Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INGEN DATATID

2013-08-03

Mattes datatid är förlagd till morgonen. Innan solen bländar rakt in genom fönstret och innan Matte flyttat utomhus för dagen. På torsdagen skulle strömmen stängas av klockan 8 och sedan vara avstängd hela förmiddagen. Alltså ingen tid vid datorn. Matte hällde upp vatten i kannor och kände sig väl förberedd. Väntade på att strömmen skulle slås av, men inget hände. Matte tog med hundarna på en långpromenad i området och hade hällt upp kaffe i termos att inmundiga vid hemkomsten. Kommen en dryg kilometer hemifrån, mötte Matte den stora bilen som nu äntligen besprutade grusvägarna med miljövänligt dammbindande medel med kopiss som bas. Vägen var genomblöt och luktade starkt. Vart ta vägen? Men bilen vände i korsningen och det gjorde även Matte och hundarna. Personligt rekord på sträckan hem! Utan ström inget vatten och utan vatten ingen möjlighet att spola av hundarna. Matte sneglade bakåt och älgade på.

Hemma igen. Utan kopissluktande hundar. Inget strömavbrott. Konstigt. Matte tog fram lappen som legat i brevlådan. Började fundera. Den var adresserad till Matte och inga lappar var uppsatta i området. Den var dessutom inte från Elverket i Vallentuna. Elleverantören här hemma. Meddelandet kom från Vattenfall och med mycket små bokstäver i adressen stod något om leveransställe. Strömavbrottet gällde torpet i Vettershaga........    Bortgjord. Kaffet i termosen smakade bra och efter åtskilliga timmar vattnades vägen utanför stugan fyra gånger om. Vägen dammar inte! Halleluja! Men det gjorde den inte sedan den fått en natts hällregn över sig heller. Men bättre sent än aldrig! Tack.

För att backa bakåt i veckan så har hundarna på onsdagen varit lösa på stränderna vid sjön igen. Något de uppskattar mycket. Matte skrotar omkring i terrängen och hundarna skuttar på klipporna och får leta godis som Matte slänger på klipporna strax under vattenytan. Vattensök. Här märks tydligt att Násti har svårare att med synen lokalisera det hon kan känna lukten av än Modji. Livet funkar bra med bara ett öga. Men visst är det lite begränsande i vissa situationer. Träning, träning!

fredagen blev det en tidig morgon och en tid som måste passas, men sedan flöt dagen på i värmen hemma på tomten. Avbruten av en "uppfödarfika" hemma hos Cockermatte tillsammans med Kooikermatte. Detta "uppfödarsamarbete" och diskussionerna över rasgränserna känns väldigt stimulerande. Praktiska frågor kring hundar och hunduppfödning och arbete samt träning med hundar. Det är lätt att bli rasinskränkt.

Husse for till rassymposiet för att slå ett slag för att använda Lapphundarna och då främst de Lapska till att jobba med! Det känns klart oroande att allt fler frågar efter Lapska som "en sällskapshund som är robust och som kan vara med på skogspromenader i aktiva familjer och kanske en vecka i fjällen varje år". Det klarade Mattes Dvärgpudel alldeles utmärkt! Till det behövs ingen Lapsk Vallhund!

Låt Lapsk Vallhund förbli en arbetande hundras! Sällskapshundar finns det många nog. Till att gå i skogen "i en aktiv familj" kan man vällja andra raser. Lapsk Vallhund har däremot en insida som duger till så oändligt mycket mer! Låt dem använda insidan av skallen och köp inte en Lapsk om det känns jobbigt med en hund som kan tänka själv. Förstör inte en bra arbetsras med att göra om den till sällskapshund. Bra arbetshundar är inte alltid lätta hundar. Matte läste med stor behållning en artikel i det senaste numret av Brukshunden om "problemhundar". Med underrubriken "eller hundägare som har problem?"  Skriven av Jan Gyllensten. En hund med mycket kamp kan upplevas som en bra arbetshund av den som vill ha en arbetshund, men som en problemhund av den som vill ha en hund som ett icke självständigt tänkande promenadsällskap.

Tyvärr blir en del besvikna på sina hundar när de blir "jobbiga" i tonåren. Hundar som bara är som de kan förväntas vara. Om de är hundar som dugar att jobba med. Man har förväntat sig en sällskapshund och har nu fått ett problem. En hund som vill så mycket mer! En hund som hos "rätt" ägare hade betraktats som en bra hund att jobba med. Men som säljs vidare. Blir en omplaceringshund på grund av att den första ägaren inte begripit vad den haft i snöret. Ett felköp. Ett tillkortakommande. Man klarade inte av sin hund.

Rubriken i Brukshunden är bra. "Problemhundar - eller hundägare som har problem?" Sidan 8. Artikeln är läsvärd!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)