Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPPDATERINGAR

2017-09-26

 En grådisig och fuktig förmiddag har ägnats åt att uppdatera denna hemsida, med information om vad de enskilda hundarna pysslar med, samt lite färska bilder. Även lite uppdateringar i övrigt har det blivit.

Söndagen ägnades åt en del trädgårdsarbete hemmavid, avbrutet av en trevlig sväng ner till Postgården där det var höstmarknad. På hemvägen åts det söndagslunch på golfklubben den här härligt soliga förhöstdagen! På samiska finns ett ord för höstsommar om Matte minns rätt - tjaktjagiesse. Två korta pass med luktletande blev det för hundarna och Matte är mer och mer övetygad om att koppel och kartongsök bör komma in på slutet av utbildningen, när intresset för lukten lekts in på annat sätt. Glädjen måste finnas med när något nytt skall läras in! Hur lustfyllt är det för en hund att i koppel präglas på pizzakartonger? Sedan är det upp till var och en att testa vilken metod som passar den egna hunden bäst och vilken metod man känner sig mest lockad av, när man väl vet att det finns alternativ.

Måndagen blev en trist dag, som såg lovande ut när solen väl kom fran ur dimman och de fuktdrypande molnen. Matte hade planer som sprack rätt snabbt. En dag utomhus med trädgårdsarbete och sedan en cykeltur med hundarna.

Samtidigt som solen visade sig och Matte tog med hundarna ut på förmiddagen startades en traktor snett över vägen. En traktor som hela sommaren spytt ut tjock blå - grå och nu stundtals nästan svart rök över den närmaste omgivningen. Dess tillstånd har gradvis försämrats vartefter den tvingats jobba.  Nu hoppas Matte på dess omedelbara avlidande! Vid ett flertal tillfällen hela sommaren har både Lapskflocken och deras närmaste grannar tvingats ändra planerna på middag utomhus, för att lyfta in allt framdukat och stänga dörrar och fönster. När denna avdankade traktor startats för grävarbeten, varvid tjocka och stickande avgaser vällt ut i tjocka moln som bäddat in omgivande fastigheter. Mattes luftrör är lite kass och fixar inte dylika luftföroreningar. Vinden var till en början gynnsam och förde iväg de stinkande och stickande avgaserna från det skortstensliknane avgasröret bort längs vägen, bort från Lapskflocken. Men så vände vinden och tjock rök vällde helt plötsligt in över Matte och hundarna framför huset. Matte hann inte in och råkade dra i sig av föroreningarna, vilket inte blev bra alls. Kikhostehosta blev följden och Matte skyndade sig inomhus med hundarna.

Solen sken och det var sjutton grader och Matte hade massor att göra utomhus, men kunde inte gå ut. Husse var inte hemma. Matte var inte glad.

Så småningom föreföll traktorn ha gått i vololäge och Matte skyndade att ta tag i vad som skulle göras, nämligen rensa fram jorden under vinbärsbuskarna, som var totalt igenvuxen med gräs. Hundarna var lyckliga över att få komma ut och drog några repor med jaktlekar, för att sedan fokusera på snoken som var glad åt att bäcken åter är vattenfylld.

Men säg den glädje som är beständig....  Rätt snart var det dags att skyndsamt bege sig in igen och där förbli till dess traktorn åter fick vila lite. Husse kom hem och passade på att röja sly på berget bakom huset, dit de täta avgasmolnen inte nådde. Hundarna fick inte vara ute och andas in föroreningar.

Så här höll det på resten av dagen. Ut och in. En del rensat blev det trots allt. Men när luften väl gick att andas igen var Mattes luftrör sönderhostade och Matte själv var rätt slut så inte blev det någon cykeltur för hundarna. Bara en kort promenix till brevlådan genom skogen med Husse.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)