Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

I GREVENS TID...

2015-01-11

lördagen var ett snöoväder att vänta. Så Husse och Matte höll sig hemma. Men dagen led och ingen snö kom. Efter lunch kändes det nödvändigt att komma ut med hundarna på något sätt och vägen var rätt isig, så färden gick till Hakungekrossen igen.

Frusen barmark med ställvis isiga partier. Hundarna släpptes ut och fick springfnatt. Härligt att se hur de uppskattar de stora ytorna och sten/grushögarna för att komma högt och få fina vittringar från långt borta. Där en maskin bearbetade marken uppe på kanten av bergtäkten vid senaste besöket, var berget nu bortsprängt till en del och stora stenblock låg huller om buller nedanför. Husse och Matte vandrade runt i god fart för egen motion och hundarna höll en bra trav med långa fina steg. Aili rusade runt i långa galloppsprång mellan varven och höll noga koll på flocken. Det var intressant att se likheten mellan de tre Lapska som rörde sig fritt över de stora ytorna och filmer på vargflockar i samma situation. Utspridd sammanhållning i vägvinnande och målmedveten trav. En skönhetsupplevelse.

Efter en knapp halvtimme började ett fint snöfall. Små enstaka flingor singlade ner över Lapskfamiljen i bergtäkten. Vackert var det! Men vartefter tilltog snöandet och var det var barmark och var det gömde sig is under snön blev omöjligt att avgöra. Stora vita flingor täckte snart allt och tre vitryggade hundar borstades av och släpptes in i bilen. Även Husse och Matte var rätt snötäckta och fick nöja sig med att ha motionerat sig och hundarna i 40 minuter. Fötterna for lite hur som, när underlaget oväntat bestod av snötäckt glansis. Även hundarna halkade och det fick räcka så här. I grevens tid hade familjen fått fart och gett sig iväg hemifrån för lite motion.

Snöandet bara tilltog och tilltog och det började även blåsa. Matte tömde upp dricksvatten i en dunk i händelse av strömavbrott. Just som Matte började laga middag försvann strömmen. Nyorientering var av nöden och matsedeln ändrades. Uppvärmning på kaminen var vad som erbjöds och minimalt med disk önskades då vattentillgången var begränsad. För den som inte lever med kommunalt vatten stannar både pump och varmvattenberedare vid strömavbrott. Att även mobilnätet släcks efter en halvtimme talar mobiloperatörerna MYCKET TYST om! Hur det blir när det fasta nätet plockas bort vartefter vill de INTE prata om. Man mörkar när journalister ibland tar upp frågan. Masterna har bara reservkraft i 30 minuter. Att ett elavbrott är en riskfaktor för brand när fotogenkaminer och fotogenlampor plockas fram och möjlighet att larma försvinner, vill de inte heller diskutera. En fast telefon kan innebära skillnaden mellan liv och död vid ett strömavbrott. För övrigt är mobiltäckningen synnerligen usel här i trakterna, vilket blev uppenbart vid radiointervjuer nyligen när hästen Helge försvann!

Elavbrottet på lördagkvällen blev som tur var inte långvarigt.

Husse har i samband med ett ifrågasättande på FB angående en bild på en hund som hissats upp i lyftsele på en provapådag, lagt ut filmen som togs på honom och Modji när de gjorde slutet på sin utbildning i Skövde. De firades ner - rappellerades från tredje våningen på en byggnad. Husse hängde i en sele med Modji i en egen sele på Husses mage. När de kom ner fick de hjälp att komma loss och omedelbart sattes de i arbete. Modji skulle visa (kanske även Husse) att de fungerade i arbete omedelbart efter "linbanefärden" ner på marken. Alltså ingen traumatisk upplevelse. Om man tittar noga ser man att Modji ger sig tid att kolla en kissfläck, när hon är på språng ut på en sökuppgift. Full koll alltså direkt när hon kom ner och blev befriad från lyftselen. Den hund som hissades upp på provapådagen var nog inte alls särskilt illa berörd. Filmen ligger på Youtube.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)