundarna. Násti och Modji föregick med gott exempel. Man får INTE sitta och gnälla när promenade går i stå på andras initiativ än de egna. Några hundmöten blev det också och ett fint möte med ett väldigt litet barn och hennes storasyster.

Barnen ville hälsa och Aili har nästan obefintlig träning i att hälsa på barn som just lärt sig gå och låter annorlunda. Men de två fann varandra och Aili lärde sig ordet "försiktigt". Man får inte putta omkull små människor genom att hälsa för intensivt! När storasyster satte sig på trottoaren tog Aili det som en invit att sitta i knä och tjejen tippade skrattande baklänges. Men hon var ju i femårsåldern och Aili fick upptäcka skillnaden på dessa två. Násti och Modji lät sig villigt klappas men Aili stal showen! Matte tackade för bra träningshjälp. Aili fick en bra barnträning när hon visades på utställning som valp i "barn med hund",  av en för henne tidigare okänd och mycket ung förare. De skötte sig alldeles utmärkt tillsammans. Nu har hon även erfarenhet  av barn som är ostadiga på benen och kommunicerar genom att skrika rakt ut och vifta med armarna. Kanon!

På födelsedagskalas skall det vara förtäring! Så på stora torget köpte Matte korv till alla. Hundarna fick kalla kokkorvar som just spruckit och reades för en femma till Matte. Något överraskade åt hundarna snabbt upp varsin korv och tittade sedan lystet på Mattes måltid som serverades i bröd.

Efter 1½ timme var Lapskflocken tillbaka vid bilen på parkeringen i hamnen. Hundarna fick hoppa in i bilen och vila en stund, när Matte återvände ut på stan för några snabba ärenden. Julen närmar sig och här finns en affär som Matte hade ett ärende till.

När mörkret föll styrde Matte hemåt med hundar som slog sig till ro och kopplade av. Aili gick raka vägen till sin sovplats när hon kom hem, i stället för att göra sin mor och mormor sällskap i köket i väntan på middagen. Många intryck blev det för ettåringen och Matte kände sig väldigt glad åt att inte ha ont alls efter allt gående. Äntligen har Aili fått lite mer miljöträning.

En del av glädjen med att miljöträna både barn och unga hundar, tycker Matte är att se allt i omgivningen ur den unga individens perspektiv. "Vad är det hon tittar på?" Man blir stående och betraktar allt med skarpare blick och öppnare sinnen. Att gå med Aili på stan påminner mycket om när Mattes barn var små och tiden som dagmamma. Det gillar Matte!

 

Antal kommentarer: 2

2014-12-02 12:59:45 - Jeanette & Adji

Grattis på födelsedagen (en dag i efterskott).(flower)
Lät som ni hade en mysig dag.
Adji har i helgen träffat Zeldon, en 1½ årig lapskkille som är omplacering inte långt hemmifrån. Dom fattade tycke för varandra direkt och hade jättekul tillsammans. Det blir fler gånger!(star)
Husse var oxå trevlig!

2014-12-02 15:28:20 - Marianne

Å så roligt att de fick träffas! Kanon att två jämnåriga hundar får umgås. Är det inte han som letar barkborrar?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)