Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELGTRÄNING MED LAPSKBESÖK, foton

2019-09-23

Lördag.

Klockan tio strålade tre Lapskekipage och ett Labbeekipage samman, för att träna räddningssök hela dagen i en bergtäkt. Vädret såg lovande ut med sol, vind och stigande temperatur. Området är stort och består av olika typer av miljöer, varför man kan få ut mycket av en hel dags träning.

Att träna så här till skillnad mot att träna en vardagskväll, ger hundarna en möjlighet att vänja sig vid att köra hårt under ett arbetspass för att sedan gå i viloläge och vänta på nästa insats. De lär sig att varva ner och ta tillvara möjligheten till vila och avkoppling, innan det är dags att köra hårt igen om en stund. Under tystnad. Det går inte att bränna energi genom att ligga och varva och stressa upp sig. Även om det är på grund av en positiv förväntan. Tröttar gör det oavsett orsak att inte kunna koppla av. En uppvarvad och svårvilad hund smittar av sig på övriga, även om de inte är uppbundna nära varandra, utan vistas i olika bilar under väntan. Flockdjur känner av varandras lägen och minsta pip från någon stressar övriga. Att kunna vistas i "karantän" eller basläger under tystnad, är ett absolut krav för hundar som skall utföra någon form av uppgift. Både i närvaro av andra hundar eller ej. De måste kunna spara på resurserna och får inte störa någon i någon omgivning.

De tre Lapska och Labbekillen fick olika typer av sök under dagen, med vindstigar och frisök med en eller två figuranter utlagda. Att träna att läsa sin hund måste man också göra och en vindstig är utmärkt för detta! Det är inte något man gör bara med valpar och nybörjare! De flesta Lapska Vallhundar är mycket lättlästa när de får vittringen från en människa i näsan. Öronen åker bak! Svansen åker upp och vaggar! Huvudet sänks och kroppen blir glad!

Klicka för större bilder.

En fikapaus togs mitt på dagen med lite hundsnack och planerande av eftermiddagspasset. Man har behov av att träna olika saker när hundarna är i olika ålder och har olika mycket erfarenhet av denna typ av träning. För en kändes det viktigt att få ner arbetstemperaturen och man kom fram till en form för att genomföra detta. Hur stor den positiva förväntan än är, måste hunden kunna transprteras fram till sökmrådet eller annan plats kontrollerat och under tystnad. Då får man jobba på kontakt och lugnande, dämpande signaler. Att "sitta ryggsäck" och att ha kontakt under långsamt gående är en bra start. Man stannar så snart hunden går upp i varv och skall. Går vidare först när hunden är tyst och inte drar i kopplet. Härligt är det att se när den tänkta metoden fungerar och den nyss så triggade blir lugn som en filbunke!

Aili och Modji fick sedan träna posering, när proffset ville få till bra bilder i miljön. Stora vattensamlingar, stora stenhögar och en jättesamling med gigantiska uppgrävda trädrötter, var fina omgivningar för de två Lapska damerna att fotas i. Att regissera hundar är inte helt enkelt, men till slut satt även den sista bilden perfekt! Modji och Aili skulle starta vid kanten av en stor vattensamling, för att sedan springa rakt fram samtidigt och tätt intill varandra, sida vid sida, med nosarna i jämnhöjd. Matte dirigerade och fotografen fotade.  Omtagning blev det några gånger naturligtvis, då hundarna hade lite egna idéer, men de fann sig tålmodigt i att styras upp och placeras om ett flertal gånger.

Dagens träning avslutades och hem tillsammans for de tre Lapska med förare och efter lite hundlek i frihet på tomten drog sig alla in i stugan och en brasa tändes i kaminen. Mycket hundsnack blev det!

Söndag.

Under söndagen tränade Modji, Aili och Lapska killkompisen Ailu tillsammans och nu i en annan bergtäkt. Där såg det inte alls ut som vid det senaste besöket i somras! Området var utvidgat och nya bergmassor var bortspränngda. Många områden var farliga för hundarna att röra sig i, med stora och osäkrade sprängstenblock som ramlat huller om buller när de sprängts loss. Eller gigantiska sten-, grus- och sandhögar som hade lodräta sidor där ras inträffat. Här gällde det att inte lägga figuranter så att hundarna skulle lockas in på farligheter, men vindar kan vara svåra att förutsäga! Så även hundar. Aili fick vinden med vittringen  från Husse som var gömd på grushögen nerifrån marknivå till höger. Hon satte fart upp i vindstruten och råkade hamna lite för högt upp. Varför hon kom in  i ett parti av högen som hade börjat släppa. Men när hon kände att underlaget släppte, samtidigt som hon fick se Husse, hoppade hon rakt ner och skallmarkerade fint. 

I området fanns även ett flertal maskiner, såsom kross och grävare och där fanns fina möjligheter för en figurant att gömma sig. Alla de tre Lapska fick flera sök var under dagen, som var betydligt kyligare med mulet och kraftig kall vind, än dagen innan.

Här kunde man gömma en figurant och sedan låta hunden gå vindstig i koppel för att fånga vittringen på mycket stort avstånd. När hunden säkert visat att den hade vittring släpptes den lös för fastställande av vittringskällan och markering. Med figuranterna på långa avstånd blev det mycket spring för hundarna! Det var härligt att se att Aili hade orken både att springa och spänsten för att ta sig upp i de stora högarna och upp på stora stenar! Att få se snart elvaåriga Modji dra iväg i full fart med stora språng över ytorna och även hon tog sig upp i de stora högarna utan problem.

Ingen av dem är överviktig och båda har för ändamålet väl fungerande kroppar. Ett sätt att träna hund som kräver snarlika egenskaper av hunden som av en renvallande hund. De får jobba självständigt långt ut från sin förare och de får lösa problem själva för att kunna utföra sitt uppdrag. I besvärlig terräng eller miljö under längre stunder än många lydnadspass eller andra former av hundträning, där hundens uppmärksamhet bara krävs en jämförelsevis kort stund. Här krävs uthållighet i arbete utan paus, med full koncentration, under långa arbetspass. Precis som för en renvallande hund.

Avslutningsvis lät Matte Aili söka av hela det stora området tomt. Utan någon utlagd figurant. Vilket gav både Aili och Matte  en rätt lång sväng i miljön. Aili visste ju inte att ingen figurant var gömd någonstans. Hon hade dock vittring från dagens träning i hela området med gamla gömställen och flyktspår kors och tvärs. Ytterligare ett flyktspår gäckade hundarna under dagen. En Havsörn rörde sig över området till och från hela dagen och en hare som drog iväg klarade kanske livhanken tack vare störningen från hundarna. Vittringen från haren låg sedan i området under hundarnas många olika sökuppgifter.

 Till slut var det dags att avsluta träningen för att åka iväg och få i sig lite mat. Farväl togs sedan av det besökande Lapskekipaget och Modji och Aili knöt sig i sina biabäddar direkt efter hemkomsten. Matte tog tag i den städning som inte blev gjord innan helgen och fick igång tvättmaskinen. Innan hon somnade framför teven och braskaminen.

Tack för att ni ville träna med oss den här helgen!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)