Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKÖNT ATT SLIPPA MÖRKERSÖK

2021-03-18

Onsdag.

Dagen var kylslagen med två plusgrader och kall vind. En rockad behövde göras i stugan med flytt av en fullmatad bokhylla. Hemma hos Lapskflocken innehåller bokhyllor endast böcker. Inte diverse prylar, böcker som används som dekoration eller inredningsdetaljer. Samtliga böcker i stugan är lästa. Böcker som samlats under ett långt liv. Faktaböcker av olika slag inklusive olika lexikon på olika språk. Även den tjocka bok som ledsagade Matte under fem års latinstudier. Samt en hel del andra böcker och nu måste en gallring göras. Alla gamla klassiska författare fick naturligtvis stanna kvar, men diverse bokklubbsböcker fick lätta på foten. Sådana böcker som man läser bara en gång. Ett slitigt jobb när man slarvat med att damma av alla böcker regelbundet...  Till slut var böckerna sorterade och dammade och hyllan rengjord och flyttad. Kvar finns tre likadana hyllor att gallra och damma.

Matte behövde dammas av och tog en rask promenad med hundarna runt kvarteret.

Kvällens träning skedde äntligen i tillräckligt mycket ljus för de tre Lapska som deltog, för att fungera utan pannlampor. Halvsyskonen Lime (Gátchis Átjájuoksa Aiko) och Modji (mamma Násti) och Aili fick varsina stora frisök på industritomten. Aili höglöper och fick gå sist, då "alla" tikar löper nu och Lime har nog med dem hemmavid. Husse valde att vara figurant för alla tre hundarna, då ett ben fått sig en smäll vid en krock med vedklyven i den trånga vedboden. En ren muskelhistoria och på bättringsvägen. Matte fick köra Modji för första gången på länge. Det var för övrigt Matte som grundtränade Modji, innan Husse och Modji började räddningskursen. Modji är en otroligt anpassningsbar hund och hon jobbar med vem som helst som förare. Även ovana studiebesökare. Modji vet hur jobbet skall göras och i hästvärlden hade hon kallats "läromästare". 

Nu fick Modji tomsöka genom området och det gjorde hon i god fart. Hon flög över saker som låg i vägen hellre än att springa runt dem. Hon fick vittringen från Husse som låg gömd bakom en byggnad, genom ett glest staket på byggnadens baksida. Vid gaveln i utkanten av området. Vittringen svepte runt byggnaden och träffade Modjis nos tämligen långt ifrån gömstället. För att kunna komma fram till figurantens gömställe måste man runda hela den långsmala byggnaden. Modji fick vittringen på nytt och hittade Husse bekvämt sittande i en stol på en veranda, gömd under en filt. Nästa figurant hittade Modji under ett galler i en "smörjgrop" i en annan del av området. Ett perfekt gömställe som tvingar hundarna att markera neråt, när figuranten ligger under fötterna på dem. Sådana legor är inte så lätta att hitta och kan bli en utmaning för hundarna.

Direkt efter Modjis sök fick Aili ett identiskt likadant sök och Matte fick två raska promenader genom området efter varandra. En bra motionsrunda. Ailis fart var hög, men mycket skvättande blev det längs vägen. I och med att Aili sökte bra hela tiden och inte sprang och nosade, valde Matte att inte bråka om skvättandet. Aili skötte sig fint och gjorde vad hon skulle och det är huvudsaken. Både Husse i stolen och Limehusse under gallret hittades och markerades fint. Aili blev filmad underifrån, när hon lokaliserade vittringskällan under gallret! Med kvällshimlen som bakgrund blev det en rolig film av en sökhund underifrån och inifrån en lega!

Även Modji filmades under sina sök och filmer kommer att visas på FB-Lapsk Vallhund, då det är omöjligt att lägga ut dem här.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)