Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TONÅRSFOSTRAN

2014-11-16

lördagen väntade familjen besök någon gång mitt på dagen och höll sig därför hemma. Husse morgonpromenerade med hundarna till brevlådan och hämtade tidningen och sedan slappade familjen mest. Inte så vanligt förekommande faktiskt.

Efter fika och lite snack drog Mattes son sedan vidare med för dagen lånad bil. Njutande av möjligheterna till en dagslång roadmovie.

Husse tog en skogspromenad med hundarna och Matte städade i trädgården. Husse skiftade däck på sin bil, trots många plusgrader ännu så länge. Rätt som det är slår kylan till och vägen ut ur skogen är backig och kurvig och dubbdäck en nödvändighet för säker körning.

Modji och Aili drog igång jaktlekar och brottningsmatcher. Násti ville vara med på ett hörn och dotterdottern tog sig ton. Aili har börjat mobba sin mormor och om det tycker Matte inte. Inte ett dugg och lägger sig därför i och korrigerar tonåringen tydligt. Aili är stark och snabb och tacklar omkull både mor och mormor. Modji bjuder på det i leken och kastar sig omkull medvetet för att angripa underifrån. Násti blir nertryckt och det är förbjudet att trycka ner äldre i familjen. Matte demonstrerade reglerna för den uppstudsiga tonåringen.

Násti inbjöds till kamplek med trasa av Matte och tackade ja. Varpå Aili naturligtvis skulle lägga sig i och ta över. Matte puttade mycket tydligt undan Aili. Inte bara en gång. Till slut tittade Aili förundrat på när Matte valde bort henne för att bara leka med Násti. En nyttig läxa för den som lägger sin näsa i blöt för det mesta och vill ta över och vara närmast. Knuffar undan de äldre när det skall klappas, kliver upp och försöker lägga sig i Husses knä ovanpå sin redan därstädes liggande mormor. Reglerna för Aili i familjen måste upprepas och förtydligas. Liksom med alla tonåringar. Från att vara liten och kelgris till vuxen med högre ställda krav, är det en understundom tuff vandring. Den promenaden är Aili nu ute och traskar.

Det känns viktigt att Aili, precis som alla familjens tidigare hundar, förstår sin plats och familjereglerna. Diskussioner är tillåtna så länge de är lågmälda. Man måste få ha åsikter. Men slagsmål är ABSOLUT FÖRBJUDNA. Likaså måste de äldre hundarna få sätta gränser och uppfostra ungdomarna, men utan våld. Om alla vet vad som gäller är chanserna för harmoni i flocken stor. Matte har alltid haft tikar och tikar tillsammans och det har aldrig varit några problem. Så även denna tonåring lär finna sin plats med tydlig guidning.

Antal kommentarer: 1

2014-11-16 20:36:16 - Saivi m flock

Kan inte annat än att hålla med. Jag är ju mer för att ha hane och tik inte tik och tik men nu blev det ju så ;) och allt har ju en mening(inlove). Savian är också verkligen tonåring nu och lite väl hårt ibland och testar gränser. Balva är lite som far sin men går det överstyr så säger hon till med besked. Finns dock mycket kärlek mellan di två så jag tror och hoppas att det aldrig kommer gå så långt som till ett regelrätt slagsmål. Tasskramar o hälsa släkten
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)