Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNNU EN SOLIG DAG,foton

2021-01-25

GRATTIS till Gátchis Åtså Násste med matte! De har klarat ett prov i den nya hundsporten hoopers.

Kopierat från FB: "Idag har min arbetsmyra, Gátchis Åtså Nàsste klarat bronsrutmaningen i Hoopers."

 Googla gärna "hoopers".

Söndag.

EN DAG TILL DÅ MAN SÅG SOLEN!

Matte kämpar tappert med att framhålla något positivt när man i söndagstidningen läser att forskarna anser att vi nu befinner oss i den "sjätte massutrotningens tid" och nu verkar det vara människans tid att ligga pyrt till. Gränsen till Norge stängdes på söndagen och på äldreboenden ser det precis lika illa ut som i våras, vad gäller överdödlighet i Covid-19 TROTS ALLT SOM SADES I SOMRAS och är man sjuttioplus är risken överhängande att man slutar i en riskavfallsmärkt liksäck om man skulle bli smittad. Matte är själaglad att hon inte är uppfödare längre, för vad gör man om man blir svårt sjuk med en parad tik eller nyfödda valpar hemma?!

Svårigheterna att hitta avelsmaterial utanför landets gränser drabbar många till numerären små raser, när möjligheterna till resande mellan våra grannländer förhindras. Att kränga knytt har även sina sidor när efterfrågan på valpar är större än någonsin. Om man inte kränger knytt för pengarnas skull så klart, vilket många gör och än fler nu. Sagt av SKK i intervju appropå de påtagligt mycket högre siffrorna för registrerade valpar 2020: "Många passar nog på att ta en kull nu när man jobbar hemma och efterfrågan på valpar är stor". Hur vet man att en såld valp inte är ett spontant Coronaköp. Det vet man inte. I sommar har många nu beställt resor och liksom sommaren 2020 dyker problemet med hundförvaring under resan upp. Alla tidigare möjligheter till hundsemester på hundpensionat finns inte kvar. Många lever även av att ha hunddagisverksamhet och det behovet har minskat när man jobbar hemma och verksamheter lägger ner. Vad skall man göra med en spontanköpt valp när man i sommar reser utomlands och många hundpangplatser har försvunnit. Blocket? Tillbaka till uppfödaren? Frågeställningen hörde Matte på radio nyligen. En hundägande programledare tog upp frågan om spontanköpta Coronahundar och produktionen av lättsålda dylika. Samt den ökade smugglingen. Efterfrågan finns och då tillverkas och smugglas valpar som aldrig förr. 50.000 för en blandras och folk bjuder över varandra. 1.000 personer i kö till en kull med sex renrasiga valpar. Livet verkar hänga på att man får tag i en hund. Även vuxna hundar efterfrågas. En del verkar desperata. Kommer hundstölderna att öka?

Där någonstans försvinner seriositeten med knyttkrängandetyvärr. Vem kan man lita på.

Ja. Matte är less som flertalet andra och måste pysa över någon gång ibland -  MEN SOLEN SKEN BÅDE PÅ LÖRDAGEN OCH PÅ SÖNDAGEN! 

Lapskflocken höll sig hemma och ute och avnjöt årets första utefika i solen mot vedbodväggen. Hela gräsmattan framför var snötäckt och bäcken porlade vårystert strax intill. Modji och Aili höll koll på alla som trotsade det isiga väglaget och promenerade förbi på broddförsedda och stadiga fötter i det fina vårvädret. Husse tog en skogspromenad med hundarna och bitvis var det barmark under träden. Matte hackade bort is förebyggande innan nästa varslade snöväder drar in under måndagen. En klass 1 varning är utfärdad i området.

Här är några soliga bilder från lördagens fina träning. Klicka för större bilder.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)