Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SELMAS MÖRDARE IDENTIFIERADE

2024-04-30

Dagarna har rullat på. Sättet som katten Selma dog på har förmörkat livet för närvarande. Som hundägare skäms Matte, då händelser som denna får många att kollektivt förbanna hundar och deras ägare. Fullt förståeligt. När hundägarna blivit så många fler sedan pandemin och alla har inte läst manualen vad gäller handhavandet. Man skaffade en hund och trodde att det räckte med att ge den mat och gå ut med den, helt okunniga om vilka regler som gäller för hundägare och handhavande av hundar. Hundattacker och människoattacker. Lösa hundar i tider när de skall hållas kopplade, eller därmed liknande förhållanden. Under kontroll!

Alla har inte självinsikt vad gäller förmågan/oförmågan att kunna kontrollera sin okopplade hund. Man läser och hör om berikning och hur vikitgt det är att hunden får vara hund. Men man förstår inte skillnaden på att släppa vilken hund som helst lös och att släppa lös en väluppfostrad och vältränad hund, som inte går ur hand på ägaren och drar iväg på egna äventyr. Man inser inte hur mycket arbete som ligger bakom, när någon kan gå med okopplad hund med lika god lydnad och hörsamhet som vore den kopplad. Man ser att någon släpper hunden lös och då gör man detsamma. Trots "koppeltvång". Man förstår inte att den hunden och den ägaren har ett osynligt och mentalt koppel, som fungerar som ett synligt koppel. Man inser inte att det krävs kunskap och träning för att kunna kontrollera en lössläppt hund. Så går det som det går. Någons katt blir dödad strax utanför ytterdörren.

När ryktet om mordet på Selma spritt sig, nådde det någon som kände någon som...  En person på tillfälligt besök i landet med sina hundar var den som var skyldig. Hörde av sig och lät sig skällas ut. Sov förhoppningsvis dåligt några nätter. Kunde förvisso ha struntat i att ge sig till känna, men med kontakter på orten lät det sig nog inte göras.

Mattes tankar finns hos Selmas reducerade flock. Bilderna på hur Selma bits ihjäl hemma hos sig själv vill inte lämna Matte. Hur är det då inte för hennes matte och husse. En matte som befanns sig inne i huset när Selma dödades.

Även tillfälliga besökare med hund i ett främmande land bör ta reda på vilka regler som gäller på platsen. Vare sig andra åker hit eller vi svenskar åker dit. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)