Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAG GÁTCHIS TÄVLAR I OKTOBER

2020-09-03

Onsdag.

Besked kom att vid lottningen hade både "Lag Gátchis" och träningsgruppens andra lag  "Räddningspatrullen" kommit med på den årliga lagtävlingen för sök- och räddningshundar. En tävling arrangerad sedan "urminnes tider" av SRhF / Räddningshundförarföreningen. Tävlingen  är lokaliserad till olika platser runt om i landet varje år och det är det vinnande laget som arrangerar nästkommande års tävling och bestämmer ort och plats. Deltagare kommer från hela landet och i fjol tävlade Lag Gátchis i Skåne. Husse och Matte har varit med på olika sätt under många år. Som tävlande i ett lag med lite olika sammansättning över åren sedan Gázzi ingick i laget och under några år som ansvariga för olika stationer under tävlingen. I varje lag får fyra hundekipage ingå och man tävlar på olika stationer med olika uppgifter från fredagkvällen till lördagkvällen, med lite välbehövlig sömn på natten. Bor gör man tillsammans lagvis, med alla lagets hundar tillsammans. Förläggning brukar ske i stugor eller på vandrarhem och så här såg det ut för ett år sedan, när regnet vräkt ner på tvärs hela fredagkvällen.

På lördagen sken solen och uppgifterna avlöste varandra hela dagen.

På grund av att tävlingen gick så långt söderut, var antalet tävlande lag kraftigt reducerat detta år.

På denna station fanns krossat glas i sökområdet. Därför har Aili och Lime, som just utfört ett uppdrag, skor på tassarna.

 Efter det positiva beskedet kände Matte pressen att jobba på konditionen och tog med hundarna på en dryg timmes powerwalk med intervallträning. Fullt ös uppför backen och sedan pulssänkning och så full fart vidare. Det skall kännas i kroppen och Matte älskar sina höftproteser som gör detta möjligt!

På kvällen tränade Modji och Aili som vanligt och denna kväll var träningsgruppen reducerad till dessa två Lapska samt Modjis halvbror Lime (samma mamma Násti) och således var det tre fjärdedelar av lag Gátchis som kunde köra hårt, med många olika övningar denna kväll. Den fjärde medlemmen är en Jack Russelkille vid namn Rocky och han hade förhinder denna träningskväll. Han gör debut som lagmedlem på årets tävling.

Alla de tre hundarna fick börja med varsitt kopplat sök runt stora byggnader och förrådstält. En figurant fanns gömd längst inne i ett av tälten och en var gömd inne i en delvis öppen byggnad. Hundarna släpptes lösa när de fått vittringen och tydligt visat var vittringskällan var belägen. Nästa övning var att söka igenom en stor förrådsbyggnad uppdelad i två rum med mycket högt i tak. Det första rummet är försett med ställage med hyllor där en figurant kunde gömma sig högt uppe. Med vittringsspridning upp mot taket och vidare nerför väggarna. Inte enkelt för hundarna! Det inre rummet är belamrat med staplade plåtskåp och bord längs kanterna och även hyllor. Mitt i rummet står ett stort arbetsfordon av typen grävare. Hundarna fick en figurant gömd i vardera rummet på olika höjd från golvet och förarna visste inte var figuranterna gömt sig. Aili och Lime fick även söka igenom rummen tomt. Ingen figurant var gömd, men vittring fanns överallt. Hundarna skall skallmarkera funna figuranter men får inte skälla under arbete utan vittring från en figurant. De måste kunna visa tydligt om det finns färsk vittring, inte bara gammal vittring från någon som nyss befunnit sig på platsen.

Alla tre fick avsluta sin träningskväll med att på samma plats där de nyss sökt efter gömda människor, skulle de leta rätt på och frysmarkera en gömd liten bit av en röd kong. Kongbiten var Limes och han briljerade genom ett snabbt lokaliserande av den gömda lilla biten! Modji och Aili fick jobba på ett bra tag innan poletten trillade ner. Vad var det de letade efter?! Det syntes att de var brydda. När de väl förstått Mattes signaler lossnade det och de kopplade in nosen på uppletande av röd kong och inte sök efter gömda människor. Detta är sannerligen inte lätt för dem! Men både Modji och Aili löste uppgiften fint och frysmarkerade till slut den osynliga lilla röda gummibiten i en stapel av stolar. Något liknande kommer att dyka upp på lagtävlingen om en månad och då gäller det att vara förberedd. Tips har lämnats från arrangören! "Träna på röd kong!"

Matte kom äntligen till skott och filmade delar av Modjis och Ailis sök. Filmerna kan ses på Youtube - länk på startsidan!  (Fler filmer från Gátchis Kennel finns på Youtube: - Lapsk Vallhund, Gátchis Kennel).

De ligger även på FB/Lapsk Vallhund.

Antal kommentarer: 1

2020-09-04 19:34:51 - Anneli m LVH

Heja! Heja! Vad duktiga ni är! Vilka ambassadörer ni är
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)