Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI HAR FIRAT FÖDELSEDAG, foto

2021-12-03

onsdagen firade flocken Modji på hennes trettonårsdag. Hundarnas frukost toppades med kattmat! Morgonen var kall med tolv minusgrader och på dagen blev det aningen varmare men ännu kallt. Matte tog en promenad med hundarna och därefter fick det ett godissök på tomten i det frostiga och soliga vädret. De var uppvärmda av promenaden och höll god fart över ytorna, i sitt letande efter små och rätt glest utkastade mjuka och korvluktande hundgodisbitar. Matte filmade och som Husses privatsekreterare blev det ett inlägg på FB i Lapsk-gruppen. Husse är chefen och säger vad han vill ha skrivet. Tyvärr går det inte att lägga in filmer i denna text.

Kvällens träning kunde ske inomhus! Mycket uppskattat när det var elva minusgrader ute. Träningsgruppen var tillbaka i den gamla sjukhuskällaren där det är uppvärmt och finns många olika rum med olika karaktär. Källaren nyttjas delvis som förråd och där finns ett stort bullrande fläktrum och ett skyddsrum bland annat. Modji fick börja kvällens träning med att söka rätt på fyra figuranter. Modji hittade en figurant liggande i ett badkar i det mörklagda skyddsrummet, en figurant stod i ett klädskåp i en rad med många klädskåp och en låg i en stor tom sopbehållare mitt i den centrala "hallen" mellan rummen. Det sista utrymmet var tillstängt så länge. Där låg Matte gömd som en "guldfigurant", längst in i ett förrådsutrymme bland diverse prylar.

Klicka för större bild.

Mattes belöning till Modji efter skallmarkering var en liten folieförpackning med kattmat i form av paté. Lyxbelöning för väl utfört arbete! Av erfarenhet vet Matte att hundarna i sin iver tenderar att ta förpackningen, med figurantens fingrar på köpet, i ett enda hugg. Liten förpackning, supergott innehåll och fumliga fingrar i vägen. Aili lyckades göra ett stort hål i Mattes tumme i en liknande situation. Så när Matte var hittad och utskäld vände hon upp och ner på förpackningen och serverade Modji belöningen direkt på golvet. Modji protesterade inte. Snarare tvärt om! Mer lättätet så.

Väl hemma serverades hundarna en sen middag. Utan topping nu. Det hade blivit rätt mycket extra och extra gott i magarna på dem båda denna födelsedag. Varför middagen blev mer av en sent och mindre kvällsmål, än en rejäl middag. En liten portion med väl sammansatt torrfoder, serverat med mycket vätska efter mycket skällande i torr inomhusmiljö. Både Modji och Aili hade rört sig förhållandevis mycket och i god fart i olika typer av sök. Utomhus efter godis och inomhus efter människor. Det föreföll nöjda med sakernas tillstånd, när de gick och knöt sig efter den sena måltiden.

Torsdag.

En lite mindre kall dag och flocken for norröver till Thuns i Faringe. Färden gick rakt igenom ett snömoln! Väldigt lokalt vräkte snön ner! Lite läskigt på vägen med smal väg och många långtradare, men det gick bra. Senare var det många olyckor på sträckan. Ett mycket populärt varuhus där man hittar ALLT. Besökare kommer hit från när och fjärran och nu hängde Husse och Matte på låset innan det blev för mycket folk i lokalen. Restriktioner eller ej. Nya är för övrigt på väg och flera bar mask. Efter shoppande och lunch tog Husse och Matte en promenad med hundarna bort till museijärnvägen och det gamla fina stationshuset. På eftermiddagen gick Matte och hundarna en rask promenad runt kvarteret. Sedan fick det vara nog med aktiviteter för dagen.

 

Alltför många nyblivna Lapskägare frustreras av att deras hundar inte lever upp till förväntningarna och uppför sig som vuxna hundar vid ett års ålder. Eller vid fyllda två! Gázzi och Násti kändes vuxna vid fyra års ålder, Modji vid tre års ålder och Aili kommer nog aldrig bli helt vuxen. Nu vid fyllda åtta, är hon ändå betydligt mycket mer vuxen än hon var vid fem års ålder. Mattes ständigt upprepade mantra: "Lapska mognar sent! Men lever ofta länge - friska och pigga! De är väl värda att vänta på!" Gázzi och Násti var med på träningarna och pigga och fiska ända fram till slutet. Gázzi blev fjorton år och nio månader och hennes dotter Násti fjorton år och tre månader.

Denna text dök upp i flödet i Mattes mailbox på torsdagen. Från SBK-Brukshunden.

 

Hunden är ju människans bästa vän och självklart vill vi att vår pälskling ska vara vid vår sida så länge som möjligt. Forskning visar att det finns fem viktiga saker att tänka på för att din hund ska hålla sig frisk och leva länge.

 

Jacqueline Boyd, universitetslektor i Animal Science vid Nottingham Trent University, har listat fem viktiga saker som är bra för din hunds hälsa.

 

Vikten – en hälsosam vikt är inte bara bättre för din hund i längden. Det minskar också risken för andra åkommor som till exempel artros. Försök därför anpassa fodret efter hundens aktivitetsnivå.

 

Motion – har många fysiologiska och psykologiska fördelar, både för människor och hundar. Fysisk aktivitet kan hjälpa till att kontrollera hundens vikt och har även kopplats till anti aging effekter hos andra genetiskt liknande arter. Enbart motion ökar inte hundens livslängd, men det kan hjälpa till att skydda hunden, och dig, mot övervikt. Dessutom ger promenader både glada hundar och människor.

 

Mental stimulans – lär hunden nya trix och övningar. För en äldre hund med fysiska begränsningar passar doft- och nosövningar bra. Om din hund har till exempel artrit är hydroterapi, en form av simträning, ett bra alternativ.

 

Bonding – genom att tillbringa mycket tid med din åldrande hund blir det lättare att upptäcka subtila förändringar i beteenden eller rörelser som kan signalera potentiella problem. Att dela positiva, roliga upplevelser stärker banden mellan er.

 

Förebygg hälsoproblem – modern veterinärmedicin har genomgått betydande förbättringar när det gäller att förebygga och hantera hälsoproblem hos hundar. Gör regelbundna hälsoundersökningar när din hund har blivit senior för att upptäcka problem i tid.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)