Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ENERGIN TILLBAKA, bilder

2023-04-27

Onsdag.

Efter två veckor med mycket smärta, öppnade ögon via upplyfta ögonlock och paradontit gånger två samt bortbrännande av solskadade celler i ansiktet, kände sig Matte pigg och full av energi på onsdagmorgonen. Några nätter med god sömn utan värk har varit positiva. Nästa vecka väntar ännu en rotfyllning och en solskadebehandling, men nu kan Matte återhämta sig några dagar. Alla tabletter med antibiotika har gjort nytta, men Matte har känt sig hängig ett tag.

Åtta grader och lite sol då och då inbjöd till en långpromenad med hundarna. För första gången på en evighet satsade Matte på att gå med hundarna i skogen längs stranden vid den närbelägna lilla skogssjön. Det har varit väldigt isigt och halkigt på stigen under lång tid och av säkerhetsskäl har Matte avstått från att gå här. Nu fick Aili åter gå lös och Dima hölls kopplad. Snart mötte trion en person utan hund på stigen och Aili lydde omedelbart när Matte bad henne komma för att kopplas upp. Hon har ett maxavstånd där hon får vistas. Snart dök en kvinna med en hund upp och samma sak skedde nu. Aili stannade omedelbart, vände och lät sig kopplas upp när den andra hundägaren skymtade framöver. Frihet under ansvar! Promenaden ledde vidare genom grannbyn med fritidshus och runt och tillbaka hem efter nästan två timmar. Friskt och härligt! Matte njöt! Även hundarna vad det verkade.

Klicka för större bilder.

Eftermiddagen tillbringades på tomten med rensande och städning och snart var det dags att åka och träna. Träningsplats var ett utrymt daghem som en tid fungerat som flyktingförläggning och här står ryska bokstäver på dörrarna och mängder med kläder och leksaker har lämnats kvar. I övrigt är det tomt här. Men många olika rum med skåp och några sängar finns att nyttja som gömställen.

Hundarna bands upp i två rum liggande intill varandra. Aili fick sedan inleda kvällens träning genom att leta rätt på och skallmarkera tre figuranter. En 'facitgubbe' fanns med för att ge ledtrådar om så skulle behövas. Även för att informera om felaktiga markeringar. Aili hittade sina tre figuranter i skåp och små utrymmen med stängda dörrar. Hon jobbade fint och noga och måste tänka till en hel del för att lokalisera vittringskällorna. Inomhus färdas vittringen iväg lite oförutsägbart genom ventiler och och osynliga springor och sprickor.

Matte var därefter gömd som figurant på lite olika platser och lämnade tydlig vittring efter sig. Matte låg gömd bakom en säng och var instängd på en barntoalett bland annat. För att ge Dima, som gick som sista hund, en första annorlunda utmaning gömde sig Matte sedan i ett hörn, bakom högen med kläder förstärkt med en upprest madrass. Limehusse fick hämta Dima och köra ett sök med honom. Dima har aldrig tidigare sökt med låneförare, vilket är nyttigt för hundarna och utvecklande. De skall kunna arbeta med vem som helst. I Dimas fall var utmaningen extra stor, då han har en viss försiktighet i sitt närmande av människor han inte känner. En försiktighet som inte existerar i träningsgruppen dock! Där känner sig Dima hemma och trygg med alla hundförare. Att få leta efter sin egen matte/förare är ofta en överraskning och en bonus för hunden och den var Dima värd nu när han anpassat sig otroligt fin i sin nya utvidgade flock, i form av en träningsgrupp. Dima har under sina fem månader i sin nya flock vuxit väldigt mycket som individ och han är väsentligt mycket mindre stressad och osäker än vad Matte förstått att han har varit i sin tidigare livsmiljö i en lägenhet. 

Dima sattes i arbete på ett frisök av sin nye förare och jobbade  sig i ett mycket bra och behagligt tempo, metodiskt genom rum efter rum. Enligt Husse som gick med och berättade för Matte. Lite ovanligt för en hund i hans ålder och med hans explosivitet och intensitet. Dima är en naturbegåvning och kommer till sin rätt när han får en uppgift att lösa. Han har en mycket bra nos och en skalle som är bra på att tolka doftinformationen han får. Dima sökte av de ställen där figuranter gömt sig tidigare under kvällen och särskilt noga kollade han de platser där Matte hade varit gömd. Han får lära sig skillnaden på gammal och färsk vittring. När han fick vittringen från Matte jobbade han sig allt närmare vittringskällan, lugnt och metodiskt och när han hittat Mattes gömställe stoppade han in nosen bakom den uppställda madrassen för att få bekräftelse på att Matte fanns där. Därefter hoppade han över madrassen och kom in till Matte, som låg i klädhögen och belönade sin duktiga kille!

När gruppen så återvände till de uppbundna hundarna hade Aili stuckit ut nosen i dörrspringan och såg så oändligt hjärtknipande övergiven ut! 

Under kvällen stack Ailis son Sumo ut lite extra. När Matte satt gömd bakom en stängd dörr inne på en barntoalett fick Sumo vittringen uppåt längs väggen. Varför han från sittande plötsligt hoppade upp på en bänk med en skötbädd. Utan någon sats alls. Sittande på skötbädden sträckte sig Sumo uppåt och sökte bland nappflaskor på en hylla ovanför. Månne han trodde att Matte låg i en nappflaska? Eller så var de helt enkelt dåligt urdiskade.

Efter en mycket givande träningskväll avslutade träningsgruppen kvällen med en måltid tillsammans. Som innan pandemin! Gamla vanor börjar äntligen komma tillbaka. Helt allmänt upplever Matte förändringar i sin generation. Före och efter pandemin. Förlorade kontakter. Man fick ju inte umgås och åren tickade på och alla blev äldre. Några dog.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)