Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARMT BLEV DET, foto på Gázzi och Násti

2019-05-21

Måndag.

Efter en helg med olika aktiviteter väntade jobb hemma hela dagen. Husse flyttade in kluven ved från carporten, där den legat fint skyddad en tid, till vedboden. Ny ved skall klyvas och grundtorkas ute i den luftiga carporten som helt saknar väggar. Sedan skulle ett tjockt gult lager björkpollen spolas och borstas bort från trädgårdsmöbler, altan och trapp. Husse och Matte har aldrig sett något liknande. Ailis ena öga rann gult och Matte har initialt spolat med ögonbad, vilket verkar hjälpa. I nödfall finns en tub Noviformsalva hemma. Mattes ögon känns grusiga och det slammar igen i nosen. Men björkar är icke förty Mattes favoritträd. Tre stycken har nu vuxit sig stora framför huset. Små slyruskor som Matte ryckt upp ur asfaltsprickor under träning på industritomter och lagt i baksätet på bilen. Träd som bär på minnen alltså. Räddade från att rensas bort.

När man tränar räddningssök på industritomter och i bergtäkter förvånas Matte över artrikedomen i dessa, vid första anblicken, sterila miljöer! Många gånger har säkert frön följt med shakt- och fyllningsmassor. Men varför är det så vanligt med harar i dessa miljöer?

Matte ägnade sig åt att rensa på olika ställen nu när växtiligheten börjar ta fart. Husse klippte nyligen gräset med motorgräsklipparen. Nu var gräsmattan fläckvis intensivt gul! Varför de gula tulpanerna i rundeln på gräsmattan knappt syntes. I fjol fick dessvärre maskrosorna fäste ordentligt, när en renoveringsfastighet stod tom med endast sproradisk klippning av gräs och maskrosor snett emot. Nu tog Matte den ärvda handjagaren och klippte maskrosor. Länge. De duckade och vek sig och Matte gav sig inte. Stora bladrosetter skulle bort. Höga blomstjälkar skulle kapas! Matte svettades och fick motion.

Under stor del av dagen rådde soldis och hundarna fick frysta märgben att svalka sig med i den tjugofyragradiga värmen. När solen så småningom bröt igenom helt var benen urätna och Modji och Aili sökte vila i skuggan. När solen långsamt sjönk bakom skogen, kunde Lapskflocken njuta av en fin gräsmatta för en stund och allt mer ved i vedboden inför nästa vinter.

Lite hundsnack blev det och Husse och Matte gläds mycket åt den respons flockens träningar får. Det är så roligt att få följa unga hundars utveckling, när de får göra något de älskar och är bra på! Husse har vuxit ifrån att hålla räddningskurser som pågår ett par år och delar mer än gärna med sig av sina erfarenheter från ett liv med räddningssökträning, skarpa uppdrag och tävling. Samt upplägg av många övningar och tävlingar för andra och även genomförda för egen del. Matte har också ägnat sig åt räddningssök i många år, med skarpa uppdrag, tränande och tävlande. Både Husse och Matte har i olika länder hållit föredrag om räddningssökträning och Lapskträning och de senaste tjugo åren har det i huvudsak varit Lapska Vallhundar som Husse och Matte har utbildat och tränat.

Många härliga minnen dyker upp vid middagssnacket hemma i Lapskreviret. Men det planeras även för kommande läger och träningar!

Vid en lagtävling på Gröna Lund följde Gázzi och Násti med, när Husse och Matte var funktionärer. De fick roa sig lite i en karusell som var i vintervila. Här finns fler bilder från den dagen!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)