Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS! B-KULLEN 4 ÅR!

2017-10-09

Ett stort GRATTIS till Aili och hennes systrar Saivi och Adji, samt till den nyblivna pappan /brorsan Runne (Manni) som i dag den 9.10 fyller fyra år!

Klicka för större bild.  

 Slutet av förra veckan blev lite hektisk, med letaluktträning, den årliga Rimbo marknad och packande inför en helg hemifrån.

Fredag. När allt som skall klaras av på morgonen var avklarat i lugn och ro, begav sig Lapskflocken norröver i ljuvligt fint höstväder! Hög luft! Blå himmel och naturen klädd i ett brett spektrum av färger! Matte älskar hösten med sin färgglädje, men även kontrasten mellan ruggigt höstväder ute och värmen från brasan inne i stugan. Målet för resan var en gård utanför Sundsvall, där flocken skulle övernatta två nätter på ett fantastiskt B&B i en alldeles egen  gårdsbyggnad intill mangårdsbyggnaden. Ett bostadshus med tre sovrum som hyrdes ut med hotellrumtsstandard, egen dusch och toa! Eget kök i huset, vardagsrum, bibliotek, bastu och stort badrum med lyxigt badkar. Alla husdjur är välkomna! Frukost kunde beställas och här bjöds på hembakt bröd och hemgjorda marmelader. En helg med hundutställningar hade fyllt alla de tre sovrummen med hundar och hundägare och det fungerade helt fantastiskt fint! Totalt nio hundar sov helt tysta natten till söndagen. Natten till lördagen var lika tyst med ett aningen mindre antal hundar. 

Lördagmorgonen var frisk, minst sagt! Fyra grader och på åkte långkalsongerna. Efter att ha ätit frukost i lugn och ro, samt rastat hundarna längs en skogsväg rakt in i skogen direkt från gården, kände sig Husse och Matte avstressade och nöjda och begav sig in till stan. En resa som tog en dryg halvtimme. På Norra berget hade Lapphundklubbens mellersta distrikt ordnat en utställning och bedömningarna började klockan tio. Det skulle dröja länge än innan det var dags för de Lapska. Husse och Matte slog läger utan vare sig tält eller bur och strosade ömsom omkring med varsin hund, ömsom vilade de i medförda stolar och hundarna på en utlagd fäll lite vid sidan av intill en byggnad. Lugnt och skönt var det med andra ord.

Nitton Lapska Vallhundar var anmälda, varav femton tikar. Aili var först ut av familjens hundar i Öppen klass, tillsammans med fem tikar till. Hon uppförde sig mycket bra och domaren gillade vad hon såg, vilket gav Aili ett Excellent och ett ck. Hon placerades som nummer två.

I veteranklassen hade Modji tre tanter till att kuta runt tillsammans med och även hon fick ett excellent! Även Modji placerades som nummer två!

Så skulle Aili in i ringen igen tillsammans med alla tjejer som fått ck och i konkurens med dem kom hon på en fjärde plats, samt fick reservcert, vilket Matte tyckte kändes fint. Aili såg rätt nöjd ut även hon! Svansen viftade! En fin blå rosett är inte fy skam tyckte nog Aili.

Så var det dags för Modji att tillsammans med flera andra Lapska  konkurera om priset i den inofficiella grenen Prestationsklass. Där vann en fin hund som tävlade spår i elitklass och det visste domaren var fint värre!

Domarens namn var  Susanne Nilsson och så här tyckte hon om familjens två hundar:

AILI - Öppen klass.

Feminin tik av utmärkt typ. Rastypiskt huvud. Korrekt bett. Utmärkt hals. Markerad manke. Bra bröstkorg. Lite avfallande kors. Goda vinkklar o bra ben o tassar. Rör sig mycket väl. utmärkt päls o färg Välvisad.

Excellent, plac. 2, ck, Btkl, plac. 4. Reservcert.

MODJI - Veteranklass.

Feminin tik av utmärkt typ. Rastypiskt huvud. Korrekt bett. Bra hals o rygg. Ngt. avfallande kors. Välvinklad. Bra ben o tassar. Rör sig väl. Utmärkt päls o färg. Välvisad.

Excellent, plac. 2.

Ailis kullsyster Saivi uppförde sig jättefint även hon och fick Excellent! Grattis!

En fin kille som fick Excellent även han fick efter utställningen följa med Aili hem. De hade umgåtts en del under dagen och tycke hade uppstått. Ett möte var planerat sedan tidigare. På väg norröver hade Aili måst utstå ett blodprov på Ulltuna, för att Matte ville ha lite koll på Ailis löp. Som vanligt är siffror bara siffror men kan ge viss ledning. Nu får vi se om vettens prognos stämmer någorlunda, eller om Aili och Äijä lyckas ställa den på ända. Tycke finns där och det är en god början. Nu skall de få umgås i lugn och ro och få den tid de behöver tillsammans. Är man nybörjare så är man, även om båda är vuxna med sina tre och fyra år.

Tillbaka i den lilla stugan i skogen på söndagkvällen, fann sig den gästande killen väl tillrätta och lite lek blev det. Men därefter var alla trötta efter en aktiv lördag och en söndag med en lång resa. Samtliga i stugan somnade ovaggade.

 

Antal kommentarer: 3

2017-10-10 17:06:23 - Anna

Grattis till de fina B valparna (heart)

2017-10-10 19:37:09 - Marianne och Larry

Tack så mycket! :D(heart)

2017-10-10 21:21:38 - Saivi

Sent grattis till mina bästaste syskon (inlove)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)