Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MAN VÄNJER SIG VID DET MESTA

2018-07-27

Orsakerna till att man faktiskt vänjer sig vid det mesta är många och högst individuella, men faktum är att så småningom normaliseras även det onormala. Som den extrema värmen i stora delar av landet. Att det är så här varmt är inte extremt i sig, dock att det är det över så lång tid! Matte har bevis för att det varit så här varmt tidigare i juli, även hela månaden, som den 15 juli 1994 då det var 34 grader i Djursholm. Värmerekord den 2 juli 1997 med 29 grader, 12 juli 1999 var det 32 grader. 2001 den 9 juli var det 31 grader och mycket torrt! 2003 var det 30 grader den 16 juli och 2005 var det samma sak och så rullar det på med den ena väldigt varma sommaren efter den andra och även med torka, samt några regnsomrar däremellan. Mattes Mor lämnade en mycket intressant anteckningsbok efter sig och i den fortsätter Matte att anteckna. Förr fanns inga klass ett och klass två varningar. Ingen AC heller för den delen. Man fick gilla läget. Göra så gott man kunde. Anpassa sig. Kroppen vänjer sig efter tag. Man tvingas även vänja sig vid att ta siesta/trappa ner på kraven och på effektiviteten! Vilket är lättare sagt än gjort och mycket svårare i dagens samhälle, än innan folk var konstant uppkopplade. Konstant kontaktbara. För Lapskflocken är det inte så svårt att anpassa sig med två pensionärer som rår över sin egen tid och är vana vid att inte konstant vara nåbara. Husse och Matte låter åldern ta ut sin rätt och med sömnbrist i en het stuga löser det sig själv på sätt och vis. Inte mycket blir gjort, helt enkelt.

Dock gav sig flocken ut på ett sök under torsdagen. Ett uppletande snarare. Från en bil försedd med AC, vilket inte stugan är! En flykt på sitt sätt. På nätet får man mycket information, men inte tillräckligt. Alla redovisar inte lagersaldon och alla svarar inte i telefon. Kylvästar för hundar förefaller vara en bristvara, liksom fristående AC och fläktar av olika slag. Samt plastbaljor för barn- och hundbad. Färden gick bland annat via Rimbo där någon tipsade om en butik i Norrtälje som fått in några västar för några dagar sedan. Till Norrtälje alltså! Här kunde Matte köpa den sista västen i storlek XL. I storleken under fanns två västar, men i dem klämdes bröstkorgen ihop för mycket och det blev trångt för frambenen. Ytterligare västar var beställda och av dem skall en läggas undan åt Matte, så i nästa vecka har hundarna varsin. Modji som vill ligga ute fick ta västen på sig vid hemkomsten och Aili som bor under bordet i vardagsrummet i korsdrag och med takfläkt, fick sitt kyltäcke virat om sig på ett annat sätt än tidigare.

Hundarna föreföll nöjda och Husse och Matte kände att de gärna hade fortsatt köra runt några timmar i bilens härliga kyla! Hemtillverkade "kylvästar" skaffade sig båda genom att blöta ner t-tröja respektive linne i iskallt vatten och med fötterna i hundarnas badbalja blev tillvaron uthärdlig. Utan krav på annat än att dricka vatten och ta det lugnt.

Under torsdagen var det 33 grader och under natten till i dag (fredag) var det 24 grader ute och inne gick det inte att få svalare än 27! Sömnen blev högst sporadisk.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)