Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOM RINGAR PÅ VATTNET

2018-11-23

Ett irritationsmoment i vardagen för både Husse och Matte som hundägare, är det slitage som ett roligt liv med hundar, hästar och idrott lite blandat har på påverkat de allt äldre stackars kropparna. Man åker inte av en häst flera gånger helt ostraffat och man dammar inte i isen eller blir sparkad på benen ostraffat heller. Tyvärr. Hundlivet har väl inte varit fullt så äventyrligt, men mycket gående har det blivit, även med skadade och onda ben. Hundarna måste ju få sitt. Med tilltagande ålder plussar gamla synder och skador på det naturliga slitaget. Vilket utan pardon påverkar vardagen. Lite olika mycket olika dagar, men man känner onekligen av att man har en kropp och nyponextrakt och glucosamin i all ära, är brosket bortslitet så är det. Gnager ben mot ben i många leder så känns det. Ryggen är till exempel proppfull med leder. En snedbelastning på ett ställe blir en snedbelastning någon annan stans dessutom. När vi hundägare letar orsaker till hältor har vi ju alla märkt att grundorsaken inte alltid finns där vi primärt söker den. Som ringar på vattnet sprider sig ontet och ett litet fel kan bli ett stort fel om man inte får hjälp i tid.

Att skrytbygget, fuskbygget och felbygget Nya Karolinska är en flopp och en felsatsning står ju allt mer klart. Att det kostat multum likaså. Även att cancerpatienter och andra svårt sjuka patienter dog i väntan på operation på nämnda sjukhus under två somrar likaledes. Trots erbjudande om hjälp från ett annat sjukhus i närheten! Man avböjde och lät sina patienter dö i stället. Ett fastställt faktum.

Ett nytt faktum, presenterat i veckan, är att boende i Vallentuna och Upplands Väsby inte längre med ambulans skall forslas till sitt närmaste sjukhus när de behöver akutvård. Danderyds sjukhus nås oftast betydligt snabbare än Norrtälje sjukhus. Till Danderyd måste man nu i första hand skicka ambulanstransporter från centrala Stockholm och de allra närmast liggande förorterna, när Nya Karolinskas vanliga akutmottagning har lagts ner. Boende i Vallentuna och Upplands Väsby skall från och med nu skickas till det nyligen nerläggningshotade och betydligt mindre samt avlägsnare Norrtälje Sjukhus. Oron sprider sig. Chansen att överleva ökar i takt med att tiden minskar för ett omhändertagande på sjukhus.

Allt detta på grund av att det dysfunktionella nya och mindre "Nya Karolinska" inte längre har en vanlig akutmottagning. Man skickar akutfallen till Danderyds sjukhus. Som ringar på vattnet sprider sig kaoset från Stockholms modernaste, dyraste, felplanerade och felbyggda sjukhus långt ut från stan. Med effekter, oftast negativa, på invånarna som behöver kunna få vård snabbt, när stroken slår till eller annan livshotande situation uppsstår. Befolkningen i Stockholm växer för varje år och antalet sjukhusplatser och akutmottagningar har drastiskt sjunkit, sedan skämsbygget Nya Karolinska tog över från det gamla och större Karolinska Sjukhuset. Gör om och gör rätt! Ge oss som är äldre och behöver allt mer hjälp från vården en chans att bli så gamla som vi skulle kunna bli, om vi får vård i tid när det kniper.

I veckan som gick fick vi på Rapport veta att "varje dag tar en pensionär livet av sig".

Är det så konstigt? Inga äldreboenden finns för dem som inte klarar sig själva längre. Inget sällskap finns för den som sitter isolerad i sin bostad och inte kan komma ut själv. Att få tag i en läkare har på många håll blivit svårare och väntan på en läkartid orimilig många gånger.För att komma vidare i vården måste man ha en remiss och när allt mer ansvar och arbete läggs på husläkarmottagningarna går personalen på knäna. Alla måste den vägen gå för att komma vidare till röntgen och experter. Många orkar inte starta denna vandring och undviker att söka läkare. Det är för tröttsamt och krävande. Hopplöst. När inga läkartider finns när man väl kommit fram på telefonen. Läkare slutar och de går in i väggar och de startar nätmottagningar. Ringarna på vattnet. Sjukvårdspersonalen säger upp sig. Slutkörda. Sjukvården är i kris och inte bara i Stockholm. Men ringarna som sprids kring Nya Karolinska får ständigt nya effekter på invånarna i regionen.

För Mattes och hundarnas del betyder det att Matte har gått allt sämre och haft rätt ont i väntan på en läkartid, men på måndag har det äntligen gått sex veckor. Så kanske Matte kan få ytterligare en ny höft  till Julen 2019. Hundarna vill inte vänta så länge. Som ringar på vattnet sprider sig effekterna/ problemen med ökad snedbelastning, med långa väntetider i sjukvården ända ner på hundnivå. 

Matte är lite less på nerrustningen inom sjukvården som sker nu. Ättestupan har kommit tillbaka. Men nätläkarna hyllades nyligen i en artikel. En generationsfråga till viss del. Nätläkare funkar inte för alla.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)